Hlavní obsah

Soudem uznaný lhář Zeman. Rostou tím šance Peroutkovy vnučky

Foto: Profimedia.cz

Obvodní soud pro Prahu 1 loni neuznal nárok Terezie Kaslové na omluvu od státu.

Reklama

Městský soud ve středu vyšlapal cestu k budoucímu rozhodnutí ve sporu mezi prezidentem a vnučkou Ferdinanda Peroutky. V případu Zemanovy lži o Zdeňku Šarapatkovi totiž uznal, že stát se za nepravdy omluvit musí. A řízení před stejným soudem teď čeká i Terezii Kaslovou.

Článek

Jeden soud, skoro totožná skutková podstata, dva nepravdivé výroky prezidenta, a přesto dvě odlišná rozhodnutí.

Ačkoliv Obvodní soud pro Prahu 1 loni v říjnu rozhodl, že Miloš Zeman (potažmo stát) se vnučce Ferdinanda Peroutky omlouvat nemusí, stejný soud v případu lži prezidenta o jeho exporadci Zdeňku Šarapatkovi rozhodl úplně naopak. Nyní má ale Terezie Kaslová novou naději na obnovení případu.

Ve středu totiž o kauze Zdeňka Šarapatky v odvolacím řízení rozhodoval Městský soud v Praze. A konstatoval, že lež prezidenta během veřejného vystoupení je nesprávný úřední postup.

„Pokud prezident pronese ve veřejném projevu v televizní stanici nepravdivý výrok, zasáhl tím nepřiměřeným způsobem do dotčených práv dotyčné osoby, a tedy se dopustil nesprávného úředního postupu, za který stát nese odpovědnost,“ vysvětlil v rozhodnutí soudu předseda senátu Lubor Veselý.

Podle advokáta Terezie Kaslové by nové rozhodnutí mělo názor soudu sjednotit. „Pevně věřím, že to ovlivní i náš případ, protože spor Terezie Kaslová versus stát je skutkově velice podobný. I v našem případě prezident jako nejvyšší úředník vyřkl nepravdy,“ vylíčil František Vyskočil.

Obvodní soud pro Prahu 1 ve sporu Zdeňka Šarapatky se státem shledal postup, který je v rozporu s výkonem úřední moci. „My jsme takové štěstí neměli, byť to bylo před stejným soudem. Ale pokud městský soud nyní potvrdil rozhodnutí v případě Šarapatky, tak musí logicky dospět ke stejnému závěru i v našem případě,“ dodal pro Seznam Zprávy advokát.

Spor mezi Terezií Kaslovou a státem rozhodoval stejný soud v první instanci v říjnu loňského roku. Nárok Kaslové na omluvu neuznal. V rámci její žaloby za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem konstatoval, že její argumentace k omluvě nestačí.

Podle soudkyně Ivety Nedozrálové totiž veřejný projev prezidenta nebyl nesprávným úředním postupem: „Prezident republiky při svých projevech žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil, a není tedy splněna jedna z podmínek stanovení odpovědnosti státu za škodu.“

Podle Vyskočila však šlo o nelogický postup.

„To, co se odehrálo u soudu první instance, bylo trochu absurdní. Protože podle zákona by měly mít strany ve stejných věcech očekávání stejného výsledku. A jestliže ten samý soud řekne jednou A a podruhé B, absurdní to je,“ vylíčil.

Terezie Kaslová se proti rozhodnutí soudu odvolala 21. ledna. „Naše argumentace je v odvolání úplně shodná, jako byla argumentace kolegy Ostrého, který zastupuje pana Šarapatku,“ dodal Vyskočil s tím, že i právní kvalifikace je v obou případech totožná.

Kaslová Zemana žaluje za výrok z ledna 2015, kdy při projevu k výročí konce holokaustu řekl, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Později na tiskové konferenci tvrdil, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje. Ukázalo se také, že autorem citátu o vlcích je Jan Stránský.

V kauze Zdeňka Šarapatky soud uložil omluvu státu za to, že Miloš Zeman o muži, který byl v roce 2000 na Úřadě vlády jeho poradcem, řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. Šarapatka argumentoval tím, že z úřadu odešel po vzájemné dohodě. Prezidenta republiky ale žalovat nelze, omluvu proto Šarapatkovi musí za stát poslat ministerstvo financí.

„Ministerstvo financí v tuto chvíli vyčká na doručení písemného vyhotovení rozsudku, se kterým se poté podrobně seznámí a v zákonné dvouměsíční lhůtě zváží případné podání dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Reklama

Související témata:

Doporučované