Hlavní obsah

Sourozenci natočili obřího žraloka. Plaval přímo na ně

Video natočili sourozenci Taia a Baxter Hanleyovi, kteří se potápěli nedaleko pláže Bulli severně od australského Wollongongu. Žralok se k nim přiblížil na několik metrů. Jak setkání dopadlo?Video: twitter.com/Selby_Cameron

 

Reklama

Austrálie hlásí třetí střetnutí člověka se žralokem za posledních 12 hodin. Na začátku týdne musely úřady zavřít surfaři oblíbené pláže Thirroul a Austinmer nedaleko Wollongongu.

Článek

Odborníci tvrdí, že za zvýšenou aktivitou žraloků u pobřeží je větší výskyt přirozené potravy pro tyto mořské predátory. Jedno ze setkání se žralokem natočili sourozenci Taia a Baxter Hanleyovi, kteří se potápěli nedaleko pláže Bulli severně od Wollongongu.

Záběry ukazují žraloka, který se přibližuje k sourozencům na vzdálenost několika metrů. Oba teenageři se okamžitě snaží dostat na břeh. Baxter Hanley pak v rozhovoru pro australskou televizi 9News Australia uvedl, že na žraloka mířil svou harpunou a sestra natáčela.

„Mezitímco Taia točila, visela mi na zádech, protože měla ze žraloků vždycky strach,“ uvedl v rozhovoru Baxter.

O své pocity se podělila i Taia: „Byla jsem doslova zkamenělá a k smrti vyděšená. Abych byla upřímná, nikdy jsem si nemyslela, že ho uvidím. Vždycky jsem věděla, že tam jsou, ale nikdy si nemyslíš, že se to stane právě tobě.“

Žralok nakonec odplaval, nikomu se nic nestalo.

V Austrálii poslední dobou přibývá střetů člověka se žralokem. Na začátku června zaútočil třímetrový žralok na šedesátiletého surfaře. Neštěstí se stalo u Salt Beach poblíž Kingscliffu zhruba 800 kilometrů severně od Sydney.

O napadení žralokem informovala tamní policie, podle níž přispěchali napadenému na pomoc další surfaři, kterým se podařilo žraloka odtrhnout a muže odtáhnout k pobřeží. „Byla mu poskytnuta první pomoc kvůli těžkému zranění levé nohy, na místě však zemřel,“ sdělila policie ve svém prohlášení.

Úmrtí v souvislosti s útokem žraloka jsou v Austrálii poměrně vzácná.

Reklama

Doporučované