Hlavní obsah

S americkou basketbalovou superstar to v Rusku vypadá zle. Vězení prodlouženo

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brittney Grinerová je považována za jednu z nejlepších basketbalistek světa všech dob.

Reklama

Atmosféra kolem americké basketbalové superstar Brittney Grinerové houstne. Už od poloviny února je zadržována v Rusku a státní agentura TASS nyní uvedla, že uvěznění bylo prodlouženo minimálně do 2. července.

Článek

Je to už poněkolikáté a podruhé za poslední měsíc, co ruská vláda prodloužila její uvěznění v předsoudním řízení. Americký právní expert je přesvědčen, že „nový“ termín 2. července je stejně fiktivní, jako jakékoli jiné datum a že k jejímu slyšení nikdy nedojde.

„Kdokoli, kdo v případu Grinerové věří tomu, co Rusko říká, je hloupý,“ řekl webu insider.com Aron Solomon, hlavní právní analytik špičkové marketingové agentury Esquire Digital. „K tomu slyšení nikdy nedojde. Buď bude tajně shledána vinnou a poslána do zajateckého tábora, nebo bude zařazena do procesu výměny vězňů,“ dodal expert, který už dříve prohlásil, že dvojnásobné zlaté olympijské medailistce nebude poskytnut spravedlivý a nestranný právní proces.

Grinerová by prý mohla být součástí dohody o výměně za Rusa Viktora Buta, obchodníka se zbraněmi přezdívaného „Obchodník se smrtí“. Tento chlapík je opravdovou „těžkou váhou“ a Američané pracovali dlouho a usilovně na tom, aby ho dostali.

Kdokoli, kdo v případu Grinerové věří tomu, co Rusko říká, je hloupý. K tomu slyšení nikdy nedojde. Buď bude tajně shledána vinnou a poslána do zajateckého tábora, nebo bude zařazena do procesu výměny vězňů.
právník Aron Solomon

Dva roky po jeho zadržení v Thajsku byl v listopadu 2011 porotou u federálního soudu v Manhattanu usvědčen ze spiknutí za účelem zabití občanů a úředníků USA, dodávky protiletadlových střel a poskytování pomoci teroristické organizaci a byl odsouzen k 25 letům vězení. Od června 2012 si odpykává trest ve věznici Marion v Illinois.

Američané tvrdí, že 206 cm vysoká Grinerová z týmu Phoenix Mercury, jedna z nejlepších basketbalistek všech dob, byla zadržena Rusy neoprávněně. To je velmi obtížné nezávisle posoudit a vlastně už o to ve skutečnosti ani nejde. Ať už oprávněně, či nikoli, ruské úřady postupují netransparentně a s vysokou pravděpodobností využívají Američanku jako rukojmí k nátlaku na USA v době válečné krize na Ukrajině.

Grinerová byla vzata do ruské vazby 17. února poté, co celníci na moskevském letišti Šeremetěvo v jejím zavazadle údajně našli náplně do elektronických cigaret obsahující hašišový olej. Za to jí podle ruských zákonů hrozí až 10 let vězení. Pokud Grinerová měla opravdu v zavazadle hašišový olej s vyšším obsahem THC (USA neřekly, že se to nestalo), který se kouří nejčastěji v elektronických cigaretách, pak by to byl opravdu problém i v „normálních“ časech. Ona či kdokoli jiný by ho měl nepochybně i na pražském letišti.

Na Středisku prevence a léčby drogových závislostí Drop In jsme se dozvěděli, že hašišový olej je droga, v Česku trochu neobvyklá, řekněme exkluzivní. Účinek kouření je silnější než „obyčejné“ kouření marihuany. Je to proto, že koncentrace všech kanabinoidů (THC, CBD a další) je v hašiši mnohem větší. Každý uživatel by měl být při užití opatrný. To ale nevylučuje, že může mít také léčivé účinky. Může například tlumit bolesti, uklidňovat, zlepšit spánek atd.

Zatím ale nelze na 100 % potvrdit, co Grinerová skutečně a zda vůbec převážela.

Bidenova administrativa po jejím zatčení zpočátku tiše pracovala na vyjednávání o jejím propuštění a bezpečném návratu do USA. Podle komisařky WNBA Cathy Engelbertové šlo o interní strategii „míň mluvit a více pracovat v tichosti“.

V květnu však USA změnily svůj přístup tím, že oficiálně označily Grinerovou za nesprávně zadrženou. Washington tak dal najevo silný signál, že nevěří, že proti ní existuje legitimní žaloba.

To přineslo zvýšenou aktivitu amerických aktivistů, rodiny i basketbalové komunity. Na podporu americké hvězdy vystoupila její manželka Cherelle, ale například i ikonický basketbalista LeBron James. Začali dokonce vytvářet tlak na prezidenta Bidena, aby jednal naléhavě a udělal vše, co je třeba k osvobození hvězdy WNBA z ruského zajetí.

Grinerová byla zatčena, když cestovala do Ruska, aby soutěžila (v době pauzy u americké ligy) za ruský basketbalový tým Jekatěrinburg. Dělala to tak od roku 2014. Stejně jako cca polovina jejích kolegyň z WNBA si tím doplňovala „skromný“ příjem z americké ligy. Zatímco její základní plat ve Phoenix Mercury činil maximálně 227 900 dolarů ročně, v Jekatěrinburgu inkasovala za sezonu závratný milion dolarů.

Reklama

Doporučované