Hlavní obsah

Dokázala, co ještě žádná žena: Ironman pod osm hodin

Foto: FB Kat Matthewsové, Seznam Zprávy

Britská triatlonistka Kat Matthewsová překonala fantastickým časem dosavadní rekord v klasickém Ironmanu.

Reklama

Britka Katrina Matthewsová dokončila celý dlouhý Ironman triatlon – plavání 3,8 km, 180 km na kole a maraton 42,2 km v běhu – časem 7 hodin 31 minut a 54 sekund.

Článek

Britka Katrina Matthewsová se stala první ženou, která dala celý Ironman triatlon pod osm hodin. Podařilo se jí to na závodě Sub8 v Německu u Chotěbuzi.

Abyste pochopili neuvěřitelný rozměr toho výkonu, dosavadní rekord držela (a vlastně stále drží) jiná Britka Chrissie Wellingtonová časem 8 hodin a 18 minut 13 sekund. Ten rozdíl dělá závratných 47 minut.

Ano, je v tom malý háček. Zaznamenané časy nebudou považovány za oficiální světové rekordy, protože událost byla speciálně navržena tak, aby překonala sedmihodinovou hranici v mužích a osmihodinovou hranici v ženách. Což se naprosto podařilo. V mužském Sub7 doběhl vítěz Nor Kristian Blummenfelt v čase 6 hodin 44 minut a 25 sekund. Svůj dosavadní platný světový rekord 7 hod 21 min 12 sek tak překonal o obrovský rozdíl.

Své sportovní snažení vnímám jako studii k neustálému učení a zlepšování. A tento vývoj mě drží přímo na hranici vášně a motivace pro dosažení dokonalosti.
Katrina Matthewsová

„Cítím spoustu emocí, ale hlavní je vděčnost celému týmu kolem mě. Upřímně ze všech triatlonů světa je tento nejvíc o spolupráci celého týmu,“ řekla Matthewsová BBC. „Celý den jsem měla pocit, že zklamu. Narážela jsem na limit a myslela jsem, že to prohraju, ale podpora mi dala motivaci.“ Rivalku Nicolu Spirigaovou nakonec porazila o více než dvě minuty.

Trať sestavená na míru

Německý závod byl navržen tak, aby byl svým stylem podobný úspěšnému pokusu Eliuda Kipchogea zaběhnout v roce 2019 maraton pod dvě hodiny. Organizátoři upravili detaily v triatlonové trati, aby usnadnili rychlé časy.

Začalo to plaváním z bodu A do bodu B na umělém jezeře, aniž by závodníci museli ztrácet čas obeplouváním bójí. Cyklistická etapa se odehrála na vysokorychlostní oválné závodní dráze pro auta a motorky s klopenými zatáčkami Lausitzring, takže na závodníky nečekaly žádné kopce. A konečně následovala závěrečná disciplína, maraton za doprovodu týmu „zajíců“, kteří závodníkům pomáhali držet tempo. Podobně jako při rekordním maratonském pokusu Keňana Kipchogea.

Katrina „Kat“ Matthewsová má obrovskou sílu v závodech na delší vzdálenosti a patří ve svém sportu k nejlepším. V triatlonech závodí už sedm let. Letos začala vítězstvím na polovičním Ironmanu 70.3 na Lanzarote.

Je bývalou mistryní Evropy ETU v triatlonu na středních tratích a nyní má na svém kontě dvě vítězství v Ironmanu a také dva tituly v polovičním závodě – Ironman 70.3.

31letá Angličanka se narodila v Exmouthu a je fyzioterapeutickou důstojnicí v Royal Army Medical Corps. Právě díky podpoře britské armády se může věnovat profesionálně triatlonu.

Hned při svém debutu získala titul na polovičním Ironmanu 70.3 v Calgary. Její velkou předností je síla v disciplínách na souši. Nyní se proto chce soustředit na další zlepšování svých plaveckých časů, aby mohla bojovat o titul mistryně světa. To je dnes její největší cíl.

Na klasickém Ironmanu debutovala v Západní Austrálii v roce 2019, kde skončila čtvrtá a hned pokořila devítihodinovou hranici. V roce 2020 byla Kat jedním z mála sportovců, kterým se během celosvětové pandemie covid-19 opravdu dařilo. Získala své první vítězství na střední trati 70.3 v Tallinu, když porazila zbytek pole o více než pět minut. Za pouhé tři týdny pak získala titul ve slavném závodu Outlaw Half.

Trojici triumfů Matthewsová završila prvním titulem na dlouhém Ironmanu na Floridě. Vedla pole světové třídy už při výběhu z vody, držela se v čele na kole, než zdolala maraton pod tři hodiny a zvítězila tak v rekordním čase 8:40:50.

„Své sportovní snažení vnímám jako studii k neustálé učení a zlepšování. A tento vývoj mě drží přímo na hranici vášně a motivace pro dosažení dokonalosti,“ řekla v jednom z dřívějších rozhovorů.

Reklama

Doporučované