Hlavní obsah

BBC obrací. Lineker se přes kritiku migrační politiky vrací na obrazovky

Foto: Profimedia.cz

Gary Lineker, slavný fotbalista a komentátor oblíbeného pořadu BBC Match of the Day.

Reklama

aktualizováno •

Lineker na twitteru uvedl, že je „nesmírně hrdý“ na to, že pracuje pro BBC, a „se nemůže dočkat, až se vrátí do moderátorského křesla pořadu Match of the Day“, který uvádí již od roku 1999.

Článek

Bývalý fotbalista a moderátor televize BBC Gary Lineker se tento víkend vrátí na obrazovky. Stanice ho předtím stáhla, protože ostře kritizoval migrační politiku britské vlády: přirovnal ji k praktikám nacistů (více zde). BBC pak ale nemohla odvysílat některé pořady, protože část Linekerových kolegů se za něj postavila (více zde).

Spor v pondělí ukončila dohoda mezi moderátorskou hvězdou a vedením stanice.

„Po několika surrealistických dnech jsem rád, že jsme se dohodli. Chci vám všem poděkovat za neuvěřitelnou podporu, zejména svým kolegům z BBC Sport, za pozoruhodný projev solidarity. Fotbal je týmová hra, ale jejich podpora byla ohromující,“ napsal Gary Lineker na twitteru.

„Jakkoli byly poslední dny těžké, nedají se prostě srovnat s tím, když musíte utéct z domova před pronásledováním nebo válkou a hledat útočiště v daleké zemi. Je hřejivé vidět, že tolik z vás projevilo empatii vůči jejich těžké situaci,“ dodal Lineker v narážce na rozhodování, před nimiž stojí migranti, kteří se odhodlají vydat do Británie.

BBC mimo to také zahájí nezávislou revizi svých směrnic pro sociální média, která se zaměří na to, do jaké míry se vztahují na externí pracovníky mimo zpravodajství, jako je právě Lineker. Současná pravidla zůstanou v platnosti až do dokončení prověrky. Lineker se jimi podle BBC bude do té doby řídit.

Přečtěte si více

BBC musela výrazně osekat vysílání sportovního programu kvůli stažení komentátora a bývalého fotbalisty Garyho Linekera z obrazovky. Kauza, která začala Linekerovou kritikou vládního migračního plánu, přerostla do širšího bojkotu.

Gary Lineker označil vládní návrh zákona o nelegální migraci za „nesmírně krutý“, přirovnal ho k jednání nacistického Německa.

Generální ředitel BBC Tim Davie uznal, že v současných pravidlech jsou určité „šedé oblasti“ a proces prosazování nestrannosti je „obtížné vybalancovat“.

„Lidé podléhají různým smlouvám a pozicím ve vysílání a mají různé publikum a profily na sociálních sítích. Pokyny BBC pro sociální média mají pomoci zvládnout tyto někdy obtížné výzvy a jsem si vědom, že je třeba zajistit, aby tyto pokyny tomuto úkolu dostály. Měly by být jasné, přiměřené a vhodné,“ uvedl Davie.

Ředitel Davie se dostal za své rozhodnutí pozastavit Linekerovu činnost pod palbu kritiky, zejména kvůli své údajné blízkosti k vládní Konzervativní straně.

BBC kvůli jejímu přístupu kritizovali opoziční politici, včetně šéfa labouristů Keira Starmera, ale za vedení společnosti se nepostavili ani vládní politici. Davie tvrdí, že ho neovlivnil tlak ani jedné ani druhé strany. „Takto my v BBC redakčně nepracujeme,“ řekl.

Lineker Daviemu za zajištění dohody poděkoval. „Rád bych také poděkoval Timu Daviemu za jeho pochopení v tomto těžkém období. Má téměř nemožnou práci učinit všechny spokojené, zejména v oblasti nestrannosti. Jsem rád, že budeme společně pokračovat v dobrém boji,“ napsal také na twitter.

Výzvám k rezignaci v souvislosti s Linekerovým odvoláním čelí i předseda Rady BBC Richard Sharp.

Reklama

Doporučované