Hlavní obsah

Jednání se Šilhavým vedla k dohodě. Trenér u fotbalové reprezentace zůstane

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Šilhavý vede českou fotbalovou reprezentaci od září 2018. Bude u ní podle všeho pokračovat i v dalším období.

Reklama

Jednání mezi předsedou Fotbalové asociace Petrem Fouskem a dosavadním trenérem české reprezentace Jaroslavem Šilhavým vedou k cíli. Podle zákulisních zdrojů už došlo k dohodě na podmínkách spolupráce v dalším kvalifikačním cyklu.

Článek

V úterý pověřil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR předsedu Petra Fouska, aby kouče Šilhavého oslovil a projednal s ním podmínky případného prodloužení kontraktu. Ukončilo se tak měsíc dlouhé čekání, kdy nebylo jasné, zda bude mít FAČR o Šilhavého služby nadále zájem.

Po čtvrtfinálovém umístění na loňském turnaji Euro totiž fotbaloví reprezentanti neuspěli v kvalifikaci o postup na MS v Kataru. Jejich naděje definitivně vyhasly 24. března po porážce v barážovém utkání ve Švédsku.

Od té doby setrvával Šilhavý a jeho realizační tým v nejistotě. Platnost jeho dosavadního kontraktu vyprší v červenci. Spekulovalo se o tom, že předseda Petr Fousek by dal přednost příchodu nového trenéra, jmenovitě Ivana Haška, jemuž skončila práce v Libanonu. Skloňovalo se i jméno Vítězslava Lavičky, který má uzavřen toliko krátkodobý kontrakt s kuvajtskou asociací.

„Chceme, aby zůstal Šilhavý,“ vyjádřil se ovšem tento týden v úterý výkonný výbor FAČR. A předseda Fousek následně absolvoval s koučem a jeho asistentem Jiřím Chytrým několikahodinová jednání, jak ve čtvrtek, tak i v pátek.

„Dohodli se, trenér Šilhavý bude pokračovat i v příštím kvalifikačním cyklu, ve kterém se bude bojovat o Euro 2024,“ shodly se dva dobře informované zákulisní zdroje Seznam Zpráv blízké jednáním.

Smlouva by měla být uzavřena do konce kvalifikačních bojů s automatickým prodloužením pro závěrečný turnaj Euro 2024 v případě, že se na něj český celek probojuje. Kvalifikace ve skupinách je na programu od března do listopadu 2023, barážové duely potom v březnu 2024.

„Nezlobte se, ale slíbil jsem, že se k jednáním, která teď vedeme, zatím nijak vyjadřovat nebudu. Až přijde ten správný čas, všechno se dozvíte,“ zachoval mlčenlivost o výsledcích schůzek Jaroslav Šilhavý. A nic konkrétního o vývoji neprozradili ani pracovníci mediálního oddělení FAČR.

Nicméně k základní dohodě o pokračování spolupráce už podle zdrojů Seznam Zpráv došlo a vše směřuje k tomu, že v pondělí bude na tiskové konferenci prodloužení kontraktu Jaroslava Šilhavého a jeho spolupracovníků oficiálně oznámeno.

V realizačním týmu by mělo dojít jen k minimálním změnám. Nejasno je podle všeho zatím kolem osoby Tomáše Pešíra, až dosud vedoucího mužstva. Toho si Šilhavý vyhlédl jako svého favorita na pozici manažera týmu, kterou opustil Libor Sionko. S touto volbou se ale vedení asociace podle všeho neztotožňuje, naopak by si prý dokázalo představit, že Pešír u týmu nebude nadále pracovat vůbec.

Reprezentaci čeká v červnu čtrnáctidenní blok vyplněný čtyřmi duely Ligy národů. V Praze se bude hrát se Švýcarskem a Španělskem. A pak přijdou na řadu duely na Pyrenejském poloostrově, konkrétně s Portugalci v Lisabonu a se španělským výběrem v Málaze.

Reklama

Doporučované