Hlavní obsah

Kuchta utíká z ruské ligy, jedná se Spartou. A Slavia může přijít o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta dnes jednal o angažmá na fotbalové Spartě.

Reklama

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu mnohé přehodnotil. Teď se chce fotbalový reprezentant Jan Kuchta vrátit z ruské ligy domů. Zdá se, že zamíří do Sparty, nikoli do Slavie, odkud do Ruska přestupoval. Slavia může přijít o balík.

Článek

Největší hvězdou červnového programu fotbalové reprezentace v Lize národů byl jednoznačně útočník Jan Kuchta. Famózní výkony předvedl zejména v domácích zápasech se Švýcary a Španěly. A mnozí se shodli: Chce z Ruska, hraje o angažmá na Západě.

Jan Kuchta už skutečně nechce hrát za Lokomotiv Moskva, kam z pražské Slavie přestoupil letos v lednu za pět milionů eur. O několik týdnů později ale ruská vojska napadla Ukrajinu. A mnozí zahraniční sportovci, v první řadě finští hokejisté, ale například i fotbaloví trenéři z Německa začali putinovské Rusko spěšně opouštět.

Letní pauzy chce nyní ke změně dresu zjevně využít i Jan Kuchta. Podle několika zdrojů Seznam Zpráv dnes na Letné intenzivně vyjednával o svém angažmá v pražské Spartě.

Pro slávistický tábor to byla překvapivá informace. O Kuchtovy služby by v Edenu měli červenobílí také zájem, ale 184 centimetrů vysoký útočník nyní podle všeho jasně preferuje sparťanskou nabídku.

Žádná ze zúčastněných stran zatím nechce situaci oficiálně komentovat. Podle informací reportéra Seznam Zpráv se představitelé Slavie v daném momentu obávají zejména toho, aby nepřišli o přestupní částku za Kuchtu ve výši pět milionů eur. Tu jim totiž Lokomotiv Moskva dosud neproplatil.

Jan Kuchta může nyní do Sparty nebo kamkoli jinam odejít dvěma základními způsoby.

1) Standardní cestou, kdy si Sparta nebo jiný klub od Lokomotivu hráče koupí. V takovém případě by šlo s vysokou pravděpodobností o několik milionů eur.

2) Sparta či jiný zájemce může využít speciálního nařízení FIFA, které se týká zahraničních fotbalistů působících v ruské či ukrajinské lize. Vzhledem k pokračující válce mohou tito hráči přerušit své angažmá v ruských či ukrajinských klubech, a to až do 30. června 2023.

Jinými slovy, rok smějí tito fotbalisté, včetně Jana Kuchty, působit na jiné adrese, aniž by jejich nový klub musel Lokomotivu Moskva něco platit.

Na Slavii se obávají, že kdyby Sparta využila tohoto druhého způsobu, mohl by Lokomotiv zablokovat peníze, které je Slavii za Kuchtův lednový přestup do Moskvy dlužen. Tato transakce ještě není po splatnosti, peníze by podle původních dohod měly do Prahy doputovat v srpnu.

Podle zdrojů Seznam Zpráv slávisté už v zákulisí na Spartu apelují, aby za Kuchtu zaplatila, nebo alespoň garantovala slávistickou pohledávku.

Pokud se Sparta rozhodne získat hráče zdarma na základě speciálních pravidel FIFA spojených s válečným konfliktem, musel by se samozřejmě Kuchta za rok do Ruska vracet. Pokud by ovšem FIFA „prázdniny“ mimo Rusko a Ukrajinu fotbalistům časem opět neprodloužila, což by se mohlo stát v případě dalšího pokračování války.

Reklama

Doporučované