Hlavní obsah

Netečný Patrik Schick. Českého útočníka potopil už i jeho spoluhráč

Foto: Profimedia.cz

Sezona 2022/23 zatím představy Patrika Schicka ani v nejmenším nenaplňuje, nedaří se jemu ani Leverkusenu.

Reklama

Vypadalo to, že už se řadí mezi evropské fotbalové bohy, minulá sezona vyšla českému útočníkovi Patriku Schickovi náramně. Jenže v té aktuální se trápí, stejně jako celý Bayer Leverkusen. Nyní už se Schick dočkal ostré kritiky.

Článek

Zoufalý, nešťastný, netečný. Tahle hodnoticí slova vypustil na Schickovu adresu renomovaný týdeník Kicker, když se ve svém tištěném vydání ohlédl za víkendovým bundesligovým duelem Frankfurt–Leverkusen 5:1.

Nedosti na tom. Jako jediný z deklasovaného týmu obdržel právě Patrik Schick i nejostudnější možnou známku 6, která na hodnoticí stupnici Kickeru tradičně značí naprosto katastrofální výkon. A uděluje se spíš výjimečně.

Tentokrát na ni došlo, navíc už i s kritickým textem směřovaným na Schickovu adresu. Do Schicka už se poměrně otevřeně opřel i jeden z jeho spoluhráčů.

„Nemá smysl disponovat skvělou kvalitou, a přitom ji nepoužívat. I když jsem coby útočník skvělý technik, musím přece v každém dalším zápase tvrdě pracovat. Bojovat a přinést na hřiště tolik vášně a energie, aby to můj tým zase pozvedlo. O tom to celé je,“ rozvyprávěl se Kerem Demirbay. A nikdo nepochyboval, že hovoří právě o Schickovi.

Ten sice strávil na hřišti necelých 79 minut, ale za tu dobu nevystřelil ani jednou na branku a nevyhrál podle Kickeru ani jediný souboj, i proto, že se jim spíš vyhýbal. Nefauloval ani si žádný faul na svoji osobu nevynutil. Jako by na hřišti takřka nebyl. A svému týmu tak prakticky vůbec nepomohl.

Pro Leverkusen jde nyní o zjištění obzvlášť bolestivé, protože se mu v tomto ročníku výsledkově vůbec nedaří. Především kvůli zoufalé obranné fázi, ale i proto, že za očekáváním zůstává ve všech směrech také největší hvězda klubu. Kontrast s ročníkem minulým už u Patrika Schicka nemůže být větší.

Na sezonu snů zatím nenavázal

Na turnaji Euro loni český střelec bojoval s Cristianem Ronaldem o korunu krále střelců, oba se v průběhu turnaje trefili pětkrát. V Bundeslize 2021/22 pak Schicka přestřílel jen Robert Lewandowski (35). Český střelec si připsal 24 zásahů, a předstihl tak i Erlinga Haalanda (22).

Nor už nyní září v barvách Manchesteru City, s nímž byl Schick po svých parádních výkonech v minulém ročníku v mnoha spekulacích také spojován. Podobně jako s Arsenalem, nebo dokonce s Paris SG.

„Neexistuje,“ řekli ale k jeho možnému odchodu šéfové Bayeru Leverkusen. A Schickovi úspěšně nabídli k podpisu nový, vylepšený kontrakt, nyní s platností až do léta 2027.

„Udržet Patrika bylo pro Leverkusen jasnou prioritou. Před startem v Lize mistrů se Bayer nechtěl oslabovat, rozhodně ne o svého nejlepšího střelce,“ vysvětloval situaci hráčův agent Pavel Paska, který využil maximální spokojenosti Leverkusenu s jeho klientem. A doplnil k němu dalšího, když v létě do Leverkusenu přivedl také Adama Hložka, velký ofenzivní talent Sparty.

Jenže teď se příliš nedaří nikomu. Ani českým hráčům, ani Leverkusenu jako takovému.

Je to od začátku sezona na draka. Po deseti bundesligových kolech vidí příznivci Bayeru Leverkusen název svého klubu až na 16. pozici bundesligové tabulky, tedy třetí od konce. Kdyby měla soutěž skončit zítra a zastihla by Leverkusen na této pozici, musel by Bayer obhajovat příslušnost k německé fotbalové elitě v baráži, a to s týmem, který by se ve II. Bundeslize dočkal „bronzové“ příčky.

V minulé sezoně to byl přitom právě Bayer Leverkusen, kdo se stal za Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund třetím nejlepším celkem v celém Německu, kvalifikoval se díky tomu i do Ligy mistrů.

Ani v ní zrovna nezáří, zatím si ve 4 odehraných zápasech připsal 1 výhru, a to doma nad Atlétikem Madrid (2:0). V tabulce skupiny už překvapivě poodskočily Bruggy (10 bodů), za nimi je FC Porto (6). A zdá se, že Leverkusen (3) už bude moci reálně útočit leda na třetí místo ve skupině, kde je zatím Atlético (4).

Nutno říct, že v duelech proti Bruggám a Portu dostal Patrik Schick míč do soupeřovy sítě, ale sudí vždy zaznamenali porušení pravidel a žádnou branku mu v této prestižní soutěži letos zatím neuznali.

Proti Portu neproměnil Patrik Schick penaltu, stejně jako krátce předtím v Lize národů proti Portugalsku. V obou případech mu přitom čelil tentýž brankář, jmenovitě Diogo Costa.

V Německém poháru sice Schick i Hložek proti třetiligovému Elversbergu v úvodu sezony skórovali. Jenže prohra 3:4 s tímto outsiderem předznamenala na konci července veškeré další trápení.

Dosavadní bundesligová bilance 2 výhry, 2 remízy, 6 porážek při skóre 14:21 totiž samozřejmě zůstává hluboko za očekáváním. Leverkusen táhne dolů především vysoký počet inkasovaných branek. Víc jich zatím obdržely jen týmy Schalke a Bochumi, které také v bundesligové tabulce najdeme ještě níž než Bayer, tedy na sestupových příčkách.

Kouč: On pomůže týmu a tým jemu

Patrik Schick ve všech dosavadních 10 bundesligových zápasech nastoupil v základní sestavě. A skóroval zatím dvakrát, v duelech s Freiburgem a Herthou. Pro srovnání: loni bychom u něj v mezisoučtu po 10 kolech našli 8 přesných zásahů.

Neúspěchy Bayeru Leverkusen už přivolaly trenérskou změnu. Gerardo Seoane cestu z krize nenašel. A tak se teď, konkrétně od 5. října, kdy byl angažován, pokouší o totéž Xabi Alonso. Coby člen zlaté španělské generace, jehož kopací techniku i herní inteligenci využíval na vrcholu jeho aktivní kariéry Bayern Mnichov.

V roli trenéra je ale Xabi Alonso v zásadě nováčkem, až dosud vedl po tři roky toliko rezervní tým Realu Sociedad.

Ještě před týdnem měl Xabi Alonso pro Schicka slova pochopení a plné podpory. „Patrik má kvalitu a osobnost. Pomůže týmu a tým pomůže jemu. Je v dobré formě a bude dávat góly. To je stoprocentně jisté,“ diktoval hrdý Bask do mikrofonů.

O víkendu ve Frankfurtu si ale Schick s týmem Leverkusenu vzájemně nijak nepomohli. Kicker napočítal Schickovi pouhé 4 absolvované souboje, všechny prohrané. A k tomu nepřesvědčivých 13 sprintů.

Týdeník nabídl i přímé statistické srovnání s útočníkem soupeře. Shodou okolností absolvoval Randal Kolo Muani na hřišti v dresu Frankfurtu jen o minutu víc než Schick na druhé straně. A svou minutáž vyplnil Muani 14 souboji a 28 sprinty. Nemluvě o tom, že si zapsal i branku a gólovou přihrávku.

Kicker opatřil svůj kritický článek titulkem „Budíček pro Schicka“. Přiznává v něm, že trenér Alonso nyní vzhledem ke zranění Sardara Azmouna prakticky nemá za Schicka v kádru dobrou alternativu.

V té souvislosti Kicker zmiňuje ve svém hodnocení i Adama Hložka, který se poslední dobou objevuje na hřišti obvykle coby náhradník přicházející v průběhu utkání ze střídačky. Kicker k tomu poznamenal, že Hložek svou vhodnost pro Bundesligu zatím neprokázal.

Reklama

Doporučované