Hlavní obsah

Notičky: Co se vleče, neuteče. Fousek s očistou fotbalu nepospíchá

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Na pozici VAR se Pavlu Fraňkovi příliš nepovedlo ani únorové pohárové derby, ve kterém Slavia podlehla Spartě 0:2.

Reklama

Také máte pocit, že se na fotbalové asociaci nic neděje? Je fakt, že s revolučními změnami či zásadními rozhodnutími se tam opravdu nepospíchá. Nabídnu příklad.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Měsíc co měsíc se schází dvanáctičlenný výkonný výbor, jakási fotbalová vláda, zvolená valnou hromadou. Čeká se mimo jiné, jaký postoj zaujme ke zprávám Revizní a kontrolní komise FAČR. Vedení asociace ji požádalo, aby prozkoumala několik projektů realizovaných za předchozího vedení předsedy Martina Malíka a místopředsedy Romana Berbra.

Jde o projekty, u nichž vznikly pochybnosti, zda byly pro asociaci výhodné a zda případně nemohly sloužit i k vyvádění finančních prostředků z asociace.

Tak jako tomu patrně bylo v případu Dezinfekce, kterého už se chopila i Policie ČR a obvinila v něm několik osob, včetně zmiňovaného Romana Berbra, jehož vyšetřovací spis se tím vedle manipulací zápasů a defraudace prostředků z kasy Plzeňského KFS rozšířil o další kapitolu.

V září předložila Revizní a kontrolní komise kritické zprávy o projektech Coachmanager a SAC. Veřejnost o nich nebyla oficiální cestou informována, ale zprávy byly natolik třeskuté, že informace o nich ze zákulisí začaly prosakovat.

Rozeznívala se přitom i fotbalově-politická strunka, protože spoluzodpovědnost za oba projekty mohla být vztažena k Rudolfu Řepkovi, který v minulosti působil v roli generálního sekretáře FAČR, než posléze na protest proti berbrovským praktikám ze Strahova odešel. A vrátil se pak na vlně f-evolučního hnutí jako člen výkonného výboru.

Pod projektem Coachmanager byl přitom přímo podepsán Tomáš Maruška, další z představitelů F-evoluce. Jak jsem vyčetl z revizních zpráv, které se mi podařilo získat, kontroloři vytkli projektu Coachmanager zdůvodnění jedné dvousettisícové faktury a také náklady za příliš dlouhou, dvouletou výpovědní lhůtu, která však byla následně zkrácena.

O mnohem větší finanční prostředky se jedná v druhé potenciální kauze, spojené s počítačovým programem SAC. Řešení od firmy Mibcon bylo nejnákladnějším na trhu. Kdyby FAČR volila druhou nejvyšší nabídku, ušetřila by podle zprávy v průběhu 5 let celkem 18 milionů korun. Mibcon každopádně jakékoli podezření z nekalosti jednoznačně odmítá.

Na zářijovém zasedání výkonného výboru FAČR se strhla mela. Rudolf Řepka se obhajoval, že oba projekty průběžně schvaloval celý tehdejší výkonný výbor. A že především projekt SAP tlačil jednoznačně někdejší finanční ředitel asociace Libor Kabelka.

Český místopředseda Jan Richter informoval kolegy, že pokud v těchto věcech nepodá trestní oznámení výkonný výbor jako celek, učiní tak on sám.

Aby byla jasnější míra zodpovědnosti za zmíněné projekty, dostal sekretariát zadání prozkoumat zápisy ze zasedání malíkovských výkonných výborů. Utekl měsíc, Seznam Zprávy už o revizních zprávách informovaly. A čekalo se na tiskovou konferenci po říjnovém zasedání výkonného výboru.

„Dnes jsme o tom hovořili jen krátce, to téma bude na pořadu listopadového výkonného výboru. Stále probíhá kontrola zápisů,“ řekl v říjnu Petr Fousek.

Utekl další měsíc, na kalendáři se objevil lístek s nápisem listopad. A na můj dotaz, jak se tyto kauzy vyvíjejí, Fousek „pro změnu“ odvětil: „Tím tématem jsme se zabývali na minulém výkonném výboru, dnes nikoli. Stále tam probíhá zadání určitých úkolů. A na prosincovém zasedání bychom měli věc probrat i s panem Hájkem, předsedou Revizní a kontrolní komise.“ Jinými slovy: Od září přinejmenším do prosince se věc neposunula ani o milimetr, kontrolují se staré zápisy.

F-evoluce kritizuje nastolený model, kdy si Fousek vybral několik smluv z malíkovského období, dle jeho slov v úhrnné výši plnění 100 milionů korun. A předal je k vyhodnocení Revizní a kontrolní komisi.

F-evoluce volá po tom, aby hospodaření asociace procházelo pravidelným auditem. A aby se renomovaná auditorská firma podívala i na smlouvy z minulosti komplexně, nikoli jen na ty, jejichž výběr mohl být účelový.

Lze předpokládat, že na prosincové zasedání donese Marek Hájek i další revizní zprávy k jiným starým smlouvám a projektům. Pokud ale bude Fouskův výkonný výbor pokračovat v nastoleném tempu, bude mít co dělat, aby se k nim stačil vyjádřit do konce svého mandátu na přelomu května a června 2025.

Kouzelník týdne: Pavel Franěk

Začátkem ledna oslaví rozhodčí z Rakovníka své 49. narozeniny. V lize odpískal 17 sezon, 262 zápasů v roli hlavního arbitra.

Když u něj nastal problém s plněním parametrů fyzických testů, začal se letos naplno věnovat práci videorozhodčího.

Ale poprvé na pozici VAR „zazářil“ už v dubnu 2019, kdy ještě paralelně pískal. Zhruba ve 12. minutě derby Slavia–Sparta (1:1) nařídil rozhodčí Karel Hrubeš penaltu za faul sparťanského brankáře Florina Nity na slávistu Josefa Hušbauera.

Videorozhodčí Franěk ho ale přivolal k monitoru a na něj mu naposílal záběry, ze kterých nebylo jasné, zda k faulu došlo. Hrubeš tedy penaltu odvolal a pokračovalo se ve hře.

„Když byla následně hra zahájena, dostali jsme záběr, z něhož bylo jasné, že jsme udělali chybu a měl být nařízen pokutový kop,“ prohlásil pak následně Franěk.

Na pozici VAR se mu příliš nepovedlo ani pohárové derby letos v únoru, ve kterém Slavia podlehla Spartě 0:2. Spoustou chyb rozesetých na obě strany v něm „perlil“ hlavní sudí Pavel Orel. Ani Franěk u videa mu příliš nepomohl, komise mu vyčetla zejména situaci, kdy neupozornil hlavního na loket sparťana Tomáše Wiesnera, který surově zasáhl břicho Srdjana Plavšiče.

Zatím poslední, nebo možná úplně poslední Fraňkovo představení u videa přišlo na řadu v sobotu v duelu Plzeň-Sparta (0:1). Neviděl nic zvláštního na ráně čelem, kterou domácí útočník Tomáš Chorý v závěru první půle počastoval hlavu sparťanského stopera Asgera Sörensena.

Franěk vyhodnotil střet tak, že nešlo o úmysl. Ten byl přitom z dostupných záběrů u Chorého zcela evidentní. „Když se na zákrok kouknu desetkrát, je vidět, že se Chorý na soupeře podíval a pak udeřil, měl jsem zakročit,“ připustil nakonec Franěk v rozhovoru pro Sport.

Sám Tomáš Chorý ovšem úmysl nepřipouští a přišel s vyprávěním, že byl dezorientován, protože ho prý oslnily reflektory.

Oba pánové jsou v této souvislosti po mém názoru zralí na návštěvu u očního lékaře. A můžou být opravdu hodně rádi, že po Chorého brutálním útoku, který Franěk bezostyšně přikryl, neskončil sparťan Sörensen na chirurgii.

Zásahy týdne

Boj o rozhodčí. Nejen Fraňkovo selhání, ale četné další rozhodcovské excesy a jejich souvislosti s berbrovskou minulostí i mocenskými boji současnosti rozebral do šroubku podcast Nosiči vody.

Osekaná reprezentace. Sparta, Slavia, Plzeň a Baník Ostrava odmítly uvolnit hráče do národních týmů. Bezprecedentní situaci jsme rozebrali v analytickém textu.

Pamatujete na vuvuzely? Seriál Stanislava Hraběte o temných kapitolách historie fotbalových MS už finišuje, uvnitř odkazu najdete kapitolu o šampionátu v JAR, ale i přehled všech dosavadních dílů této série.

Supertalent. Prestižní anketu Golden Boy o nejlepšího fotbalového juniora vyhrál Španěl Gavi, který se v Plzni nedávno předvedl v barcelonském dresu.

Program MS v Kataru. Turnaj roku, byť v nezvyklé destinaci i čase, už se blíží. Program turnaje se vám bude hodit.

Tweet týdne

Fotbal je natolik zázračný fenomén, že dokáže oslnit i toho, kdo jej nevidí. A právě nevidomým takto pomáhají na pražské Slavii.

Co trefili jinde

Není v pohodě prohrát. Heslo, na kterém vystavěl svou kariéru, prozradil kapitán české reprezentace Tomáš Souček. (Bez frází)

Křetínský je prokletí. Do hodnocení celé éry letenského klubu spojené s jeho současným majitelem se pustil novinář Filip Horký, velký fanoušek Sparty. (Football Club)

Totální fotbal. Nizozemci v čele s Johanem Cruijffem na MS 1974 oslnili svět zcela novým způsobem hry. (BBC)

Příští čtvrtek budou mít Notičky pauzu, protože budu slavit státní svátek 17. listopadu. Ale už na neděli 13. listopadu jsme si pro vás spolu s dalšími Nosiči vody, tedy s Jaromírem Bosákem a Karlem Tvarohem, připravili překvapení. Na Twitter Spaces s vámi budeme od 20:30 debatovat o lize i blížícím se MS ve fotbale.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované