Hlavní obsah

Notičky: Mecenáš F-evoluce hledá jméno, jež by jednou nahradilo Fouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Prezident fotbalové Barcelony Joan Laporta rozehrál v uplynulých týdnech a měsících opravdu gigantickou partii.

Reklama

Léto a dovolené přibrzdily leccos, i fotbalovou politiku. Ale prázdniny už se chýlí ke konci. A začne to celé nanovo.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Ono už vlastně začalo. Soutěže pod Řídící komisí pro Čechy, jako např. ČFL a české divize, už se rozběhly, ale v tomto segmentu stále nebyla ustanovena komise rozhodčích.

Prvotní návrh postberbrovců, ve kterém figuroval i jejich čelní představitel Slavomír Kozel, ve Fouskově výkonném výboru FAČR nenašel podporu. Neuspěly ani ty další, a tak to vypadá, že se zase pojede na provizorium. A že sudí bude mít na starosti pracovní skupina sestavená Václavem Hartmanem, členem Příhodovy ligové komise rozhodčích.

Co se týče Etické komise FAČR, ta se 11. srpna konečně zase sešla, ale přerušila své zasedání do čtvrtka 25. srpna a žádné novinky z disciplinárního šetření vycházejícího z policejního spisu Šváb o Romanu Bebrovi a jeho kumpánech zatím neventilovala.

V živé paměti je ještě červnová valná hromada FAČR. Ta nepřijala návrh nových stanov a potvrdila rozdělení české komory na antagonistické tábory postberbrovců a f-evolucionářů, přičemž současné vedení FAČR nacházelo podporu zejména v semknuté moravské komoře.

Připomeňme, že podle usnesení této valné hromady musí výkonný výbor do konce listopadu předložit návrh dalšího postupu ve využití Stadionu Evžena Rošického. Tento požadavek tak trochu předpokládá, že se tématem bude zabývat další valná hromada, kterou snad můžeme tušit někdy v lednu.

Vedení F-evoluce se nijak netají nespokojeností s nízkým tempem reforem. Progresivisté se postupně pokusili odvolat generálního sekretáře FAČR Michala Valtra, posléze pak českého místopředsedu Jana Richtera a předsedu ŘKČ Martina Drobného. Ve všech případech tyto snahy pohořely.

Nicméně F-evoluce zatápí pod kotly dál a jeden z jejích lídrů Milan Kratina, který F-evoluci zároveň i financuje, pokračuje v protifouskovské rétorice. Už v létě přirovnal k vodníku Kebulemu předsedu FAČR, který podobně jako v pohádkách Václava Čtvrtka jen vaří mlhu.

Kdyby k tomu měla příležitost, F-evoluce by Fouska, který nesplňuje její představy, ráda převolila. Vedle příležitosti by k tomu ale ještě potřebovala dostatek hlasů a pořádného protikandidáta.

Petr Fousek byl zvolen na čtyřleté období v létě 2021. Odvolán může být podle stanov hypoteticky kdykoli, budou-li naplněny podmínky určené stanovami.

Připomeňme, že zásluhou moravských a f-evolučních hlasů porazil Fousek ve volbách kandidáta konzervativců Karla Poborského. Přestože ho pak Fousek mediálně vyzval, aby pozici zaměstnance FAČR opustil, internacionál Poborský si z toho nic nedělá a v mládežnickém úseku pracuje dál.

Je otázkou, zda by se v případě dalších voleb nechal ke kandidatuře přemluvit znovu. U lídra konzervativců Adolfa Šádka přichází kandidatura v úvahu asi jen v případě, že by prodal Viktorii Plzeň. A u Miroslava Pelty pouze kdyby byl zproštěn viny ve své trestní kauze, ve které to ale zatím vypadá spíš na kriminál než na návrat do světel ramp.

Tento fotbalově-politický tábor tlačil před rokem ke kandidatuře advokáta Bronislava Šeráka, vyloučit nelze angažmá Dagmar Damkové, členky komisí rozhodčích FIFA i UEFA. Případně šéfa ligy Dušana Svobody, ochotného zastávat zcela neomezený počet fotbalových funkcí.

Koho naproti tomu mohou nabídnout f-evolucionáři? Vladimír Šmicer už je z politikaření znechucen a opakovaně se nechal slyšet, že se hodlá zabývat leda sportovní stránkou věci. Miliardář Milan Kratina se osobně do předsednické volby také nejspíš nepožene. A tak spolu se svým týmem spolupracovníků hledá neutrálního kandidáta.

Zmiňuje v té souvislosti například Dariusze Jakubowicze, majitele Bohemians, který by podle jeho mínění nevadil ani Spartě, ani Slavii. Jen je velmi nepravděpodobné, že by sám o funkci předsedy FAČR stál a měl na ni čas vedle svého podnikání.

Další, o kom Kratina a jeho tým hovoří, je Günter Bittengel, bývalý reprezentant a posléze sportovní ředitel Dukly Praha. Ten se při vší úctě dosud neprofiloval zrovna jako lídr vhodný pro řízení kolosu čítajícího půl milionu členů.

Pavel Nedvěd ani Petr Čech se do českých zmatků také zrovna neženou, takže Petr Fousek, zdá se, může zatím zůstat relativně klidný. Silný protikandidát se zatím nikde na obzoru neobjevuje. Zatím.

Kouzelník týdne: Joan Laporta

Prezident fotbalové Barcelony rozehrál v uplynulých týdnech a měsících opravdu gigantickou partii.

Klub dluží 1,3 miliardy eur, loni se musel vzdát služeb Lionela Messiho. A staronový prezident klubu Laporta hledá cesty, jak katalánskou perlu vyvézt z tohoto bludiště ven. Budoucnost ukáže, zda zvolil správnou trasu, nebo zda naopak katastrofu dokoná.

Namísto úspor totiž Laporta investuje, prodává budoucí televizní a marketingová práva klubu nebo podíly v produkčních Barca Studios. A nadále nakupuje hvězdy. Nejzadluženější Barcelona je paradoxně nejaktivnějším subjektem na transferním trhu.

Přišli Robert Lewandowski (45 mil. eur), Raphinha (58), Jules Koundé (50), k tomu zdarma Franck Kessié a Andreas Christensen.

S tím, co Laporta rozehrál, není jen kouzelníkem týdne, ale pětiletky. Drama týdne se odehrálo v tom ohledu, že je Barca s výjimkou Koundého na poslední chvíli přeci jen dostala na svou soupisku pro první utkání nové sezony španělské La Ligy. Její přísná regulační pravidla jsou totiž největší komplikací pro naplňování Laportových plánů. Na každý výdaj musí zaevidovat nějaké ekonomické protiplnění nebo výraznou úsporu.

Extrémně složité situaci v Barceloně se věnovala i epizoda podcastu Nosiči vody, na kterou na twitteru zajímavými postřehy reagoval David Kvapil, díky za ně.

Jako nejpřehlednější souhrn balíku barcelonských problémů a laportovských řešení nadále doporučuji facebookový příspěvek Jiřího Vencovského na účtu Football Fanatic’s.

Barcelona vsadila na to, že aby se spasila, nemůže upadnout do průměru a musí se prezentovat jako úžasná, nablýskaná, dokonalá.

I kdyby tomu její ekonomika neodpovídala jakoukoli měrou. Fanoušci Barcy této strategii povětšinou fandí, svět vůkol se ale nestačí divit.

„Jak může klub, který nemá peníze, kupovat hráče?“ nechali se opakovaně slyšet představitelé Bayernu Mnichov. A Rafael van der Vaart, bývalý hráč Realu Madrid, označil dokonce laportovské vedení Barcy za mafii.

Především v souvislosti s tlaky na jeho krajana Frenkieho de Jonga, jehož by Barcelona ráda prodala, aby si uvolnila další finanční prostředky. Jenže zároveň de Jongovi nechce nahradit to, co mu naslibovali a hlavně s ním nasmlouvali Laportovi předchůdci.

Barcelonu každopádně ještě čeká velké dobrodružství.

Zásahy týdne

Minela vyřešena. Basketbal si pozdě zažádal o státní dotace. V nestandardní situaci volila Národní sportovní agentura nestandardní řešení.

Proč je Šádek úspěšný. Stačí zvládnout odvetu s Karabachem a Adolf Šádek postoupí s Plzní počtvrté do Ligy mistrů. V čem tkví kouzlo jeho úspěchu?

Na Kollera do kina. Ve své recenzi netvrdím, že dokument o Janu Kollerovi získá Zlatou palmu v Cannes, ale fotbalové fanoušky určitě potěší.

Superstřelec. Kolega Stanislav Hrabě pokračuje ve svém úspěšném seriálu Co dnes dělají… Vyhlášeného kanonýra Václava Daňka našel u bazénu v Brušperku.

Valachová k soudu? V peltovské dotační kauze může dojít k zajímavému posunu, zjistil kolega Radek Nohl.

Tweet týdne

Když si jeden z nejbohatších lidí na planetě zašpásoval, že kupuje fotbalový klub Manchester United, vzbudilo to velký poprask. Obecně se tedy má za to, že šlo o vtip. Ale u Elona Muska nikdy nevíte…

Co trefili jinde

Obvinění v kauze Dezinfekce. V souvislosti s kauzou Dezinfekce, kde vzniklo podezření na tunelování prostředků FAČR, bylo obviněno šest fyzických a čtyři právnické osoby. (iRozhlas)

Hvězdou v 59 letech. Pozoruhodná story ze světa stolního tenisu. (iDnes)

Pomohl prezident Weah? Jak se slavnému fotbalistovi daří v roli prezidenta Libérie a co za jeho vlády získal fotbal v zemi. (BBC)

Hokejové MS juniorů se hraje v nejparnějších měsících roku, ale Češi na něm proti USA zazářili. Předkola evropských pohárů ve fotbale patří k horkému létu přeci jen víc, držme palce, snad se podaří uspět i na této frontě.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované