Hlavní obsah

Notičky: Peltovi končí hibernace a na verdikt čeká i kancléř Mynář

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Postup přes Helsinky začne klub Adolfa Šádka přinejmenším finančně léčit.

Reklama

Fotbal je po letní pauze zpět, a to i se svými kauzami. Etická komise FAČR se vrátí ke spisu operace Šváb, ale i k eskapádám někdejšího předsedy Miroslava Pelty.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Komise se v zimě pustila do rozkrývání kauz vycházejících z policejního vyšetřování někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra s velkou vervou. Po potrestání Slavoje Vyšehrad ale její tempo poněkud ovadlo. A své zatím poslední komuniké vypustila Etická komise do světa 3. června.

„Chtěli jsme se sejít už zhruba před čtrnácti dny, ale covid a dovolené zapříčinily, že jsme byli v danou chvíli neusnášeníschopní. Každopádně 11. srpna už naši práci opět rozjedeme naplno,“ slibuje předseda komise Jan Eisenreich.

Masivní spis, který policie vedla k operaci Šváb, spojené s Romanem Berbrem, už je uzavřen, sepisuje se obžaloba. Nicméně na fotbalové linii hledání spravedlnosti vede Etická komise vlastní vyšetřování i s osobami, kterých se trestní stíhání netýká.

Lze například očekávat, že už brzy padne verdikt v kauzičce spojené s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, který v komunikaci s Berbrem mimo jiné projevoval starost, aby jeho oblíbený klub ze Slovácka „nepopravili“ rozhodčí. Před komisí už prezidentův kancléř v této věci vypovídal, ovšem v režimu online. Dost možná i proto, aby se při osobní účasti nestal terčem televizních kamer a reportérských mikrofonů.

Fanoušky každopádně velmi zajímá, jak se Etická komise postaví k příběhům, jež mají souvislost s pražskou Slavií a Spartou, a jejichž segmenty už dříve unikly ze spisu do médií.

Jana Nezmara, někdejšího sportovního šéfa Slavie, už si komise kvůli jeho čilé korespondenci s Berbrovým pobočníkem Romanem Rogozem nepředvolá, vystoupil totiž z řad Fotbalové asociace ČR. Nicméně lze očekávat, že jeho nástupce ve sportovním vedení vršovického klubu Jiří Bílek patrně předvolání k výpovědi před komisí obdrží. A bude na něm, jak některé své problematické formulace z policií zachycené korespondence s obviněným Rogozem vysvětlí.

Stejně tak budou slávisté s vysokou pravděpodobností čelit dotazu Etické komise, co to bylo za peníze, které Roman Berbr tak vytrvale přes Jana Nezmara od Slavie vymáhal. Lze očekávat, že Slavia nabídne jiné vysvětlení, než že šlo o milion eur za Berbrovu pomoc při zisku mistrovského titulu, tedy možnost, kterou naznačil jeden z vyšetřovatelů svou poznámkou ve spisu.

Fanoušky zaujal i příběh o návštěvě sparťanského činovníka Josefa Kruly na Strahově před finále Mol Cupu v Liberci a z ní vyplývající následné Berbrovy instrukce sudímu Pavlu Královcovi. Podle spekulací osob blízkých Etické komisi prý její členové v této konkrétní záležitosti cítí spíše důkazní nouzi. Uvidíme.

Takřka jisté je, že z dlouhodobé hibernace bude opět povytažena k reálnému projednávání i kauza někdejšího předsedy FAČR Miroslava Pelty. Když byl v roce 2017 zatčen a obviněn z manipulací kolem rozdělování státních dotací, zahájila s ním tehdejší Etická komise FAČR formálně disciplinární šetření a následně ho uložila k ledu.

Teď už všechny lhůty s tím spojené uplynuly. A navíc je na světě nepravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který Peltovi vyměřil šestiletý trest odnětí svobody.

Očekává se, že někdy na podzim by mělo proběhnout odvolací řízení u Vrchního soudu v Praze. Před současnou Etickou komisí FAČR tak vyvstane dilema, zda počkat na případný pravomocný rozsudek, nebo se do rozkrývání kauzy nějak paralelně pustit i po vlastní ose.

Co je důležité: Někdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, která podle soudu měla páchat trestnou činnost spolu s Peltou, se v mezidobí po vynesení nepravomocného rozsudku rozhodla změnit strategii a začala o událostech spojených s rozdělováním investičních dotací hovořit mnohem otevřeněji než před soudem, konkrétně s kolegou Jankem Kroupou.

Insideři obeznámení s kauzou očekávají, že v důsledku toho může Vrchní soud v Praze prvotní rozsudek zrušit a vrátit celou kauzu k Městskému soudu k novému projednání. Pokud by k tomu opravdu došlo, vrátila by se celá věc opět na začátek a vynesení pravomocného rozsudku by se tak významně oddálilo.

Nicméně to je v danou chvíli pochopitelně pouhá spekulace. Pokud by se nyní Etická komise FAČR rozhodla Peltu nějak trestat, v ohrožení by byl u něj asi zejména výkon funkce předsedy Libereckého krajského fotbalového svazu.

Kouzelník týdne: Adolf Šádek

Ať už Viktoria Plzeň nastřádala dluhy v jakékoli výši, má pro své věřitele dobrou zprávu: Jsme zpátky v Evropě, zase začneme vydělávat a své závazky splácet.

Ve třech uplynulých sezonách Viktoria v předkolech evropských pohárů pohořela. A protože za sebou v osobě Adolfa Šádka nemá natolik movitého majitele, který by z toho plynoucí ztráty zakryl sám, musela si půjčovat a hledat investora. Toho zatím podle všeho nenašla, nicméně už je jisté, že si na sebe opět začne sama vydělávat.

Výhry 2:1 a 5:0 posunuly tým v kvalifikaci Ligy mistrů přes HJK Helsinky. I kdyby teď Viktoria neuhrála v předkolech už nic, má díky systému soutěží UEFA jistotu startu přinejhorším ve skupině Konferenční ligy. A s ní spojený příjem minimálně 2,94 milionu eur (72 mil. Kč).

S jídlem ovšem roste chuť. V dalším předkole čeká na Viktorii moldavský Šeriff Tiraspol. Ten, kdo v tomhle dvojduelu uspěje, postoupí do tzv. play off kvalifikace Ligy mistrů.

Neúspěšné působení v něm je honorováno sumou 5 milionů eur (122 mil. Kč) a doprovází ho automatický start ve skupině Evropské ligy. Z ní plyne příjem minimálně 3,63 milionu eur (89 mil. Kč).

A teď pozor! Úspěšná minulost v soutěži zajišťuje Plzni výsadu pozice nasazeného týmu při případném losování kvalifikačního play off.

To znamená, že pokud Plzeň přes Tiraspol projde, může v play off narazit na Trabzonspor či vítěze dvojzápasu Bodö/Glimt-Žalgiris Vilnius, Haifa-Apollon Limassol či Karabach-Ferencváros.

Pokud by snad byla celá pohádka dopsána postupem Viktorie Plzeň až do Ligy mistrů, mohl by se pokladník připravit na startovné 15,64 milionu eur (383 mil. Kč).

Ať už Viktoria bude hrát jakoukoli evropskou soutěž, může počítat s dalšími bonusy za uhrané body či postupy, s příjmy za prodané vstupenky, jakož i se zvýšenou bonitou svých hráčů.

Ať už je tedy nyní Viktoria Plzeň jakkoli hluboko v minusu (v zimě psal deník Sport o 180 milionech korun), postup přes Helsinky začne klub Adolfa Šádka přinejmenším finančně léčit. Pokud ho tedy případné další evropské úspěchy rovnou neuzdraví.

Zásahy týdne

Česká liga potřicáté. Coby novinář jsem zažil zatím 28 ročníků české ligy, a tak jsem si před startem toho nového v glosáři trochu zavzpomínal.

Posila na operaci. Nejen případem Sébastiana Hallera, který se musel vzápětí po svém příchodu do Dortmundu podrobit operaci kvůli diagnostikované rakovině varlat, se zaobírala další epizoda podcastu Nosiči vody.

Šampion bezdomovcem. Příběh Mariána Masného, mistra Evropy z Bělehradu, přiblížil Stanislav Hrabě.

Superrekord. K vrcholům MS v atletice patřil rekordní čas překážkářky Sydney McLaughlinové. Vše přiblížil Petr Pravda.

Hamburk na něj nezapomene. A ještě jeden vzpomínkový text, nekrolog spojený s úmrtím Uwe Seelera.

Tweet týdne

Loni Anglie ve Wembley ve finále mužského Eura neuspěla, letos to chce proti Němkám napravit v ženském provedení. V českém prostředí to zní takřka neuvěřitelně, ale v neděli bude ve Wembley fandit ženskému fotbalu s jistotou víc než 80 000 diváků.

Co trefili jinde

Jak se vyrábí přenos. Zajímavý pohled do zákulisí, ve kterém se fotbal propojuje s televizní technikou. (TV Kompas)

Znechucený Hubník. Ukončil kariéru a několik týdnů poté se Roman Hubník rozhovořil o dusné atmosféře svého problematického vztahu s olomouckým ředitelem Ladislavem Minářem. (Sport.cz)

Zázrak se nekonal. Příběh propojení rakovnického klubu s arabskými investory skončil neslavně. (idnes)

Ve východní Evropě to drhne. Zajímavá analýza hledající příčiny skutečnosti, že se v postsovětském bloku nerozvíjí ženský fotbal stejným tempem jako v jiných regionech. (Euronews)

Interview o Baníku. Od spolutvůrce fanouškovského blogu o Baníku Ostrava jsem dostal několik otázek na téma klubu, který letos slaví století existence. Třeba ten rozhovor zaujme i vás. (BaníkBlog)

Co si budeme povídat, fotbalovým fanouškům přes léto o víkendech prostě cosi podvědomě schází. Tenhle pocit už je teď opustí, liga je zpátky a s ní příležitost vytěsnit z hlavy alespoň na chvíli války, požáry a další katastrofy a strasti. Žít občas fotbalem je v tomto ohledu vskutku požehnáním.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované