Hlavní obsah

Notičky: Radikální jakobíni vehnali Fouska do náruče royalistů

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Petr Fousek je smýkán aktuálním vývojem podle toho, kdo má zrovna v dané agendě ve výkonném výboru většinu.

Reklama

aktualizováno •

Luděk Mádl v newsletteru Notičky provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání.

Článek

Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Na scéně české fotbalové politiky bylo tento týden pěkně rušno, takže je bezpochyby namístě se za dramatickým děním poohlédnout.

V neděli ve 22:43 rozeslala F-evoluce do hnutí a pro média stanovisko s ostrou kritikou práce generálního sekretáře fotbalové asociace Michala Valtra s požadavkem na jeho odvolání.

V úterý na jednání výkonného výboru FAČR chtěli f-evolucionáři Tomáš Neumann a Rudolf Řepka zařadit tento bod do programu, podpořil je ale jen Moravák Pavel Nezval. Dalších devět členů výkonného výboru včetně předsedy Petra Fouska bylo proti, nebo se zdrželo hlasování. Fousek to pak okomentoval slovy, že šlo o projev neloajality, jaký není k vidění ani v rozvojových zemích.

Bizarní je na celém příběhu fakt, že Fousek byl předsedou loni v červnu zvolen díky hlasům Moravy a F-evoluce, volajících po provedení zásadních personálních, ale i strukturálních změn uvnitř českého fotbalu.

A najednou se teď v úterý urodilo hlasování, ve kterém se Fousek pro udržení svého dlouholetého souputníka Valtra (a hypoteticky možná jednoho dne i sebe sama) potřeboval opřít o hlasy lidí, kteří byli před rokem proti němu, v předsednické volbě podporovali Karla Poborského a do žádných velkých změn uvnitř českého fotbalu se nehrnuli.

Fouskovi tak byl teď v úterý najednou dobrý hlas českého místopředsedy Jana Richtra, přes chomutovský fotbalový svaz velmi úzce napojeného na ultraberbrovce Zdeňka Vaňkáta.

Nebo hlas Martina Drobného, který byl s nyní trestně stíhaným Romanem Berbrem po léta také jedna ruka. Drobný mimo jiné prováděl první výpočty pro projekt Dezinfekce, který měl podle revizní a kontrolní komise parametry totálního tunelu na finance Fotbalové asociace ČR. Do téhle party patří samozřejmě i šéf plzeňského klubu Adolf Šádek. A obvykle i šéf ligy Dušan Svoboda, který se ale ve věci Valtr v úterý zdržel hlasování.

Nabízí se tu samozřejmě řada otázek. Například: Mají být členové výkonného výboru loajální svému předsedovi a jeho generálnímu sekretáři? Anebo by měl být předseda loajální vůči té části hnutí, která ho dosadila do funkce?

Povzbuzen úspěchem se Petr Fousek pustil do pro něj nezvyklých siláckých řečí. Například že se považuje za profesionála, a proto že ho tedy z profesionality nikdo školit nebude. Někdy zjevně nastává problém v tom, co si kdo pod určitým pojmem představuje.

Dám příklad. S Petrem Fouskem jsme se domluvili se zhruba čtrnáctidenním předstihem na velkém bilančním rozhovoru. Nechal si poslat okruhy otázek a rozhovor v domluveném termínu proběhl. Předseda v interview odpověděl na všechno a na nic. Novinář i čtenář jistě pochopí, že na některá z témat dostane vyhýbavou či diplomatickou odpověď. Týká-li se to ale témat bez výjimky všech, už je to trochu problém.

Každý opravdový profesionál, alespoň jak si ho představuji já, by si pro takový rozhovor připravil nějaké silné sdělení, agendu, na které by se před veřejností vyprofiloval. Fousek se ovšem představil leda jako slovní eskamotér bez silného názoru na cokoliv.

S F-evolucí se zase zjevně neshoduje na výkladu slova „transparentní“. Podle F-evoluce to předpokládá výběrová řízení na všechny důležité pozice ve FAČR, u Fouska asi jak kdy. A jakkoli se f-evoluční „hurá“ akce ohledně zpochybnění generálního sekretáře opravdu jeví jako příliš divoký kousek, měl by si asi Fousek klást otázku, jestli celé té ostudě a zjevné krizi ve vedení asociace mohl nějak předejít.

Představitelé F-evoluce se pro změnu mohou zamyslet, jestli svou „jakobínskou“ operací nevehnali Fouska do náruče „royalistů“, když si pro příměr půjčíme terminologii popisující ultraradikální a ultrakonzervativní proudy revoluční Francie konce 18. století.

Změny v možném způsobu Fouskova uvažování už se začínají projevovat v konkrétních agendách. Na pozici technického ředitele tlačila F-evoluce delší čas Jiřího Plíška, naproti tomu Adolf Šádek svého muže Zdeňka Psotku. Vedlo to k dlouhodobému patu. A právě nyní, když už ani Plíšek není vázán angažmá v Mladé Boleslavi, vybere FAČR Psotku.

Je to jednotlivost, ale každý celek je tvořen součtem právě takových fragmentů. Aktuální dění naznačuje, že strategii a směr neurčuje předseda. Místo toho je Petr Fousek smýkán aktuálním vývojem podle toho, kdo má zrovna v dané agendě ve výkonném výboru většinu.

Kouzelník týdne: Luc Tardif

Mezinárodní hokejová federace, v jejímž čele stojí Luc Tardif, francouzský činovník narozený v Kanadě, se konečně rozhoupala. A odebrala Rusku pořadatelství mistrovství světa v ledním hokeji pro příští rok. Důvod je nasnadě, je jím ruská vojenská agrese na území Ukrajiny.

Šampionát se tedy bude stěhovat, stále ale není jasné kam. Určí to až kongres IIHF spojený s blížícím se květnovým MS ve Finsku.

Nejčastěji se zmiňují dvě varianty. A to buď Švýcarsko, které o MS přišlo v roce 2020 kvůli pandemii covidu-19, nebo Česká republika, která má turnaj pořádat v roce 2024, takže by se vše jen o rok uspíšilo.

Zásahy týdne

Kam kráčíš, Petře Fousku? Situace uvnitř FAČR se týkala i glosa předcházející úternímu hlasování.

Rogozovy vytáčky. Příběh možného ovlivnění zápasu mezi Vyšehradem a Loko Vltavín. Za co Rogoz potajmu platil kapitánovi hostí?

Bookmakerův pohled na šok víkendu. Hostem podcastu Nosiči vody byl tentokrát Roman Kovařík, hlavní bookmaker Fortuny. Prozradil, kolik sázková kancelář vydělala na prohře Slavie s Hradcem Králové. A nastínil i svůj pohled na to, proč se podle něj dlouhodobě nedaří Spartě.

Z Ajaxu do United. Nejtěžší úkoly, které stojí před Erikem ten Hagem, novým koučem Manchesteru United, zformuloval Karel Tvaroh.

Železný Mike. Životní příběh boxera Mika Tysona připomněl Petr Pravda.

Tweet týdne

Musím se přiznat, že Benátky, město na laguně, mi učarovaly. A jestli bych chtěl někdy něco ještě prožít, tak tamní karneval. Ovšem nebyl jsem tam zatím ani na fotbale, na rozdíl od Michaela Mareše, který z té návštěvy sestavil na Twitteru zajímavé vlákno.

Co trefili jinde

Peníze státu nenechám. Petr Rada skončil coby trenér v Jablonci a uvědomil si, že mu za tři měsíce začne důchodový věk. (Aktuálně)

NHL v Praze. Jak se urodila další návštěva slavné soutěže v matičce stověžaté. (idnes)

Sporting vs. Benfica. Příběh slavné fotbalové rivality, jedné z největších v Evropě. (BBC)

Dvě osobnosti českého fotbalu mi na tento týden slíbily rozhovor, obě na poslední chvíli ucukly. Přiznám se na rovinu, byl jsem na ně naštvaný jako už dlouho ne. Pak si ale člověk uvědomí, že jde o prkotinu, v kontextu toho, že o pár set kilometrů dál jde mnohým stále o přežití. V porovnání s tím, co se děje na Ukrajině, je zanedbáníhodná skoro každá naše bolístka. Mysleme na ty, kteří jsou tam opravdu v nouzi. Válka je peklo na zemi.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované