Hlavní obsah

Zimní spánek skončil. Hlásí se Premier League, Afričané a opálený Newcastle

Foto: Profimedia.cz

Senegalský útočník Sadio Mané (vlevo) utěšuje svého klubového spoluhráče z Liverpoolu Mohameda Salaha (vpravo).

Reklama

Premier League se naplno probouzí ze zimní přestávky. Největší africké hvězdy se vrací z kamerunského šampionátu. Řada mužstev nabírala v teplých krajích potřebnou sílu do jarního poločasu, který rozhodne o osudu celého ročníku.

Článek

Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy, uspořádaná ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, v úterý 8. 2. navazuje svým 24. kolem. To minulé ovládl Lukáš Havránek. Celkové vedení pevně drží Pavel Petřík s desetibodovým náskokem na druhé místo. Průběžnou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

V souvislosti s návratem elitního anglického fotbalu do obrazovek vyvstává mnoho neznámých. Jak na tom asi budou navrátivší Afričané po fyzické i psychické stránce? Komu prospělo soustředění v teplých krajích a kdo se dokázal na jarní rozuzlení nejlépe připravit? To všechno jsou témata, která opět pečlivě zaměstnávají mozkové závity milionů Fantasy manažerů po celém světě.

Liverpoolská hádanka

Liverpool úspěšně přečkal období, kdy postrádal jak Sadia Maného (11,7 mil. liber), tak Mohameda Salaha (12,7 mil. liber). Reds se museli obejít bez svých tradičně nejproduktivnějších hráčů vůbec poprvé v rámci pětileté periody, po kterou na Anfield Road oba borci společně působí.

Oba dva změřili síly v neděli večer v rámci nervydrásajícího finále afrického šampionátu.

Duel mezi Senegalem a Egyptem se protáhl až do penaltového rozstřelu. V něm Mané vystřelil titul Senegalu v páté sérii. Tím mimo jiné rozhodl, že se na Salaha, který čekal na svůj pokus, ani nedostane. Symbolicky tak Mané vystoupil ze stínu svého klubového spoluhráče, aby mohl pozvednout trofej pro mistra kontinentu.

Reds vyhlíží zápasy nahuštěného období. Počínaje čtvrtým kolem FA Cupu svěřenci Jürgena Kloppa podstoupí během 22 dní hned 7 ostrých konfrontací. Patří sem například i úvodní osmifinálový zápas v Lize mistrů s Interem Milán (16. 2.). V nejbližších dnech Reds hostí Leicester, který v neděli schytal čtyřgólový výprask od druholigového Nottinghamu Forest. V honbě za lídrem z Manchesteru City není ovšem žádný prostor šetřit svá esa.

Statistiky hovoří jasně. Salah je se 16 zásahy nejlepším střelcem celé Premier League. Manému náleží s 8 brankami 10. místo v tabulce nejpřesnějších snajprů. Pokud Salah v této sezoně nastoupil, s výjimkou jednoho zápasu odehrál vždy kompletních 90 minut. Jeho senegalský kumpán je na tom, co se týče časového vytížení, obdobně. Jenže pak je tu faktor únavy. Nejen fyzické, ale taky psychické. Mané by se mohl vrátit zdravě nabuzený, byť svůj sladký triumf jistě se spoluhráči patřičně oslavil.

Ovšem na Salahovi bylo vcelku logicky znát, že ho nedělní porážka velmi nepříjemně zasáhla. Salah coby ztělesnění egyptského fotbalového božstva ze všeho nejvíce toužil své rodné zemi donést vysněný titul. Dokáže se rychle oklepat na anglických pažitech?

Egyptskému forvardovi v tomhle ohledu aktuálně věří kolem 36 procent Fantasy manažerů. Když opouštěl Liverpool začátkem ledna, „vlastnilo“ ho přes 50 procent hráčů. Stále mu přísluší titul pro nejvlivnějšího a tedy nejlepšího hráče Fantasy. Nejvíce výmluvná je pak statistika nejčastějších prodejů a nákupů za poslední týden. Salahovo jméno totiž kuriózně figuruje v obou táborech. Fantasy lid je rozpolcen.

Forma z Arábie

Mnohé celky zamířily na několikadenní soustředění za teplem. Takový Newcastle využil nově nabytých možností a vydal se ladit formu na kemp do Saúdské Arábie. Nové posily tak dostaly příležitost se hladce začlenit do týmu, poznat své spoluhráče na hřišti i mimo ně. Od chvíle, kdy Straky převzal Eddie Howe, získal Newcastle z 10 zápasů stejný počet bodů. V podání černobílých tedy nešlo o žádný koncert, ale spíš paběrkování. Průběžným výsledkem je neuspokojivé 19. místo, které by na konci sezony znamenalo sestup.

Pro Newcastle představuje úterní zápas se 16. Evertonem další zásadní bitvu. Evertonští ale po příchodu Franka Lamparda, Dele Alliho (6,2 mil. liber) a Donnyho van de Beeka (5,7 mil. liber) náramně ožili. Výsledkem budiž kolosální pohárové vítězství 4:1 nad Brentfordem, které symbolicky korunovalo počátek „postbenítezovské“ éry.

Newcastle pravděpodobně vyrukuje do boje hned s kompletním kvintetem posil. Vedení Strak se nejspíš řídilo krédem: Co posila, to rozený bojovník. Levý kraj obrany obhospodaří pracovitý Matt Target (4,7 mil. liber), který se stěhoval v rámci půlročního hostování z Aston Villy. Vedle něj se zřejmě postaví řízný univerzál Dan Burn (4,4 mil. liber). Pravé strany se ujme Kieran Trippier (5 mil. liber). Střed zálohy vyztuží Bruno Guimaraes (5 mil. liber). Na hrotu se očekává přítomnost čahouna Chrise Wooda (6,7 mil. liber), jenž stále čeká na svou premiérovou trefu v barvách nového zaměstnavatele.

Chelsea odlétá

Program 24. kola Premier League nabídne 9 zápasů. Ten desátý výjimečně není odložen pro covidové nálezy. Chelsea totiž jakožto úřadující šampion Ligy mistrů odlétá na MS klubů a do dalších ligových bojů zasáhne až 19. 2. V úterý se kromě Newcastlu s Evertonem střetnou ještě West Ham s Watfordem a Burnley s Manchester United. Norwich ve středu přivítá Crystal Palace, Tottenham hostí Southampton a Brentford zamíří na Manchester City.

Ve čtvrtek se pokusí Leicester o vlastní konsolidaci s cílem zastavit Liverpool a Wolves přivítají Arsenal.

Uzávěrka Fantasy je pro tentokrát stanovena na úterý v 19:15. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí a pevné zdraví.

Reklama

Doporučované