Hlavní obsah

Léčba Messim nezabrala. Luis Enrique je další, kdo má spasit PSG

Foto: ČTK

Luis Enrique bude trénovat PSG.

Reklama

Sice zisk jedenáctého francouzského titulu, ale další propadák v Lize mistrů: vyřazení už v osmifinále s Bayernem Mnichov. Francouzský gigant Paris Saint-Germain přichází s tradičním řešením – mužstvo přebírá nový trenér.

Článek

Pouhý rok vydržel na lavičce Paris Saint-Germain domácí trenér Christophe Galtier, od něhož si katarské vedení slibovalo, že konečně dodá do síně slávy vytouženou trofej Ligy mistrů. Nestalo se. S bilancí 50 34-6-10 a s jedinou trofejí – mistrovským francouzským ligovým titulem – opouští scénu zadním únikovým vchodem.

Hledání, kdo přijde na jeho místo, na židli, která se viklá ještě před usednutím, ukončila dvouletá smlouva se španělským odborníkem Luisem Enriquem. A očekávání jsou opět veliká, francouzský klubový skvost touží vejít do dvorany slávy evropských veličin.

„Všichni, kdo mužstvu fandí, jsou v napětí a věří, že to konečně přijde,“ odkrývá pocity příznivců český internacionál David Rozehnal, jenž v letech 2005–2007 v městě nad Seinou působil. „Ale obávám se, že to zase nepůjde podle představ,“ vyjadřuje silné znepokojení. „V Paris Saint-Germian je hodně specifické prostředí,“ odhaluje podstatu věci.

Další Španěl

Dovést francouzský klub na evropský vrchol – domácí trofeje se vzhledem k nesrovnatelným finančním podmínkám proti ostatním nepočítají – se marně pokoušela už dosti silná plejáda uznávaných odborníků. Zklamaly místní veličiny Laurent Blanc, Antoine Kombouaré i méně známý Christophe Galtier, německá vosková tvář Thomas Tuchel i charismatický italský grand Carlo Ancelotti, jenž jinak sklízí vavříny všude, kam přijde.

Na lavičce seděl už i španělský kouč, mužstvo vedl v letech 2016–2018 dva ročníky Unai Emery, jenž si vydobyl renomé v FC Valencia a FC Sevilla. Dopadl stejně jako jeho předchůdci i následovníci: doma bez konkurence (sedm dobytých trofejí z osmi možných), na evropském kolbišti bez vytouženého usednutí na trůn.

Fotbalové hvězdy 21

Seznam Zprávy k mistrovství Evropy hráčů do 21 let připravily sérii textů o hvězdách českého a československého fotbalu. Jak hrály a čím vynikaly, když jim bylo 21 let?

  1. Tomáš Rosický – proč malý Mozart není mistrem Evropy do 21 let
  2. Tomáš Řepka – jak Češi přišli o olympiádu 1996 v Atlantě
  3. Josef Bican – budoucí legenda – ve 20 letech na MS 1934
  4. Zdeněk Nehoda – ve 20 letech juniorským mistrem Evropy
  5. Jozef Adamec – nejmladší „Chilan“ na MS 1962
  6. Petr Čech – šampion Evropy z roku 2002
  7. Tomáš Skuhravý – v 18 letech vyřadil Real Madrid

Teď mužstvo přebírá jeho krajan. „Nemyslím, že by ve faktu, že přichází španělský kouč, spočívalo něco škodlivého,“ soudí Rozehnal. „Mentalita obou národů je dosti podobná a také Luis Enrique se bude snažit, aby mužstvo předvádělo líbivý a technický fotbal,“ rozebírá bronzový medailista z Eura 2004 v Portugalsku, jenž nasbíral i zkušenosti v anglické, německé, italské a belgické nejvyšší soutěži.

Uznávaný španělský novinář Juan Castro z prestižního katalánského deníku Marca za svým krajanem stojí. „Jsem přesvědčen, že je to pro pařížský klub dobrá volba,“ tvrdí. „Luis Enrique stabilizuje mužstvo, vtiskne mu ofenzivní duch, ale i disciplínu,“ má jasno. „Bude úspěšný,“ předvídá Castro.

Tlaky ustojí

Jako jeden z mála hráčů – technický záložník – prošel Barcelonou a Realem Madrid, 11 let nastupoval za španělský reprezentační výběr. „Hrál pod obrovským tlakem, nic ho už nezaskočí,“ přijímá Rozehnal pozitivně tento fakt. „Mám rád trenéry, kteří měli úspěšnou hráčskou kariéru, mohu svým svěřencům předat i další věci, které si v metodických listech nenačtou,“ prohlašuje mistr Evropy do 21 let z roku 2002 z vlastní zkušenosti.

Španělský publicista se k němu v tomto postřehu přidává. „Není jednoduché zvládnout šatnu takových individualit, jakou má Paris Sait-Germain,“ upozorňuje. „Luis Enrique to dokáže, protože to sám prožil,“ zdůrazňuje.

A přihazuje hlavní argument. „Už vítězství v Lize mistrů jako trenér zažil,“ připomíná ročník 2014/2015, kdy nový kouč francouzského šampiona triumfoval s Barcelonou. V týmu, který ve finále na Olympijském stadionu v Berlíně porazil italský Juventus Turín 3:1, byly takové osobnosti jako Messi, Iniesta, Sergio Busquets, Xavi, Piqué, Dani Alves. A také brazilský „zlobivec“ Neymar. „Nechal jim volnost, přitom je vedl k cíli podle svých představ a záměrů,“ dokládá Castro.

A právě to, že už Neymara, který je už pověstný svými někdy těžko přípustnými úlety na hřišti i mimo něj, trénoval, vyvolává naděje, že si opět porozumí. „Neymar mu nebude dělat těžkosti,“ věří španělský publicista.

Odchody velkých hvězd

Jako po každé takové sezoně dochází v nejlepším francouzském klubu k velkému zemětřesení. A to nejen na místě trenéra, jen v tomto století se jich vystřídalo na lavičce už 13, ale i v kádru. Katarský vlastník má dost prostředků nakupovat hvězdy nejlepší svítivosti, doslova mrhat miliony eur.

Po dvou nepříliš vydařených ročnících odešel snad nejlepší fotbalista všech dob, sedminásobný držitel Zlatého míče a čerstvý mistr světa, argentinský štírek Lionel Messi, pořád je nejisté, jak se zachová francouzská megastar Kylien Mbappé, jemuž za rok končí smlouva, odmítá ji prodloužit a hrozí, že by odešel zdarma. Vábí ho Real Madrid, FC Liverpool a další mocné kluby.

Luis Enrique Martínez García

  • Narozen 8. 5. 1970, Gijón
  • Hráčská kariéra: Sporting Gijón (1981–1984), La Braňa (1984–1988), Sporting Gijón (1988–1991), Real Madrid (1991–1996), FC Barcelona (1996–2004)
  • Reprezentace Španělska: 1991–2002 (62/12)
  • Úspěchy: vítěz olympijských her 1992 v Barceloně, vítěz Poháru vítězů 1996/1997, trojnásobný mistr Španělska, trojnásobný vítěz Královského poháru
  • Trenérská kariéra: FC Barcelona – B mužstvo (2008–2011), AS Řím / Itálie (2011–2012), Celta Vigo (2013–2014), FC Barcelona (2014–2017), španělská reprezentace (2018–2019 a 2019–2022), Paris Saint-Germain / Francie (2023).
  • Úspěchy: bronz z mistrovství Evropy do 21 let 2015, vítěz Ligy mistrů 2014/2015, dvojnásobný mistr Španělska

Brazilec Neymar opět řeší soukromé problémy. Od brazilských státních orgánů dostal pokutu ve výši 16 milionů brazilských realů, což je v přepočtu přes 72 milionů korun, za to, že si bez povolení nechal budovat objekt na svém pozemku v Mangratibě ležící na pobřeží brazilského státu Rio de Janeiro. A další stavbu musí zastavit.

Mužstvo opustil i mistr světa 2010 španělský stoper Sergio Ramos, ambice do něj vkládané se rozplynuly do nenávratna.

Miliardy za posily

Klub byl však usilovný při získávání posil. Poprvé se ve Francii představí reprezentační obránce se španělskými kořeny Lucas Hérnandez, mistr světa 2018 a stříbrný medailista z loňského šampionátu v Kataru. Paříž za něj Bayernu Mnichov zaplatila 45 milionů eur (cca 1,08 miliardy korun). „Mám velkou radost!“ prohlásil při podpisu smlouvy. „Na přestup do PSG jsem čekal dlouho, konečně nadešel správný čas. Je to pro mě výjimečný den a jsem šťastný, že tu mohu být,“ dodal s tím, že se těší na spolupráci s novým koučem.

Ten zalovil i v domácích vodách, z Realu Madrid po skončení smlouvy dorazil záložník Asensio. „Být součástí tak skvělého klubu, jakým je PSG, znamená privilegium. Těším se, až se připojím k novým spoluhráčům a začneme pracovat na dosažení společně vytyčených cílů,“ nechal se slyšet. Obranu má pak zahustit slovenský stoper Milan Škriniar, jehož angažmá bylo potvrzeno už v zimě.

Francouzský klub pak aktivoval výstupní klauzuli ve výši 60 milionů eur (skoro půl druhé miliardy korun), aby z portugalského Sportingu Lisabon vykoupil dvaadvacetiletého uruguayského záložníka Manuela Ugarteho, který je považovaný za největší talent zeměkoule.

„S těmito hráči umí Luis Enrique pracovat,“ hlásí novinář z listu Marca. „Využije jejich schopností, ale vyžaduje i disciplínu a odpovědnost,“ prohlašuje.

S novým španělským trenérem začíná Paris Saint-Gemain psát další kapitolu při touze dobýt Ligu mistrů.

Reklama

Doporučované