Hlavní obsah

Neymar, brazilský zázrak i simulant, který nemá štěstí na šampionáty

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Neymar v nové kolekci svého hlavního sponzora značky Puma.

Reklama

Brazilská superhvězda už vyhrála, co mohla, ale Brazílii zatím k vytouženému titulu mistrů světa nepomohla. Ani teď to nevypadá vůbec dobře.

Článek

Neymar Junior, jeden z nejlepších a nejtalentovanějších fotbalistů světa se hned v prvním utkání Brazílie se Srbskem zranil a není jisté, zda ještě do šampionátu nastoupí.

Přesně se jmenuje Neymar da Silva Santos Júnior. Da Silva po linii matky, Santos po otci. A Júnior proto, že i jeho otec se jmenuje Neymar. Takhle to je v Brazílii zvykem. Podobně jako si muži v anglosaském světě přidávají za jméno zkratku Jr.

30letý Neymar je obdivován pro svou technickou vytříbenost, rychlost a schopnost střílet góly. Mnozí ho naopak nenávidí za simulantství a další výstřelky. A kde kdo mu závidí jeho bohatství, super auta, letadlo, jachtu nebo nemovitosti.

Někomu se jeho styl líbí, jiným ne. Chápu, že jeho soupeři nemají rádi, když na hřišti příliš šaškuje, ale způsob, jakým hraje, rozhodně přináší spoustu podívané. Fanoušci milují hráče jako Neymar.
Zinédine Zidane

Útočník Paris Saint-Germain a brazilského národního týmu vstřelil nejméně 100 gólů za tři různé kluby. Něco takového dokázali už jen dva hráči – Ronaldo a Romário. Na třech MS světa, která zažil, ho však dosud provází spíš smůla.

Dvakrát, v letech 2011–12, byl vyhlášen jihoamerickým fotbalistou roku. Brzy odešel do Evropy. Jako součást smrtícího útočného tria Barcelony s Lionelem Messim a Luisem Suárezem, přezdívané MSN, vyhrál La Ligu, Copa del Rey a Ligu mistrů UEFA. V sezóně 2015–16 pak dosáhl domácího double.

Nejdražší přestup

V roce 2017 přestoupil do PSG za 222 milionů eur, což z něj udělalo nejdražšího hráče všech dob. Ve Francii vyhrál čtyři ligové tituly a v debutové sezóně byl zvolen ligovým hráčem roku. Pařížský klub dovedl k historicky prvnímu finále Ligy mistrů.

Velké úspěchy slavil i v národním týmu. Se 75 góly ve 122 zápasech za Brazílii od debutu v 18 letech je Neymar druhým nejlepším střelcem po Pelém.

Nejprve pomohl získat Brazílii stříbrnou medaili na olympiádě 2012 v Londýně. Následující rok pak vyhrál Pohár konfederací FIFA 2013. Dosavadní vrchol mezinárodní kariéry přišel na olympiádě 2016 doma v Riu, kde jako kapitán dovedl Brazílii k první zlaté olympijské medaili.

Mistrovství světa v Kataru

I mimo hřiště patří mezi nejvýraznější světové sportovce, zejména k těm, kteří umějí své jméno dokonale prodat. SportsPro ho v letech 2012 a 2013 označilo za nejprodávanějšího sportovce planety a ESPN za čtvrtého nejslavnějšího sportovce světa roku 2016. Za rok na to ho časopis Time zařadil dokonce do každoročního seznamu mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Jednu dobu byl podle Forbesu třetím nejlépe placeným sportovcem planety, teď se „propadl“ na místo čtvrté.

Jako každou slavnou osobnost ho provázejí i různé mýty a fámy. Třeba, že se narodil v brazilské favele. Zní to hezky „miliardář z favely“. Ale zklameme vás. Neymar pochází z chudších poměrů jako většina Brazilců, narodil se však v Mogi das Cruzes, jakémsi satelitu megapole São Paulo. Žádná favela.

Jako kluk miloval nejen pouliční fotbal, ale i futsal. Právě futsal měl prý obrovský vliv na jeho kariéru. Pomáhal mu rozvíjet techniku, rychlost myšlení a schopnost provádět pohyby ve stísněných situacích.

Od malička dohlížel na jeho sportovní kariéru otec. „Byl stále po mém boku. Stará se o všechny věci, o finance a mou rodinu,“ neskrývá Neymar Júnior.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Neymarova helikoptéra Airbus H - 145

V roce 2003 se rodina přestěhovala k moři do města Santos, kde je nejen největší kontejnerový přístav Brazílie, ale hlavně slavný fotbalový tým FC Santos. Právě k němu se mladý Neymar připojil a tam si vysloužil první ostruhy.

Dařilo se mu, neustále stoupal vzhůru, což pomáhalo finančně celé rodině. V 15 vydělával Neymar 10 000 brazilských realů měsíčně (dnes by to bylo 43 000 korun), v 16 letech už 125 000 (přes půl milionu korun). Brzy otec koupil první nemovitost, dům hned vedle Vila Belmiro, slavného domácího stadionu. Jeho syn mezitím v pouhých 17 podepsal první plně profesionální smlouvu, postoupil do A týmu Santosu a začali se mu hlásit sponzoři.

FC Santosu pomohl vyhrát dva po sobě jdoucí šampionáty Campeonato Paulista, Copa do Brasil a Copa Libertadores 2011.

Dunga ho na MS nevzal

Už o rok dřív byl všeobecně považován za kandidáta na blížící se MS v JAR. Na trenéra Dungu naléhali dokonce slavní bývalí fotbalisté Pelé a Romário, aby mladíka zařadil do soupisky. Podepisovala se petice, ale všechno bylo marné.

Dunga sice popsal Neymara jako extrémně talentovaného, ale tvrdil, že není dostatečně mezinárodně zkušený a nakonec ho do užší soupisky nezařadil. Svůj tým tehdy Dunga dovedl jen do čtvrtfinále, kde Brazilci padli s Nizozemskem. Zároveň to jakoby odstartovalo všechny příští Neymarovy mistrovské trable.

V národním mužstvu si mladá hvězda zahrála až v přáteláku proti USA pod novým trenérem Manem Menezesem. Bylo mu 18 let a hned skóroval.

Na MS 2014 doma v Brazílii už Neymar nemohl chybět. Předcházel tomu hattrick v přátelském utkání s Jižní Afrikou v Johannesburgu. Proslavil se tam ještě něčím. Po závěrečném hvizdu na hřiště vběhl jihoafrický klouček. Když ho ochranka chytila a chtěla odvést pryč, Neymar zasáhl, vzal do náruče a představil brazilským spoluhráčům. Ti ho pak vyhazovali nad hlavy jako vítěze. Pro kluka to byl úžasný zážitek a Neymar si získal sympatie fandů.

Brazílie čekala, že ji hvězdný útočník povede k šestému úspěchu na MS a prvnímu titulu na domácí půdě. Hned v úvodním zápasu proti Chorvatsku ale málem všechno špatně skončilo, když Neymar udeřil loktem chorvatského záložníka Luku Modriće. Dostal žlutou, mnoho kritiků se však shodlo, že trest byl příliš mírný a že měl odejít s červenou.

Jenže nestalo se a Neymar řádil. Ještě před poločasem vyrovnal střelou zpoza šestnáctky a ve druhé půli dostal Brazílii díky kontroverznímu pokutovému kopu do vedení. Nakonec jeho tým zvítězil 3:1.

Znovu skóroval i v dalším utkání proti Kamerunu, Brazílie zvítězila 4:1 a postoupila do vyřazovací fáze. V osmifinále proti Chile skončil zápas po 120 minutách 1:1 a došlo na penalty. Neymar proměnil rozhodující pokutový kop.

Vážné zranění

Jenže už ve čtvrtfinále přišla pohroma. Při souboji o balón trefil Juan Camilo Zúñiga Neymara kolenem do zad tak nešťastně, že hvězdného Brazilce odnesli na nosítkách. V nemocnici zjistili zlomeninu obratle a byl konec. I pro Brazílii to dopadlo strašně. V semifinále (už bez Neymara) přišla potupná prohra s Německem 7:1. V boji o 3. místo pak prohráli 3:0 znovu s Nizozemskem a zbyla na ně bramborová medaile.

Aspoň olympiády šly Brazilcům i Neymarovi lépe. V Riu 2016 si napravili pověst, když ve finále s Německem vsítil Neymar nejprve gól během hry a další v penaltovém rozstřelu. Jeho tým tak poprvé vyhrál olympiádu, navíc doma.

Za dva roky tu bylo další MS 2018 v Rusku a Neymara a jeho Brazílii štěstí znovu opustilo. Jako by to bylo zakleté. Před šampionátem měl Neymar tříměsíční pauzu kvůli zranění nohy. Stihl se vrátit a hned v přátelském utkání vstřelil gól při výhře 2:0 nad Chorvatskem.

Mezitím se hodně řešilo Neymarovo vystupování. BBC Sport napsal, že zůstává mimo Brazílii neoblíbený kvůli své podrážděnosti a filmování. Samy brazilské noviny O Globo pak napsaly, že Neymar sice okouzlil Brazílii, ale naštval celý svět. Ať tak či tak, všechny naděje skončily ve čtvrtfinále po prohře 2:1 s Belgií. Ještě ve 4. minutě nastavení měl Neymar na noze vyrovnávací gól, ale Courotis míč zázračně vyškrábl.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Neymar na módní přehlídce Balmain.

Jak už jsme psali, Neymar sice není „miliardář z favely“, ale k těm miliardám se dopracoval z chudých poměrů. Teď je čtvrtým nejlépe placeným sportovcem planety. Od května 2021 do května 2022 si podle Forbesu vydělal 90 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun). Pojďme si krátce ukázat, jak své peníze vydělává a jak je i utrácí.

Jak vydělává a jak utrácí

Neymar je druhým nejlépe placeným fotbalistou na světě, pokud jde o výdělky na hřišti. Podle Forbesu si mezi květnem 2021 a květnem 2022 vydělal na hřišti neuvěřitelných 70 milionů dolarů (přes 1,5 miliardy korun). Více za stejné období měl pouze Lionel Messi, který získal 75 milionů dolarů.

Neymar si však vydělal pěkné peníze i mimo hřiště. Loni to bylo 25 milionů dolarů (hodně přes 0,5 miliardy korun). Většina těch peněz pochází podle Forbesu z partnerství se sportovní značkou Puma, jejíž tváří se Neymar stal v roce 2020 poté, co předčasné ukončil smlouvu s Jordan Brandem Nike. Tahle nová dohoda je zřejmě největší individuální smlouvou o sponzorství v historii sportu.

Pojďme se teď podívat na Neymarovo jmění. Podle Celebrity Net Worth je to přibližně 200 milionů dolarů. Jak je rád utrácí?

Stejně jako mnoho dalších fotbalových hvězd i Neymar rád utrácí za auta. Podle deníku The Sun má ve sbírce superaut například Ferrari 458 Italia za 230 000 dolarů (5,4 milionů korun) a Audi R8 Spyder v hodnotě 120 000 dolarů (2,8 milionů korun). Vlastní však také vzácné Maserati MC12, které má hodnotu přes 500 000 dolarů (11,7 milionů korun).

Hvězdný fotbalista má i řadu nemovitostí – v Brazílii, Paříži nebo v Beverly Hills. Jeho opulentní vila u Rio de Janeira má hodnotu 7 milionů dolarů (163,8 milionů korun). Podle The Richest se nachází u moře v Mangaratibě, má šest ložnic, posilovnu, tenisový kurt, bazén s panoramatickým výhledem a vinný sklep.

Neymar tam má i heliport s vlastním vrtulníkem Airbus H-145 za téměř 15 milionů dolarů (0,3 miliardy korun), který si koupil před třemi lety. Kromě jeho iniciál namalovaných na směrovce jsou sedadla prošita slavným logem Batmana, jehož je Neymar velkým fanouškem.

A to ještě není všechno. Brazilec má také soukromý tryskáč Embraer Legacy 450 v hodnotě přibližně 15 milionů dolarů (350 milionů korun) k cestování mezi Francií a Brazílií. Letadlo brazilské výroby má dost místa pro devět lidí a může dosáhnout rychlosti až 1 000 km/h.

Podle Forbesu si Neymar v roce 2012 koupil ze druhé ruky za 8 milionů dolarů (187 milionů korun) i luxusní italskou jachtu. Má tři podlaží, čtyři apartmá, jacuzzi a kotví v přístavu Santos.

Neymar rád utrácí peníze za honosné hodinky. V roce 2014 prý vešel do butiku GaGá Milano v Tokiu a utratil 180 000 dolarů (4,2 milionů korun) za 16 hodinek, čímž prý přivedl celý personál v naprostý úžas.

Také si kupuje luxusní šperky a oblečení. Účastní se módních přehlídek, například Balmain Menswear podzim/zima 2020–2021 v rámci Paris Fashion Week. Mimo fotbalové hřiště se Neymar podle The Sun rád obléká do značek Balmain, Louis Vuitton, Off-White, Tommy Hilfiger či Giuseppe Zanotti.

Fenomén digitálních předmětů

V roce 2017 se objevil v epizodě Complex „Sneaker Shopping“ – kde se různé celebrity zastavily v losangeleském obchodě s teniskami Flight Club. Smyslem pořadu je, že si hvězdy popovídají a nakoupí různé tenisky. Neymar překonal rekord show, když tam nechal účet za 18 000 dolarů (0,4 milionu korun).

Nějaké drobné utratí i za vlasy – 2 000 dolarů (skoro 50 000 korun) měsíčně. A pak je tu jedna specialitka. Zakoukal se do fenoménu NFT, což jsou jakési digitalizované sběratelské předměty. Zkratka NFT vychází z anglického výrazu „non-fungible token“ či nezastupitelný token a Brazilec se stal unikátním, certifikovaným majitelem konkrétních digitálních předmětů.

Před rokem podepsal smlouvu s platformou NFTSTAR a hned podle Forbesu utratil více než 1 milion dolarů za dva „kousky“ Bored Ape Yacht Club NFT. Jde o kolekci 10 000 avatarů s tématikou znuděných opic. Kolekce si zakládá na exkluzivní komunitě s řadou výhod všem držitelům.

Hráč pokeru

Konečně je Neymar i velkým fanouškem pokeru. Podle Sportbible „hrozí“, že jakmile odejde do fotbalového důchodu, stane se profesionálem. Na jaře 2021 se stal ambasadorem pokerové značky PokerStars a v červnu 2022 už debutoval na akci World Series of Poker v Las Vegas.

Jako správný Brazilec také rád pořádá velké večírky. Posledního Silvestra třeba oslavil se svými přáteli a rodinou okázalým třídenním večírkem. V jeho sídle Mangaratiba nechyběla živá hudba, taneční parket a ohňostroj. Ohledně jeho večírků je mimochodem zajímavé, že se vždycky záhadně ,,zraní” v březnu, kdy má jeho sestra narozeniny. Od fanoušků PSG za to sklízí poměrně velkou kritiku.

Celkem v klidu teď bude moci oslavit i blížící se Silvestr 2023. Španělská prokuratura totiž před pár dny překvapivě stáhl obžalobu proti němu a dalším obviněným kvůli korupci a daňovým podvodům. Na začátku procesu to nevypadalo dobře. Neymarovi hrozilo kvůli nejasnostem při přestupu ze Santosu do Barcelony v roce 2013 dvouleté vězení a pokuta v přepočtu 245 milionů korun.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované