Hlavní obsah

Nový objev akademie PSG. Mbappého v sestavě nahradil šestnáctiletý talent

Foto: Jean Catuffe, Profimedia.cz

Teprve šestnáctiletý Warren Zaïre-Emery začíná poutat pozornost světových médií.

Reklama

Warren Zaïre-Emery, nové terno ve fotbalovém světě. V úterním zápase Ligy mistrů proti Bayernu nastoupil v základní sestavě, zatímco autor hattricku z finále mistrovství světa Kylian Mbappé zůstal po zranění na lavičce.

Článek

Pro média je to možná nové jméno, ovšem fotbaloví funkcionáři už ho sledují nějakou dobu. Šestnáctiletý záložník je všeobecně považován za největší talent na světě ve své věkové skupině a v seniorském týmu PSG se už také stihl zapsat mezi střelce, když vstřelil svůj první gól za klub ve svém devátém vystoupení této sezony v Ligue 1.

Jen pro srovnání, v den jeho narození hrál jeho současný spoluhráč Sergio Ramos za Real Madrid odvetný zápas v osmifinále Ligy mistrů proti Arsenalu na dnes již neexistujícím Highbury. Kdyby byl Ramos o dvaadvacet dní starší (nebo Zaïre-Emery mladší), dělilo by je od sebe přesně dvacet let.

Chceš hrát? Nauč se zavázat si kopačky

Talentu klučiny, který za měsíc oslaví sedmnácté narozeniny, si prý poprvé všiml jeho otec. Emery starší francouzskému listu RMC Sport řekl, že se spolu se svým bratrancem zúčastnil turnaje, kde se poprvé projevil jeho přirozený talent.

„Letěl ke mně míč a já jsem ve vzduchu vystřihl třicetimetrovou přihrávku na Warrena, který si míč zpracoval na prsa, jako by to trénoval každý den. Podívali jsme se na sebe s bratrancem a řekli jsme si: To není vůbec špatné!“

Dovolil mu tedy začít hrát fotbal za jeho aktuální klub Aubervilliers – pod jednou podmínkou: že si malý Warren bude umět zavázat tkaničky.

Warren Zaïre-Emery

  • Narodil se 8. března 2006 v Montreuil na předměstí Paříže.
  • Jeho otec Franck Emery byl také fotbalista, hrál za pařížský klub Red Star FC. Po matce má předky z Martiniku.
  • Je francouzským mládežnickým reprezentantem. V dubnu 2022 byl členem francouzského týmu do 17 let na Euru U17 2022, které Francie vyhrála. Byl také jediným hráčem ročníku 2006, zbytek týmu tvořili hráči narození v roce 2005.
  • Fotbal začal hrát ve čtyřech letech za FCM Aubervilliers, v dubnu 2014 pak zaujal PSG.
  • V březnu 2022 se připojil k agentuře Jorgeho Mendese, který zastupoval hráče jako Cristiano Ronaldo, Nani, David de Gea nebo v současnosti João Félix. V červenci 2022 pak Zaïre-Emery podepsal svůj první profesionální kontrakt s PSG; upsal se na tři roky do 30. června 2025.
  • Debutoval jako střídající hráč při ligové výhře 5:0 na hřišti Clermontu 6. srpna 2022. Svým debutem ve věku 16 let a 151 dní se stal nejmladším hráčem, který nastoupil v oficiálním zápase za klub.
  • Svůj první gól za dospělé vstřelil 1. února 2023, když po příchodu z lavičky rozhodl o vítězství 3:1 nad Montpellierem; ve věku 16 let a 329 dní se tak stal nejmladším střelcem PSG v historii.
  • Dne 14. února se ve věku 16 let a 342 dní stal nejmladším hráčem, který nastoupil k vyřazovacímu zápasu Ligy mistrů při prohře 1:0 s Bayernem Mnichov.
  • Shoda jmen se španělským trenérem Unaiem Emerym je čistě náhodná, není mezi nimi žádná spřízněnost.

Vyčníval už mezi dětmi

„Pořád hrál fotbal. Mohl jít na turnaj, získat trofej pro nejlepšího hráče, a když se večer vrátil domů, řekl mi: „Na, tati, vezmi mi tašku, jdu si zahrát s kamarády,“ vzpomíná jeho otec.

V mládežnických soutěžích hrál vždy o kategorii výš než jeho vrstevníci. V sezoně 2021/22, kdy mu bylo teprve 15 let, byl nejmladším hráčem týmu do 19 let. Navzdory svému nízkému věku se Zaïre-Emery stal klíčovým hráčem týmu U19. 

V sezoně 2021/22 byl nejvýraznějším hráčem PSG v mládežnické lize UEFA, čehož si všiml i tehdejší kouč áčka PSG Mauricio Pochettino. V pouhých patnácti letech tak byl Zaïre-Emery v téže sezoně povolán do prvního týmu a pod novým koučem Christophem Galtierem si připsal i premiérový start. To upoutalo pozornost několika dalších evropských velkoklubů jako Arsenal nebo Bayern Mnichov.

Podle sportovního novináře RMC Sport Fabrice Hawkinse byl londýnský klub v lednu jedním z významných zájemců o Zaïre-Emeryho; dodal však, že PSG přestup mladíka považuje za nerealizovatelný. Francouzští giganti byli v tomto lednovém přestupovém období omezeni v utrácení, protože našlapovali po hranici finančního fair play. V důsledku toho se musí spoléhat na některé ze svých mladých hráčů – a Zaïre-Emery tuhle příležitost chytil za pačesy.

Shodou okolností druhého zájemce o jeho služby a jeho aktuální klub proti sobě svedl los osmifinále letošního ročníku Ligy mistrů. PSG první zápas prohrálo 0:1 – a Zaïre-Emery do zápasu zasáhl jako nejmladší hráč v play-off milionářské soutěže. A to navíc v základní sestavě.

Co se týče dalšího zájmu Bayernu, vše může naznačit odvetný zápas mezi těmito dvěma kluby, který je na programu 8. března – přesně na jeho narozeniny. Že by Zaïre-Emery oslavil sedmnáctiny důležitým gólem proti svému budoucímu potenciálnímu zaměstnavateli?

Reklama

Doporučované