Hlavní obsah

Sparta bude mít v zápase o všechno soupeře navíc. Vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Krejčí ve vzdušném souboji s hráči Arisu Limassol, čtvrtečního soupeře Sparty v Evropské lize.

Reklama

Aris Limassol se z amatérského klubu vyšvihl do špičky. Jeho současný tým táhnou hlavně cizinci. Spartu zde čeká boj o postup do jarní části evropských pohárů.

Článek

Aris byl ve druhém největším kyperském městě s počtem obyvatel přes čtvrt milionu založen v roce 1930, ale dlouhou dobu na fotbalové mapě skoro nic neznamenal. Mnohem známější, populárnější a úspěšnější byli rivalové AEL a Apollon.

Zmítal se mezi první a druhou ligou. „Za mého působení do něj vstoupil bohatý kyperský podnikatel, který se o fotbal ovšem moc nezajímal, klub vlastnil k propagaci svého zboží,“ vzpomíná český obránce Jan Vorel, jenž v Arisu působil v ročníku 2007/2008.

Tomu odpovídalo i vedení. „Bylo poněkud chaotické,“ odkrývá bývalý hráč českých prvoligových týmů Blšan, Slavie a Dukly. „Aris postoupil čerstvě do nejvyšší soutěže, nadšení bylo veliké, ale chyběla jakákoli koncepce. Vystřídali se čtyři trenéři, první byl odvolán už po dvou kolech, nakonec jsme zase sestoupili,“ připomíná smutný osud.

Účast v evropských pohárech, či dokonce mistrovský titul, na to nebylo ani pomyšlení.

Příchod běloruského podnikatele

Zvrat nastal v roce 2021, kdy se majitelem klubu stal běloruský podnikatel Vladimir Fjodorov, díky jehož investicím se klub opět vrátil mezi elitu kyperského fotbalu. V únoru 2022 byl na post hlavního trenéra angažován běloruský specialista Alexej Špilevskij, s nímž se tým poprvé v historii dostal do evropských pohárů, vydobyl si kvalifikaci Konferenční ligy. A následující rok dobyl mistrovský titul.

Mužstvo táhnou především cizinci. „Ti už působili na Kypru za mé doby a nebyli špatně placeni,“ upozorňuje Vorel. „Jenomže teď je to v Arisu a vlastně ve všech kyperských klubech docela jiné,“ rozebírá. „Dříve si zahraniční hráči šli na slunný Kypr kariéru dohrát, teď na něm hledají i nacházejí její vrchol,“ dokládá jiný přístup.

Není divu, že se soupiska třpytí zajímavými jmény. Upoutají jistě ruský útočník Aleksandr Kokorin, zapůjčený z italské Fiorentiny, či jeho gabonský kolega Shavy Babicka, kteří své střelecké schopnosti prokázali už na Letné.

V kádru jsou hráči z více kontinentů včetně Brazilců, na hřišti bude sparťanským fotbalistům dobře rozumět slovenský legionář Július Szöke, jenž vyzrával v Ružomberoku.

Fanoušků moc není

Kyperský klub cítí šanci proniknout do jarních klání. Místní fanoušci jsou hodně vášniví, ale velké obavy z bouřlivého prostředí mít Sparta nemusí. Na stadion se vejde necelých 11 tisíc diváků. „Za nás jich chodilo tak pět set,“ hlásí Vorel. „Aris skutečných skalních moc nemá, to rivalové AEL a Apollon byli jiná káva. Za ročník, kdy jsem v Limassolu hrál, se tyto kluby střetly čtyřikrát, z toho třikrát se pro nepřístojnosti diváků utkání nedohrálo,“ říká Vorel.

Spartu by však mohlo překvapit něco jiného. „Vzduch,“ varuje Vorel. „U nás je zima, na Kypru teplo, docela jinak se dýchá,“ probírá bývalý český reprezentant výběru do 21 let. „Takový přechod není nikterak příjemný, může to mít na výkony nějaký vliv,“ domnívá se.

Aris Limassol – Kypr

  • Založen: 30. října 1930
  • Klubové barvy: zelená, bílá
  • Stadion: Alphamega (kapacita 10 700 míst)
  • Úspěchy: mistr kyperské ligy 2022/2023, vítěz Kyperského poháru, vítěz kyperského superpoháru 2023
  • Majitel: Vladimir Fjodorov (Bělorusko)
  • Trenér: Alexej Špilevskij (Bělorusko)
  • Česká stopa: hráči – Vlastimil Svoboda (2004/2005), Tomáš Kuchař (2005–2007), Jan Vorel (2007/2008), trenér – Tadeáš Kraus (1976–1980, 1983–1985)

Věří však, že Sparta utkání, které bude rozhodovat, zda její vystoupení na mezinárodní scéně bude úspěšné, nebo se bude mluvit o zklamání, zvládne. „Má dost zkušené mužstvo, které si už sedlo, mnoho zajímavých jedinců,“ probírá se sestavou.

První utkání na Letné sledoval v televizi, proto je přesvědčen, že všemi nástrahami, které na ni na Kypru čekají, projde. „Byla lepší,“ zdůrazňuje Vorel. „Aris bude určitě nebezpečný, hodně ukázal i proti Glasgow Rangers. Ale Sparta je favorit a nic nepodcení,“ spoléhá na odpovědnost hráčů.

Kyperský klub nese jméno boha války (v českém přepisu více používané Arés). Hrdí sparťané, kteří také nesou jméno po řeckých bojovnících, se ho však zaleknout nemusí.

Čtěte také: Výpočty v Evropské lize ukazují, proč může Spartu mrzet gól od Gabonce

Reklama

Doporučované