Hlavní obsah

Dvoumetrový student jako hokejový trumf. Češi zkusí přes Švédy jít do finále

Foto: Getty Images, Getty Images

Michael Hrabal v dresu Arizony, která ho loni draftovala.

Reklama

Jednou z výrazných opor na MSJ v Göteborgu se stal dvoumetrový brankář Michael Hrabal. V mnoha ohledech je tento mladík už ve 20 letech výjimečnou osobností.

Článek

Ve čtvrtfinále proti Kanadě byl klíčovým mužem českého týmu. Měl 28 zásahů, zvládal záludné zblokované střely, nahrávky, zlověstné dorážky. Právem ho vybrali jako nejlepšího hráče utkání. Po zápase se samozřejmě radoval, ale zachovával klid, stejně jako při něm, kdy musel ustát i menší provokace Kanaďanů. To ho ostatně zdobí, takoví velcí brankáři bývají.

Chválili ho ze všech stran. „Ve čtvrtfinále zachytal parádně. Na téhle úrovni potřebujete výborný výkon gólmana, český hokej tím byl vždycky proslulý,“ řekl například trenér Martin Pešout pro hokej.cz.

Doma mezi dospělými neodehrál jediný zápas a hned zamířil do zámoří.

Od začátku kariéry dává Hrabal stejný důraz na hokej i na studium. Bylo to přání rodičů a Michael to, zdá se, 100% akceptoval. Důvod je jasný, být připraven na to, až kariéra jednou skončí, anebo, nedej bůh, kdyby se něco stalo…

Právě proto si po etapě v nejvyšší americké juniorské USHL v Omaze vybral pokračování kariéry v univerzitní lize NCAA. Hraje za Univerzitu v Massachusetts, kde zároveň studuje byznys a sportovní management. Líbí se mu organizace studia a sportu, perfektní zázemí, výborní trenéři, kteří dávají důraz na brankáře. Navíc Massachusetts je takovou americkou hokejovou kolébkou.

Zdá se, že umí dobře zapadnout do nového kolektivu, má výbornou angličtinu.

A v severoamerickém hokejovém systému není žádnou výjimkou. Přes univerzity míří do NHL přibližně třetina hráčů.

„Řekl bych, že je to vyspělejší hokej, hodně obranný. Hraje se méně zápasů, každý znamená ale hrozně moc. I na tréninku se strašně maká, tempo je nesrovnatelné s tím, co jsem zažil v české i americké juniorce. V tom je asi největší rozdíl,“ uvedl před nedávnem podle iRozhlasu.cz.

Už dřív o něm říkali, že je chytřejší než většina jeho vrstevníků. Zároveň má dost sebevědomí a nebojí se říct, že chce do NHL. Také přiznává, že ještě musí odstranit některé slabiny, ale pak by se rád zařadil mezi nejlepší brankáře nejlepší ligy světa.

Do NHL už ostatně nedávno udělal důležitý krok. Loni se stal druhým nejvýše draftovaným českým hokejistou. Vybrala si ho Arizona z 38. místa.

„Je vysoký, zároveň hbitý, atletický, se schopnostmi hrát velká utkání. Když ho poprvé potkáte, nepůsobí jako typický hokejista,“ napsali o něm theathletic.com.

„Perfektně pracuje s lapačkou a má klidné kontrolované vystupování, které neznepokojuje provoz před brankou. Dlouhé nohy používá k tomu, aby sebral střelcům spodní část sítě a donutil je udělat první krok. Hraje, jako by si byl jistý, že na něj útočníci nemohou skórovat,“ zhodnotil jeho hru jeden ze skautů Bill Placzek.

​Sám úlohu draftu celkem rozumně nezveličuje. Je natolik inteligentní, že ví, že draft je jen první krok. Aby si mohl zahrát NHL, a nejen zahrát, ale stabilně v ní hrát, zbývá ještě mnoho práce.

Arizona ale nemusí být špatná volba. Mají zkušený tým trenérů, který klade důraz na rozvoj hráčů. Na prvním kempu si pak jen potvrdil, že umí zapadnout do party. A hned se také spojil s brankářem Karlem Vejmelkou, který už v Arizoně působí.

Než ale vykročí do nejlepší hokejové ligy světa, čeká ho teď klíčové semifinále s národním týmem. Sledovat ho budou i experti z NHL, a když uspěje, může to jen zvýšit jeho akcie.

Reklama

Doporučované