Hlavní obsah

Hokejová extraliga pootevřela dveře konkurenci Tipsportu, los se nekonal

Foto: Profimedia.cz

Snímek z finálového utkání minulého ročníku hokejové extraligy mezi Třincem a Spartou.

Reklama

Český hokej byl nakonec uchráněn od bizarní události, k níž už se pomalu schylovalo. Mělo se losovat o to, zda svou sponzorskou smlouvu bude muset zrušit Kometa Brno, anebo budějovický Motor. Nakonec dostanou výjimku oba kluby.

Článek

Krizové jednání bylo úspěšné, počet výjimek z takzvané oborové exkluzivity v rámci Tipsport extraligy ledního hokeje byl rozšířen.

Hrozba, že pro přespříští sezonu, tedy pro ročník 2023/24, bude muset brněnská Kometa zrušit svou sponzorskou smlouvu s Betanem, nebo že se Motor České Budějovice nebude smět spojit s Fortunou, byla zažehnána.

O problému informovaly jako první Seznam Zprávy.

„Našli jsme řešení, které uspokojilo všechny strany. Ale dohodu ještě budou zpracovávat právníci a celá záležitost bude předložena ke schválení valné hromadě Asociace profesionálních klubů,“ říká Jana Obermajerová, ředitelka agentury BPA. „Proto o něm nemohu hovořit detailněji.“

Výsledek jednání pootevírá dvířka k dalšímu pronikání sázkových kanceláří, konkurujících Tipsportu, do sponzorských poolů v klubech patřících mezi účastníky hokejové extraligy.

Titulárním sponzorem české hokejové extraligy je sázková kancelář Tipsport. Ta je také vlastníkem agentury BPA, která na základě smlouvy s Asociací profesionálních klubů, potažmo na základě odvozených smluvních vztahů s jednotlivými kluby, spravuje televizní a marketingová práva soutěže.

Každý z účastníků extraligy za to od BPA dostává ve formě základního plnění řádově 10 milionů korun za sezonu, od příští sezony dojde k navýšení o 40 procent.

Počet výjimek zájmu nestačil

Agentura BPA, vlastněná Tipsportem, za to po klubech ve smlouvě vyžaduje mimo jiného i takzvanou oborovou exkluzivitu. Zjednodušeně řečeno, kluby nesmějí uzavírat vlastní sponzorské smlouvy se subjekty, jež podnikají v hazardu. Zejména pak BPA, potažmo Tisportu, vadí jeho konkurenti na poli kurzových sázek.

Příslušná smluvní ujednání povolovala pro sezonu 2023/24 tři výjimky. Ty byly přiklepnuty Spartě a hokejovému klubu z Liberce, oba se pro přespříští ročník spojily s Fortunou.

O výjimku číslo 3 se ucházely hned dva subjekty. A to Kometa Brno, která chtěla pokračovat ve spolupráci s Betanem. A také Motor České Budějovice, který se chtěl na sezonu 2023/24 spojit sponzorsky s Fortunou.

Podle dosud platných pravidel a smluvních ujednání chtěla BPA uspořádat los mezi jihočeským a jihomoravským klubem. Poražený by se musel vrátit pod křídla Tipsportu. K tomu ale nedošlo.

Podle informací Seznam Zpráv došlo k dohodě. Oba jmenované kluby udělaly ústupky v jiných bodech svých pohledávek vůči BPA. A za to jim oběma bude umožněno získat výjimku z oborové exkluzivity.

„Šlo o interní jednání. Jeho výsledky nebudeme komentovat,“ říká Tomáš Kučera, mluvčí HC Motor České Budějovice. Nepodařilo se získat ani stanovisko Libora Zábranského, šéfa Komety Brno, na zaslané dotazy nereagoval.

Zástupci sázkových kanceláří byli výřečnější. „Máme zprávu, že na základě dnešního jednání s největší pravděpodobností bude možné naši spolupráci s Motorem od sezony 2023/24 zahájit,“ řekl Petr Šrain, mluvčí Fortuny.

Roman Maco, který řídí českou pobočku Betana, nováčka na tuzemském sázkařském trhu, poznamenal: „Máme zprávy, že se nelosovalo a snad ani losovat nebude. To je pro nás potěšující informace. Mít smlouvu s Kometou Brno jen na jednu sezonu, která právě teď startuje, by z našeho hlediska v podstatě postrádalo smysl. Pro nás je tedy důležité, že smlouvu budeme moci čerpat a naplňovat i v dalších dvou sezonách, na které byla uzavřena.“

Maco připouští, že když BPA nyní umožnila rozšíření počtu výjimek pro sezonu 2023/24, pootevírá to možnost vstupu konkurence Tipsportu také do dalších extraligových klubů. „Uvidíme, jak se celá věc bude vyvíjet, třeba i směrem k dalším oddílům. Ale v tuto chvíli pro nás byla klíčová Kometa. Případnými dalšími možnostmi se budeme zaobírat až následně.“

Pardubice na válečné stezce

Speciální kapitolu v celém příběhu píše pardubický hokejový klub. Jeho vlastník Petr Dědek nenalezl s BPA společnou řeč. Smlouvu s ní nepodepsal a požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o přezkoumání smluvních vztahů mezi BPA, APK a kluby.

„Dynamo Pardubice také podalo žalobu na neplatnost valných hromad, kde byly tyto smlouvy schvalovány,“ uvedl Petr Dědek na Twitteru.

Podle výkladu BPA se Pardubice bez podpisu smlouvy s agenturou nebudou smět účastnit extraligového ročníku 2023/24. Dědek říká, že to nehrozí, protože extraliga nemá pro tuto sezonu schválen licenční řád.

„Tak to není, licenční řád se neschvaluje pro každou jednotlivou sezonu, je platný bez omezení,“ míní naopak Obermajerová.

Dědek informuje, že se Pardubice budou v krajním případě bránit žádostí o vydání předběžného opatření, které by hokejovou extraligu zastavilo. „To vůbec nebudu komentovat,“ uvedla Obermajerová.

Na poli sponzoringu v segmentu sázkových kanceláří má nyní HC Dynamo Pardubice podepsanou platnou smlouvu s Fortunou.

Reklama

Doporučované