Hlavní obsah

Prognózy hokejového šampionátu podle sázek: Češi dojdou do semifinále

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

MS v hokeji 2023 bude největší sázkařskou událostí od loňského MS ve fotbale (na snímku Dominik Kubalík).

Reklama

MS v hokeji bude zajímavou sázkařskou událostí. Největším favoritem u bookmakerů je Finsko, sami sázkaři však nejvíc věří Kanadě, ale naděje vkládají i do Česka.

Článek

Začínají letošní největší žně sázkových kanceláří a jejich zákazníků. Před hokejovým šampionátem kurzy bookmakerů favorizují domácí Finy, ale i český tým vidí optimisticky –⁠ v semifinále turnaje, který v pátek začíná v Rize a Tampere.

U Fortuny jsou největším favoritem na zlato s kurzem 3,1:1 Finové, kteří v posledních dnech odskočili Kanadě. Na „javorové listy“ se sází v poměru 4,1:1, následuje Švédsko (4,8:1). Česko, jež obhajuje bronz, je pak čtvrtým největším favoritem s kurzem 6,6:1, sdělil Seznam Zprávám tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain.

I podle Tipsportu, který je oficiálním sázkovým partnerem hokejového šampionátu pro Česko i Slovensko, je největším favoritem bookmakerů Finsko. „Aktuální kurz na zisk zlaté medaile je 3,3:1 před Kanadou (4:1), Švédskem (5,2:1) a Českem (6:1). Další týmy už mají dvojciferný kurz. Největším outsiderem je pak Maďarsko v kurzu 1500:1,“ řekl vedoucí komunikace Tipsportu Václav Sochor.

Historky z historie hokeje

Foto: Getty Images

.

Seznam Zprávy připravily seriál článků o historii hokejových šampionátů. Kde se rodila hokejová vášeň, kdy byli Češi šampiony? Neznámé historky z dějin tohoto sportu.

Bookmakeři Chance vidí medailové naděje Česka za reálné. Za úspěch by se podle nich dal považovat bronz. „Jako největšího favorita vidím Finsko s kurzem 3,3:1. Tým je složen převážně z hráčů, kteří mají za sebou poslední velké úspěchy finského hokeje. Největší předností by mohl být hlavně systém, kterým se Finové prezentují. Ten sice není příliš koukatelný, ale je maximálně efektivní. Všechny týmy budou mít problém s jejich výbornou defenzivou,“ uvedl bookmaker Chance Karel Brettschneider.

Sami sázkaři jsou však podle českých sázkových společností vůči Finům tradičně zdrženliví. U Fortuny je na obhájce titulu podáno pouze 11 % z vkladů. Mnohem větší důvěře se těší Kanada (31 %) a Švédsko (29 %). Nezaostává ani víra v Česko, na které připadá 26 % sázek.

„Kouč Jalonen jako maximalista vyhlíží celkové prvenství, to by se ale muselo sejít všechno včetně velké dávky štěstí. Český výběr je poskládán na základech toho loňského bronzového, který doplňují volní hráči ze zámoří. Hlavní motorem by měl být kanonýr Kubalík, v probíhající sezóně za Detroit nastřílel 20 branek a přidal 25 asistencí. Tým ale disponuje i dalšími střelci, Chytilem, Sedlákem nebo Smejkal, což dříve nebývalo zvykem. Klíčová pozice v brankovišti je bez komplikace, všeobecně se očekává, že na loňské výkony naváže Karel Vejmelka z Arizony. Mužstvo nebude postrádat zkušenosti ani rychlost, jen je škoda absence mladého Jiříčka a Svozila. Mužstvo si během skupiny určitě bude ještě sedat, umístění do třetího místa rozhodně i při absenci superstar Pastrňáka není nereálné,“ uvedl Roman Kovařík, expert sázkové kanceláře Fortuna.

Náběry na jednotlivé úvodní zápasy se v tuto chvíli u Tipsportu pohybují řádově v milionech korun. „Největší zájem mají sázkaři celkem pochopitelně o duel Slovensko–⁠Česko. Naopak zatím nejméně sázeným zápasem je Francie–Dánsko. Celkově jsme na MS v hokeji zatím přijali sázky řádově za desítky milionů, ovšem šampionát ještě nezačal a tempo náběrů dává tušit, že bychom se mohli přiblížit celkem 1,3 miliardy korun na vsazených tiketech. Pro srovnání loni to bylo 1,150 miliardy,“ uvedl Václav Sochor z Tipsportu.

Anketa

Jak podle vás dopadnou Češi na hokejovém šampionátu?
Skončí na první, nebo druhém místě
24,2 %
Skončí na třetím, nebo čtvrtém místě
37,1 %
Vypadnou ve čtvrtfinále
33,3 %
Nepostoupí ani do čtvrtfinále
5,4 %
Celkem hlasovalo 2567 čtenářů.

Fortuna v České republice odhaduje celkové vklady na šampionát kolem 700 milionů korun, což by proti loňsku představovalo zhruba 10 % nárůst. Zájem sázkařů i to, kolik z těchto „protočených“ peněz propadne do reálných tržeb, se bude do značné míry odrážet i od výkonů a výsledků českého týmu. Sázkaři jsou zejména na těchto jednorázových akcích stále úspěšnější, nezaskočí je ani pár překvapivých výsledků. Třeba vloni Fortuna na výhrách sázkařům z náběrů vrátila přes 95 %.

Rovněž Chance odhaduje přibližně o 10 % vyšší náběry než v loňském roce. Celkem kancelář odhaduje náběry v hodnotě přibližně 245 milionů korun. V loňském roce Chance přijala sázky za 220 milionů, v roce 2021 za 160 milionů korun.

Co se týče prvního utkání Česka se Slovenskem, sázkaři Fortuny nepovažují naše sousedy za vážnější hrozbu. Češi jsou favorité s kursem 1,51:1, na remízu se sází v kursu 4,9:1 a na Slováky v kursu 5,2:1. Vítězství Čechů je jasnu volbou i pro 90 % sázkařů. 7 % věří Slovensku, 3 % zkouší remízu.

Z pohledu českého týmu bylo zajímavé, že řada sázkařů okamžitě reagovala na vyřazení Bostonu. Ale po oznámení, že Pastrňák nepojede, se zájem znovu zklidnil. Nejvyšší dosavadní sázka u Fortuny je 100 tisíc na výhru Kanady v kursu 4,1:1, 13 tiketů už bylo podáno na výhru Maďarska.

U Chance sázkaři aktuálně nejvíce sázejí na zápas Švýcarsko–Slovinsko, kde kancelář přijala zatím nejvyšší dosavadní sázku –⁠ 100 tisíc korun na výhru Švýcarů. Tipsport přijali sázku na celkové vítězství Finska za 80 tisíc korun.

Hned první den nabídne kromě československého derby zajímavý zápas Finsko–⁠USA, kde se očekává výhra od domácího týmu. Finové mají motivaci obhájit titul, jsou mnohem sehranější a kromě podpory domácích fanoušků se budou moci spolehnout na kvalitní hráče z NHL. „Co se týká české reprezentace, z NHL příliš hráčů nedorazilo, takže mi vychází, že národní tým bude opět spoléhat na zkušenosti Romana Červenky, kterému se mimořádně vydařil předchozí šampionát. Velká očekávání budou určitě také u Filipa Chytila. Útočník Rangers prožil v NHL svou nejlepší sezónu a měl by být velkou posilou,“ komentuje složení české repre Karel Brettschneider.

V pátek se budou Lotyši snažit překvapit kanadský tým. Lotyšsko již v minulosti dokázalo porazit řadu favoritů, takže kurz 10,9:1 může být pro sázkaře lákavý. Více se ale sází na Kanadu s kurzem 1,22:1. Jeden z nejvyšších dosavadních tiketů je u Chance také 10 tisíc na výhru kanadského týmu.

Kurzová nabídka Chance k Mistrovství světa obsahuje zajímavé dlouhodobé sázky na celý turnaj. „Zajímavě se jeví například sázky na to, zda český tým vystřídá během turnaje brankáře v průběhu základní hrací doby. Osobně to ale neočekávám a doporučil bych kurz 1,9:1, že se tak nestane,“ říká bookmaker Karel Brettschneider.

Reklama

Doporučované