Hlavní obsah

Žádné překvapení. Hokejisty posílí jen Filip Chytil a jediný hráč Bostonu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Filip Chytil z New York Rangers je jednou z největších posil českého týmu z NHL.

Reklama

To nemohl šéfům českého hokejového týmu nikdo závidět. Museli si připadat jak na divoké horské dráze. Nejdříve na 99 % bez posil z Bostonu, pak ale Bruins utrpěli šokující prohru v play-off s Floridou. Vypadalo to nadějně.

Článek

Najednou si mohli myslet na Pastrňáka a spol. Teď už je zase všechno jinak. Ale pamatujete si na slova trenéra Kariho Jalonena a manažera Martina Havláta ještě předtím, než Boston překvapivě skončil? Změny v sestavě už nebudou zásadní, naznačovali. Počítali, že do soupisky, kam zařadili nejprve šestici hráčů z NHL a AHL (posléze vyřadili Svozila), přibude už jen pár jmen.

Měli tehdy naprostou pravdu a nic na tom nakonec nezměnila ani divoká bostonská houpačka.

Takže začínáme mít jasno. Po posilách z Třince – Danielu Voženílkovi a Jakubu Jeřábkovi – zatím přibyli z NHL jen dva hráči. Útočník Filip Chytil z New York Rangers a jediný hráč ze silné české enklávy v Bostonu obránce Jakub Zbořil, který se dosud pohyboval na hraně hlavního kádru.

Čechy tak ze Severní Ameriky posiluje následující sedmička borců: silní útočníci Filip Chytil (New York Rangers) a Dominik Kubalík (Detroit Red Wings), k nim Martin Kaut (San Jose Sharks) a brankář Karel Vejmelka (Arizona Coyotes). Pak obránci Jakub Zbořil (Boston Bruins), Ronald Knot (Tucson Roadrunners, farma Arizony v AHL) a David Jiříček (Columbus Blue Jackets).

A to je všechno.

Největšími „hvězdami“ z NHL jsou suverénně Vejmelka, Chytil a Kubalík. První byl oporou na úspěšném loňském MS a letos odchytal v Arizoně 50 utkání s průměrnou úspěšností skoro 90 %.

Druhý jmenovaný Filip Chytil zažil životní sezonu. Po pěti trochu nemastných neslaných letech v Severní Americe se 23letý mladík konečně úspěšně projevil. V 74 utkáních získal 45 bodů (22+23), a zařadil se tak v počtu bodů v základní části ligy na šesté místo z českých hráčů. Centr třetí formace Rangers hrál s dalšími mladíky na křídlech – Kanaďanem Alexisem Lafreniérem (21) a Finem Kaapem Kakkem (22).

Se stejným počtem bodů skončila i třetí z výrazných posil NHL – 27letý Dominik Kubalík. Po třech sezonách v Chicagu Blackhawks loni podepsal na dva roky s Red Wings a dařilo se mu. V 81 zápasech si připsal 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Navíc je už v repre ostříleným hráčem – mezi roky 2018 až 2021 startoval Kubalík na třech MS za sebou a na olympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018.

Historky z historie hokeje

Foto: Getty Images

.

Seznam Zprávy připravily seriál článků o historii hokejových šampionátů. Kde se rodila hokejová vášeň, kdy byli Češi šampiony? Neznámé historky z dějin tohoto sportu.

Jsou tedy stávající posily z NHL málo, nebo dost? Podle počtu hvězd, které zůstaly mimo hru – David Pastrňák, Pavel Zacha, David Krejčí, Martin Nečas, Tomáš Hertl, Pavel Francouz, Jakub Vrána, Filip Hronek, Ondřej Palát, Radko Gudas –, se to zdá málo.

Jenže… Mix domácích a zahraničních hráčů, hvězd, zkušených, mladých a méně nápadných dříčů je vždy jakousi kouzelnou chemií trenérů. Záleží na spoustě okolností a někdy bývá lepší, když je v týmu méně hvězd, ale panuje v něm lepší a bojovnější atmosféra.

„Je to vždy velká alchymie. Hodně záleží, koho přivezou ostatní týmy – Kanada, USA, Švédsko, Finsko… Jak se náš tým dá dohromady, jaké budou role hráčů,“ zdůraznil pro Seznam Zprávy bývalý vynikající český hráč NHL Radim Vrbata.

„Za poslední roky jezdil Pastrňák. Ale i bez velkých hvězd se dá dobře zahrát. Ve hře je mnoho důležitých faktorů. Například velké evropské hřiště. Po 82 zápasech v základní části NHL vůbec není snadné si na něj přivyknout. Pak je tu časový posun. Když někdo vypadne v play-off a čeká ho vzápětí devítihodinová změna, tak to také hraje roli. Je to mnohem jednoduší pro kluky, kteří už v Evropě začali hrát. To vím z vlastní zkušenosti.“

K týmu se později mohou ještě připojit hráči, jejichž týmy vypadnou ve druhém kole play-off NHL – teoreticky tedy někdo z pětice Martin Nečas (Carolina Hurricanes), Ondřej Palát, Vítek Vaněček (oba New Jersey Devils), Radek Faksa (Dallas Stars) a David Kämpf (Toronto Maple Leafs).

Podle manažera Martina Havláta to ale musí dávat smysl. Nebude to tedy za každou cenu a čeští fanoušci to musejí považovat za opravdu spíš teoretickou možnost.

Reklama

Doporučované