Hlavní obsah

Zlatý apel z Česka. Vraťte nám hokejové MS dřív než za 10 let

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

David Pastrňák by teoreticky mohl v Praze stihnout ještě jeden šampionát ve své nabité kariéře.

Poprvé v historii samostatného Česka národní tým slaví zlato na domácím ledě. Mistrovství světa v Praze a Ostravě si v hokejovém světě znovu udělalo vynikající jméno, domácí svaz chce opakování dříve než za deset let.

Článek

Zlato 1985, bronz 1992, pak už jen smutné domácí hokejové šampionáty v letech 2004 a 2015 bez medaile. Hokejová reprezentace o víkendu uťala dlouholetý půst v pražské hale, ustála domácí tíži a po 39 letech slaví titul mistrů světa přímo před domácími fanoušky.

Hokej znovu prostupuje českou společností. Návštěvnost trhala historická maxima, i zahraniční hráči a fandové velebili atmosféru a národní sport po letech opět plní náměstí.

Po „Praganu“ sílí hlasy, zda by se hokejové MS nemohlo vrátit do hokejového srdce Evropy dříve než po jedné dekádě, jak bývá zvykem. Seznam Zprávy shrnují, jak Česko po letech znovu umanul hokej, ale také to, co Česko dává světu hokeje.

Rekord těsně pod 800 tisíci

Historicky 87. světový šampionát přinesl i nový historický rekord návštěvnosti - 64 utkání vidělo v Praze a Ostravě 797 727 lidí (v roce 2015 to bylo na stejných místech 751 690 diváků), což činí průměrná návštěva 12 464 na zápas. „Ani v nejdivočejších snech jsme nečekali, že bychom se mohli dostat na taková čísla,“ pochvaloval si šéf organizačního týmu a bývalý brankář Petr Bříza.

Připomněl, že se šampionát chystá několik let dopředu, v tomto případě v době pandemie, energetické krize. Nebylo tak jasné, jak fandové budou akceptovat ceny vstupenek či ubytování. Bříza s kolegy pak vyprávěli třeba delegacím z Norska nebo Rakouska, že na jejich zápasy přišly historicky nejvyšší návštěvy. „Všichni z toho byli unešení. Je to trochu hollywoodský konec,“ dodal.

Miláčci hokejových fanoušků - Bob a Bobek

Bob a Bobek jsou i letos hitem mistrovství světa v hokeji. Na tribuně předvádějí fantastický výkon, který je ale stojí mnoho energie. A i když s diváky hojně komunikují pomocí gest, nikdy nevydají ani hlásku.

Mezinárodní hokejová federace ve vyjádření pro Seznam Zprávy chválí české pořadatele za kvalitní namixování arén i lokalit. „Dvě arény s odpovídající velkou kapacitou a ve správných regionech jsou předpokladem, který je třeba brát v úvahu při srovnávání těchto čísel s jinými pořadatelskými zeměmi. Harmonogram IIHF stanoví rok předem, které týmy budou hrát v jaké aréně. S tím souvisí blízkost a dostupnost pro příslušné skupiny fanoušků,“ uvedli zástupci federace a vyzdvihli výběr Ostravy, kde hráli své zápasy ve skupinách třeba Slováci, Poláci nebo Němci.

Česko má navíc „kam růst“. V plánu jsou nové arény v Brně a Pardubicích, což může čísla ještě navýšit.

Jedinečná atmosféra

Legendární Fantomas, ale stovky dalších originálních převleků. Pokřiky, při nichž se třásly haly. Češi v doprovodu dalších národů ukazovali, jaký mají z hokeje požitek.

Pomáhaly světelné efekty i moderní technologie, které z čipů v pucích či výstroji přenáší unikátní data ze hry přímo na videokostky nad ledem i do zpravodajství.

Šéf IIHF Luc Tardiff na nedělní tiskovce chválil mimořádnou profesionální práci pořadatelů. „Opět se ukázalo, že Česko je hokejová země a všichni na kongresu byli překvapení neuvěřitelným nadšením fanoušků v Praze i v Ostravě,“ sdělil.

A třeba kanadští hokejisté opakovali, že v takové atmosféře nikdy nehráli. „Tým 750 lidí odvedl obrovský kus práce,“ děkoval v České televizi šéf hokejového svazu Alois Hadamczik.

Desítky tisíc lidí chodily také do fanzón přiléhajícím k halám. „Fungoval nám stejný koncept v obou místech. Měli jsme pozitivní odezvu od televizí. Skvěle se povedla celá produkce zápasů. Domýšleli jsme ji do posledních detailů,“ sdělil Bříza.

Pořadatelé vyladili i některé rozpaky ze startu, kdy třeba Slováci v ostravské fanzóně propásli na LED obrazovkách začátek utkání svého týmu.

Hokej znovu spojuje

Národní tým při zlatém tažení opět zaplnil bary, hospody i náměstí po celé republice. Sport takto semknul Česko naposledy v roce 2010. Dojem umocnily domácí kulisy MS.

„Hokej má vysokou úroveň, vysoký brand a je velmi uznávaný sponzory. Diváci jen potvrzují, že je to u nás sport číslo jedna,“ řekl Hadamczik.

Zlatý úspěch navíc napumpoval euforii do společnosti. Prezident Petr Pavel v neděli v kabině šampionů vyslovil přání, aby se Česko umělo semknout častěji. „Tahle země takové vítězství potřebovala jako sůl. Chybělo nám nové Nagano a vy jste ho dneska přinesli,“ chválil tým.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Apel na IIHF

Svazový šéf přiznal, že při pátečním zasedání se 400 lidmi z IIHF „lobboval“ za Česko, aby se dostalo k dalšímu pořadatelství MS dřív než za devět nebo 10 let. „Nadhodil jsem myšlenku, že kdyby náhodou v kratším termínu nevěděli kam, tak že jsme obrovsky hokejová země,“ řekl.

Mezinárodní federace určuje pořadatele MS na čtyři roky dopředu, v Praze přiřkla rok 2028 Paříži a Lyonu. „Neexistuje žádné pravidlo, které by zakazovalo dřívější návraty, ale vzhledem k tomu, že vždy existují další uchazeči, prakticky se to projevuje zmíněnou čekací dobou,“ sdělila IIFH na dotaz redakce.

Bříza připomněl, že kvůli válečné agresi z pořádání na neurčito vypadly Rusko a Bělorusko. „Některé země nejsou finančně tak silné, aby připravily kvalitní MS. Třeba Norsko a Dánsko na následném MS kooperují se Švédskem,“ řekl. O šampionát v roce 2029 se ucházejí Slováci, olympijský rok 2030 není vzhledem k dalšímu velkému hokejovému turnaji tak atraktivní. Bříza tak považuje za reálné roky 2031 nebo 2032.

Podvodná kaňka

Obrovský zájem o hokej prorostl i na černý trh. „Jedinou kaňkou na celkovém obraze MS tak zůstávají podvodníci prodávající falešné vstupenky. Celkově jsme takových vstupenek zajistili více než 730 se škodou necelých 2,6 milionu korun,“ konstatovali policisté na sociální síti X.

Podle distributorů lístků by napříště podvodům mohla předejít speciální prodejní aplikace.

Ekonomická vzpruha

Odborníci zdůrazňují, že hokej není jen pro někoho laciné křepčení na stadionech či náměstích, ale reálně se promítá do ekonomiky. Přináší vyšší tržby do služeb v regionech, v restauracích či hotelích. Podle studie, kterou si nechal svaz vypracovat v roce 2015, tehdejší MS přineslo do veřejných rozpočtů 1,3 miliardy korun.

„Přitom veřejné rozpočty tehdejší šampionát podpořily částkou zhruba 160 milionů korun. Takže vydělaly více než osminásobek vložené částky,“ poznamenal ekonom Lukáš Kovanda.

I proto odmítá šéf Národní sportovní agentury Jaroslav Šebek, že by měl hokejový svaz vracet diskutovanou dotaci ve výši 200 milionů korun. „Takové úvahy určitě nemáme. Mistrovství naplnilo vše, co od takových akcí očekáváme,“ řekl v České televizi.

Bříza i Hadamczik naznačovali, že u některých politiků v Praze s požadavky ohledně podpory naráželi. „Byly tam i názory, že by měl stát podporovat jen sportovní akce, které negenerují finanční zisk. Myslím, že bychom měli pojmenovat a ocenit akce, které Česku přináší peníze,“ sdělil Bříza.

Lepidlo na talenty

Český hokej čelí širší konkurenci jiných sportů než dřív. Mládežničtí trenéři mluví o tom, že právě velké úspěchy logicky lákají děti k hokeji. Potvrzovali to třeba ve Žďáře nad Sázavou, kde vyrostl útočník Martin Nečas. Toho motivovalo v kariéře i zlaté mistrovství v roce 2010.

„Věřím, že nám tato skvělá reklama přinese spoustu dětí do hokeje. Šel jsem do voleb na svazového šéfa, aby se zvedla naše mládež,“ zdůraznil Hadamczik.

Doporučované