Hlavní obsah

Rusové na olympiádě budou, nebudou… Tak jak to tedy bude?

Foto: Keitma, Shutterstock.com

Olympiáda v Paříži se blíží a možná účast ruských a běloruských sportovců vyvolává emoce.

Reklama

Je v tom trochu guláš, ne každý se orientuje. Zatím to ale vypadá, že Rusové a Bělorusové budou moci na olympiádě závodit, pokud splní určité podmínky. Ty jsou ale nastaveny tak, že reálně budou v Paříži soutěžit jen jednotlivci.

Článek

Připomeňme, že až na výjimky měli po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 Rusové a Bělorusové dosud zakázanou účast v absolutní většině sportovních soutěží.

Teď se tedy situace mění. Ukažme si jak.

Podle Mezinárodního olympijského výboru ruští a běloruští sportovci, kteří se kvalifikovali na olympijské hry v Paříži 2024, se budou moci zúčastnit jako „neutrální sportovci“. Budou moci soutěžit, ale bez vlajek, emblémů nebo hymen své země.

MOV se v tomto rozhodnutí zaštiťuje respektováním lidských práv.

V Česku je z toho poprask, protože odpůrci ruské účasti tvrdí, že Český olympijský výbor se od kroku MOV zásadně nedistancoval. První dva významní sponzoři české účasti v Paříži se proto rozhodli od podpory olympiády odstoupit.

Plzeňský prazdroj, dlouhodobý oficiální partner ČOV, se stáhl z veškeré komunikace směrem k olympijským hrám a peníze prý pošle českým sportovcům. Ještě tvrdší stanovisko přijal další oficiální partner české účasti společnost CPI Property Group Radovana Vítka. Ta dokonce oznámila ukončení spolupráce s ČOV.

Otázkou je, nakolik jsou tyto postoje relevantní, protože to zatím vypadá, že olympiády se z Ruska a Běloruska zúčastní opravdu jen naprosté výjimky.

Takřka určitě nebudou ve velmi silné a sledované olympijské atletice. Světová atletická federace World Athletics uvedla, že její pozice zůstává neměnná, přičemž sportovci, podpůrný personál i veškeří činovníci z Ruska a Běloruska zůstávají vyloučeni ze všech akcí.

„V Paříži můžete vidět nějaké neutrální sportovce z Ruska a Běloruska, jen to nebude v atletice,“ prohlásil prezident World Athletics Sebastian Coe. „Máme pevnou pozici. Myslím si, že je správné, aby mezinárodní federace vynášely rozhodnutí, o kterých se domnívají, že je to v nejlepším zájmu jejich sportu. To je to, co naše rada udělala,“ uvedl na nedávném zasedání Světové atletické rady v Monaku.

Sama Ukrajina původně pohrozila bojkotem her, pokud zákaz účasti Rusů a Bělorusů nebude dodržen. Ukrajinský ministr sportu Vadym Huttsait však v létě agentuře Reuters řekl, že by jeho země mohla od této hrozby odstoupit, pokud by ruští a běloruští sportovci byli nuceni soutěžit pod neutrální vlajkou. To je nyní splněno.

Přísné podmínky

A teď k reálné podobě případné účasti ruských a běloruských sportovců v Paříži. Ze 4600 sportovců, kteří se zatím kvalifikovali na hry, jich bylo dosud uvedeno pouze 11 - osm s ruským pasem, tři s běloruským pasem.

  • MOV totiž stanovil šest dost přísných podmínek způsobilosti. Zde jsou:
  • Kvalifikovaní sportovci s ruským nebo běloruským pasem budou přihlášeni jako neutrální a jako neutrální soutěžit.
  • Týmy sportovců s ruským nebo běloruským pasem nebudou brány v úvahu.
  • Sportovci a podpůrný personál, kteří aktivně podporují válku, se nebudou moci účastnit ani soutěžit. (Zde nicméně nebylo stanoveno, jak a kdo to bude kontrolovat.)
  • Sportovci a podpůrný personál fungující v organizacích začleněných ruskou nebo běloruskou armádou nebo národními bezpečnostními agenturami nebudou způsobilí k účasti ani soutěžení.
  • Každý „neutrální sportovec“, stejně jako všichni ostatní zúčastnění, musí splňovat všechny antidopingové požadavky.

Sankce proti ruským a běloruským státům a vládám zůstávají v platnosti, včetně následujících opatření: žádná vlajka, hymna, barvy ani jiné identifikace Ruska nebo Běloruska nebudou vyvěšeny či hrány na žádném oficiálním místě nebo akci v Paříži 2024. Na olympiádu nebudou pozváni ani akreditováni žádní činitelé ruské nebo běloruské vlády včetně státních úředníků.

Sami pařížští organizátoři si umyli ruce s tím, že nechtějí do rozhodnutí MOV zasahovat. „Odpovědností Paříže 2024 je hostit sportovce, kteří se kvalifikovali na hry, za nejlepších možných podmínek bez ohledu na jejich národnost,“ uvedli.

Druhou věcí je, jak se k současné situaci nakonec postaví sama Moskva. Snaha o „respektování lidských práv“ ze strany MOV totiž z její strany asi nebude náležitě oceněna. Pro Putina tento přístup bude těžko akceptovatelný a tak nelze očekávat, že by Rusko do Paříže nadšeně vysílalo pár jednotlivců bez ruských symbolů.

Je pravděpodobnější, že pokud někdo z Rusů a Bělorusů v Paříži bude soutěžit, budou tak činit bez oficiální podpory ruského režimu.

A ještě jedna ne nepodstatná poznámka na závěr. Do začátku pařížské olympiády zbývá sedm měsíců. To je dlouhá doba, během níž se může hodně stát. Není vyloučeno, že všechno bude ještě úplně jinak.

Reklama

Doporučované