Hlavní obsah

Sepp Kuss, muž, který neměl vyhrát Vueltu. Ale vyhrál ji parádně

Foto: Getty Images, Getty Images

Sepp Kuss s maminkou a španělskou partnerkou.

Reklama

Před třemi týdny znali Seppa Kusse jen opravdoví cyklističtí fandové. S jistou nadsázkou je to ten nejnepravděpodobnější vítěz Vuelty 2023, jakého jste si uměli představit.

Článek

Je to paradoxní, protože dnes si určitě kladete otázku, jak to, že tenhle skvělý, milý a sympatický chlapík už nevyhrál Grand Tour dávno předtím.

Zopakujme si fakta. Když Vuelta 2023 26. srpna začínala, všichni skloňovali jako pravděpodobné vítěze především tři jezdce – Kussovy kolegy ze stáje Jumbo-Visma Primože Rogliče a Jonase Vingegaarda a mladou hvězdu Soudal Quick-Step Remka Evenepoela.

Roglič už třikrát Vueltu vyhrál a letos si připsal prvenství na Giro d’Italia. Vingegaard obhájil loňské vítězství na Tour de France, čímž se stal globální cyklistickou hvězdou. A Evenepoel vyhrál Vueltu loni. Někteří zmiňovali, že to je nejnabitější konkurence ze všech tří letošních Grand Tours.

Ještě po páté etapě se 29letý Američan Sepp Kuss „krčil“ v celkovém pořadí na 12. místě, s nímž by byl určitě spokojený i po dojezdu v Madridu.

Kým do té doby byl?

Velmi zdatným vrchařem, který vyhrál jednu etapu na Tour de France 2021 a na Vueltě 2019. Své ambice jezdce na celkové pořadí naznačil jen jednou – v roce 2018, kdy ovládl prestižní týdenní etapák kolem Utahu. Ale nějaká ohromující konkurence tam zas nebyla – za sebou nechal ze známějších jmen Jacka Haiga, Hugha Carthyho nebo Michaela Woodse.

To už jezdil první rok v řadách dnešní stáje Jumbo-Visma (tehdy Lotto Jumbo) a šéfové mu brzy našli práci šitou na míru. Z Kusse udělali předního superdomestika, který pomáhal týmu vyhrát hned několik Grand Tours – Vueltu 2019–2021, Tour de France 2022–2023 a Giro d’Italia 2023.

Letos nastoupil Sepp Kuss do své třetí letošní Grand Tour a někteří polemizovali, zda to na něj nebude po Giru a Tour trochu moc.

Nejdřív vyhrál šestou etapu

Jak už dnes víme, nebylo. Během šesté etapy na hvězdárnu Javalambre se dosavadní pořadí Vuelty neuvěřitelně zamotalo. Sepp Kuss exceloval jízdou z úniku a o půl minuty vyhrál. Na své dva kolegy, favority, najel skoro tři minuty, na Evenepoela 3,5 minuty a na Gerainta Thomase přes čtyři minuty.

Rázem poskočil na druhé místo celkového pořadí, což tehdy ještě nikoho moc nevzrušovalo, protože se čekalo, že v dalších horských dojezdech startovní pole včetně Kusse rozpráší „silná trojka“ Roglič, Vingegaard a Evenepoel.

Zase chyba. V sedmé, sprinterské etapě se ještě nic nedělo, ale v té následující – na kopci Xorret de Catí – sice vyhrál favorit Roglič těsně před Evenepoelem, jenže Kuss přijel hned za nimi. A když se Američan převlékl do červeného trikotu lídra s náskokem více než 2,5 minuty na největší favority, teprve tehdy některé experty napadlo, že tím nemusí Kussova spanilá jízda skončit.

Pořád to ale mnohem víc vypadalo na chvilkovou epizodu, po níž se tenhle kvalitní domestik nakonec zařadí tam, kam patří, tedy jako věrný doprovod slavných kolegů.

Tourmalet vše změnil

Jenže po 13. etapě na francouzský Tourmalet měl na své kolegy stále obří náskok přes 1,5 minuty, zatímco Evenepoel úplně vypadl ze hry.

Zbytek už znáte – Vingegaard s Rogličem postupně Kussův náskok stahovali. Čím víc se diskutovalo o tom, jak to má vlastně Jumbo-Visma uspořádané, koho preferuje jako svého lídra, tím větší si Sepp Kuss získával sympatie a podporu. A stále přitom šlapal s malým náskokem na čele pořadí.

Najednou to byl on, komu prakticky všichni – experti, fanoušci i spousta kolegů v pelotonu – maximálně přáli vítězství. Kuss byl jiným druhem lídra, sympatičtějším, přátelštějším, obyčejnějším, jehož příběh zaujal.

Nám tady ve střední Evropě navíc úplně nedochází celý ten Kussův „španělský“ background. Svým způsobem je vlastně víc Španělem než Američanem. I proto je na Iberském poloostrově větší hvězdou než v USA.

7 NEJ Vuelty 2023

Poslední Grand Tour roku 2023 se stala mimořádným závodem, který přepisoval cyklistické dějiny.

1) Třetí vítězství v řadě na Grand Tour v jednom roce pro stáj Jumbo-Visma – poprvé v historii

Něco absolutně mimořádného. Ještě se nestalo, aby jedna stáj uchvátila všechna tři vítězství ve třech hlavních Grand Tours roku. Giro ovládl Slovinec Primož Roglič, Tour de France Dán Jonas Vingegaard a Vueltu teď Američan Sepp Kuss.

2) Na prvních třech místech jezdci stejné stáje – zcela unikátní

Tým Jumbo-Visma nejenže vyhrál, ale obsadil s naprostou samozřejmostí i všechna tři první místa. Vyhrál Kuss před Vingegaardem, třetí byl Roglič. Impozantní je i rozdíl mezi jezdci. Zatímco první trojice skončila v rozpětí jedné minuty a osmi vteřin, čtvrtý Juan Ayuso už měl ztrátu na třetího přes dvě minuty.

3) Po dlouhé době vyhrává Grand Tour nikoli lídr na pořadí, ale domestik

Něco naprosto mimořádného. Sepp Kuss je „jen“ dlouholetý špičkový domestik hvězd týmu Jumbo-Visma.

4) Vítěz Vuelty vyhrál poté, co objel i dvě předchozí Grand Tours – Giro plus Tour de France.

Opět něco unikátního. Kuss věrně sloužil hlavním favoritům předchozích dvou Grand Tours roku 2023 Rogličovi i Vingegaardovi. Vyhrát po takovém výkonu následující Grand Tour je mimořádné.

5) Nejslavnější outsider – Remco Evenepoel

Belgický mladík měl být původně hlavním soupeřem týmu Jumbo-Visma v celkovém pořadí. To se vůbec nepodařilo. Remco v jediné horské etapě ztratil všechny naděje. Jenže ihned poté ukázal obrovskou snahu, když nakonec vyhrál tři etapy. A k tomu byl třikrát druhý.

6) Kaden Groves – nový sprinter na scéně

Napsat nový je trochu nespravedlivé. Australan Kaden Groves už ukázal, jak dokáže být rychlý. Na letošní Vueltě to dokázal hned třikrát.

7) Poslední etapa v Madridu pro jezdce z úniku

To už na Grand Tour dlouho nebylo. Ale v závěru poslední etapy se na čele zformovala mimořádně silná skupinka, z níž si dojel pro prvenství Groves.

Tak trochu Španěl

Jeho partnerka, profesionální cyklistka Noemí Ferré Fernándezová, je Katalánka, oba žijí v Andoře a Sepp mluví k velké radosti fanoušků, televizních komentátorů a novinářů téměř plynně španělsky. Na tiskových konferencích a v mediální smíšené zóně bez ostychu přeskakuje mezi španělštinou a angličtinou.

To všechno ve spojení se Seppovou pokorou a přátelskou povahou způsobilo, že španělští fanoušci mu fandí, jako by byl jedním z nich.

„Jejich vřelost mi pomáhá překonat spoustu věcí a pomáhá mi vydat ze sebe na této Grand Tour maximum. Slyším, jak po celé etapě křičí mé jméno, a to opravdu znamená hodně,“ říkal Kuss.

Nakonec po dramatickém boji v Jumbo-Visma i hlavní americká média pochopila, že se tady odehrává mimořádný „americký“ příběh. Kusse zmínil Forbes, rádio NPR, The Wall Street Journal i další americká média.

„Je to fajn, není to sice Tour de France, ale je to velká Grand Tour, asi s největší konkurencí na startu. Je hezké vidět reakci z USA a zejména v mém rodném Durangu v Coloradu,“ řekl řekl Kuss webu FloBikes o zvýšené americké pozornosti.

„Zůstanu pokorný“

Doma v Durangu se dokonce Kussovi přátelé a rodina každé ráno scházeli v místním cyklistickém obchodě, aby sledovali etapy a povzbuzovali svého slavného rodáka. Na Vueltu přijela za synem i paní Kussová, zatímco jeho 93letý otec, legenda klasického lyžování Dolph Kuss, raději zůstal doma z obav, že by dlouhou cestu nezvládl.

„On je ale stále ve velmi dobré formě,“ řekl Sepp. „Jen ten let je už na něj příliš dlouhý. Ale vím, že sleduje každý kilometr každé jednotlivé etapy.“

Jak tohle všechno Seppa Kusse změní? Jeho manažerovi prý neustále zvoní telefony od dalších stájí, které by z něho zřejmě rády udělaly svého lídra. Sám Kuss se ale zatím, zdá se, nenechává rozhodit.

„Zůstanu pokorný. Existují různé způsoby, jak být šampionem, ale já zůstanu pokorný. Vím, jaké to je být fanouškem, cyklistou a závodníkem. Fanoušci jsou srdcem cyklistiky a já rád zůstanu v jejich blízkosti.“

Reklama

Doporučované