Hlavní obsah

Zázračné tenisové dítě. Fruhvirtová vystoupala zatím nejvýš v kariéře

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Šťastná Linda Fruhvirtová po vítězství ve druhém kole Australian Open 2023.

Reklama

Linda Fruhvirtová, jedna z nejtalentovanějších tenistek světa, dosáhla na Australian Open dalšího průlomu. Dostala se do osmifinále grandslamu.

Článek

Byla to česká sestrovražedná bitva. Ve třetím kole Australian Open se utkaly Linda Fruhvirtová a Markéta Vondroušová, ze kterého vyšla ve třech setech (7:5, 2:6 a 6:3) vítězně Fruhvirtová.

Někdo může říkat, že 17letá Linda měla trochu štěstí na los, který jí přisoudil v prvních dvou kolech soupeřky ze druhé stovky žebříčku. 23letá Australanka Jaimee Fourlisová v prvním kole i její 24letá kolegyně Kimberley Birrellová ve druhém jsou už dnes vlastně horší tenistky. Mají sice větší zkušenosti, ale nikdy nedosáhly tak vysoko jako slečna Fruhvirtová.

Jenže právě v těch zkušenostech bývá zakopaný pes. Linda ovšem dokázala i v náročném australském horku a proti australskému publiku, že navzdory svému věku umí udržet i na grandslamu pevnou ruku a nervy. Obě Australanky vyprovodila z kurtu celkem snadno ve dvou setech (6:0, 6:4 a 6:3, 6:2).

Bitva s Vondroušovou připomínala přetahovanou, ve které měla ze začátku Fruhvirtová navrch, první set vyhrála. V průběhu zápasu však ztrácela dech a Vondroušová srovnala. V rozhodujícím setu se nakonec Fruhvirtová radovala z postupu.

Kdo tenisu rozumí, toho postup šikovné Češky moc nepřekvapil. Starší z tenisových sester Fruhvirtových prakticky celý rok figurovala na žebříčku světových tenistek do 18 let na prvním místě a na celkovém žebříčku WTA stoupala neustále vzhůru. V září 2022 už byla na 74. místě. Na US Open 2022 postoupila poprvé na grandslamu do druhého kola a hned poté vyhrála i první turnaj okruhu WTA - Chennai Open.

V dosavadní kariéře Lindy Fruhvirtové má vše svůj řád. Postupně, krok za krokem se dere vzhůru do nejvyšších tenisových pater. Až dosud žádné velké výkyvy. Tak to ostatně otec Hynek Fruhvirt svým dvěma úžasně talentovaným dcerám Lindě a Brendě záměrně ordinuje.

„Vše stojí na tom, aby obě zůstaly zdravé. Za druhé, aby se to celé udrželo v chodu, aby byly schopny si na sebe časem vydělat a být soběstačné. Ale to hlavní je zdraví, to je limit. Holky mají myslím dobrý kořínek a fyzický fond,“ říkal před časem Seznam Zprávám Fruhvirt.

Linda předloni úspěšně hrála na všech grandslamech juniorské soutěže a ve Wimbledonu se dostala dokonce do semifinále. Loni na dospělé Australian Open ještě nedosáhla. V Paříži debutovala na grandslamu v kvalifikaci a ve Wimbledonu v kvalifikaci pokračovala. Na posledním grandslamu roku ve Flushing Medows, kam dostala divokou kartu, už úřadovala v prvních dvou kolech.

„Z mého pohledu to byl dobrý zápas,“ řekla Českému rozhlasu po první výhře na letošním Australian Open. „Hrála jsem tu první zápas mezi dospělými, jsem ráda, že se mi povedlo hned vyhrát. První kolo je samozřejmě vždycky záludné, takže mne těší, že jsem to zvládla a nezdržela se v tom horku moc dlouho.“

Linda se těší i z toho, že může být na grandslamu se sestrou Brendou a hrát s ní poprvé hlavní soutěž. Ostatně i 15letá Brenda si počínala v Melbourne skvěle. Vyhrála tři těžké kvalifikační zápasy a postoupila do prvního kola soutěže, kde nakonec prohrála s Běloruskou Sasnovičovou.

Reklama

Doporučované