Hlavní obsah

Starosta Světlé nad Sázavou Tourek se vzdal funkce, střídá ho Aubrecht

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Novým starostou Světlé nad Sázavou byl dnes zvolen dosavadní radní města František Aubrecht (za KDU-ČSL a nezávislé kandidáty).

Článek

Nahradil lidovce Jana Tourka, který se funkce vzdal, protože se po loňských krajských volbách stal radním Vysočiny. Tourek vedl světelskou radnici od roku 2010, předtím byl čtyři roky místostarostou. Ve vedení kraje dostal na starost sociální věci. František Aubrecht byl dnes jediným kandidátem na starostu. Jan Tourek zůstává ve Světlé nad Sázavou členem městské rady.

Dohodu uzavřenou v nové krajské koalici, že by ve vedení kraje neměl nikdo dlouhodobě vykonávat více uvolněných funkcí, už v minulém týdnu splnil Roman Fabeš, který se vzdal místa starosty v Telči na Jihlavsku. Jako krajský radní zvolený za Starosty pro Vysočinu se věnuje kultuře, památkové péči a cestovnímu ruchu.

Místo starosty v Pacově by měl kvůli vstupu do vedení kraje opustit ještě také Lukáš Vlček (STAN a SNK ED), který se stal náměstkem hejtmana Vysočiny. Městské zastupitelstvo v Pacově, které projedná výměnu na postu starosty, bude 10. března. Vysočinu vede od loňských krajských voleb koalice ODS se Starosty pro občany, Pirátů, Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD.

Světelské zastupitelstvo dnes také schválilo nový rozpočet. Město s 6500 obyvateli počítá s ročními výdaji okolo 240 milionů korun. Plánuje například začít s obnovou náměstí Trčků z Lípy. Na stavbu s předpokládanou hodnotou 84 milionů korun teď vybírá dodavatele. Na úhradě nákladů se menším dílem bude podílet kraj, jehož komunikace procházejí centrem města, i vodohospodáři, kteří tam budou obnovovat sítě.

Reklama

Doporučované