Hlavní obsah

Stát zpřístupnil čtvrt milionu knih zdarma. Nakladatelům se to nelíbí

Foto: Profimedia.cz

Knihovny jsou zavřené, nebo mají omezený provoz. Až do června ale zdarma zpřístupnily statisíce e-knih.

Reklama

Na 250 tisíc knih z digitálních archivů Národní knihovny a regionálních biblioték je do června opět zdarma. Výhod mohou využít studenti, pedagogové a vědci. Část nakladatelů přes slíbené náhrady prodělá na prodeji e-knih.

Článek

Vláda schválila zpřístupnění digitálních archivů Národní knihovny. Akademikům a studentům má vstřícný krok usnadnit studium v době, kdy jsou zavřená knihkupectví a provoz knihoven je omezený.

Otevírají se ale i díla odborné literatury i beletrie, chráněná autorským zákonem, včetně nejnovější literatury. Celkem jde o 250 tisíc děl. Do systému je zapojena Národní knihovna, ale i regionální knihovny. Například Moravská zemská knihovna v Brně, Knihovna Akademie věd ČR, Národní technická knihovna, Univerzita Karlova a Městská knihovna v Praze.

Knihy zdarma vláda stejným způsobem uvolnila už loni, ale režim skončil 28. února. O služby byl mimořádný zájem, využily je statisíce návštěvníků, kteří si zobrazili a přečetli miliony stran. Služby Národní digitální knihovny se v době nouzového stavu využívaly 16krát častěji než před covidem.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů krok vlády vítá, ale zároveň připouští, že část podnikatelů ekonomicky poškodí. Počítá se sice s vyplácením náhradní odměny nakladatelům v celkové výši 80 milionů korun, která má vykompenzovat ztráty z prodejů e-knih, ale na té se trh zřejmě úplně nezahojí.

„Ne všichni nakladatelé s tím souhlasí. Více se to dotýká vydavatelů odborné literatury. Narušuje jim to byznysový model a do budoucna je třeba říct, že je to i názor svazu. Je třeba investovat více prostředků, aby si školy nakupovaly licence pro studenty, a ne aby se dávalo zadarmo něco, co stálo nakladatele velké investiční prostředky,“ řekl redakci SZ Byznys předseda svazu Martin Vopěnka.

Své knihovny mají i nakladatelé

Nakladatelství specializované na odborné publikace Grada Publishing tvrdí, že nemůže soutěžit placenými knihami se školami a institucemi, které mají alternativu zdarma dostupných knih.

„Investovali jsme odhaduji v souhrnu stovky milionů korun, aby měla veřejnost nebo právě školy a knihovny k dané literatuře komfortní přístup. Samozřejmě placený. Návratnost těchto investic je nyní ohrožena, anebo minimálně o rok až dva prodloužena,“ řekl majitel a předseda představenstva Grada Publishing Roman Sviták. Nakladatelství nabízí univerzitám placenou službu Bookport, jakousi vlastní knihovnu, kde je 5800 titulů především odborné literatury. Dostupná je už na většině univerzit.

Podobných služeb je na trhu hodně a podle šéfa Grada teď velkým nakladatelstvím mohou školy a instituce odříkat zakázky. „U některých nakladatelů může docházet, a jistě to tak i bude, přímo k poklesu tržeb a vypovídání některých zakázek třeba na multilicence či na předplatné na další období. První takové signály z loňského roku už mám,“ myslí si.

Upozornil i na to, že podle reakcí některých právníků se zdá, že aktuální poskytnutí skenovaných děl veřejnosti zdarma může být protiústavní.

Grada hlásí meziroční nárůst prodejů e-knih o 50 procent. Také ostatní nakladatelé mají v důsledku pandemie vyšší prodeje digitálních knih. „Na našem e-shopu prodeje elektronických knih stále strmě stoupají. Neevidujeme žádný pokles, který by byl spojen s poskytnutím digitálních archivů knihoven zdarma,“ uvedl Adam Pýcha, ředitel marketingu sítě knihkupectví Knihy Dobrovský. U knih podle něj stále převažuje touha je vlastnit.

Češi chtějí knihy vlastnit

Nakladatelé navíc mají možnost libovolné knihy vyjmout ze systému digitálních knihoven zdarma. Brněnské nakladatelství Host toho využilo u deseti až dvaceti titulů. Například si nepřálo volný přístup ke sbírce poezie samizdatového básníka J. H. Krchovského, jehož texty zhudebnila skupina The Plastic People of the Universe. „Jinak se toho účastníme, myslím, že to není na škodu. Zájemci si mohou díla stáhnout, nebo alespoň prohlédnout,“ říká šéf marketingu Host Radek Štěpánek.

Segment e-knih je k celkovému objemu 8 miliard korun knižního trhu stále velmi malý. Tvoří zhruba 400 milionů korun. Kompenzace tak pokryjí pětinu ročních tržeb nakladatelů.

Prostředky rozdělí mezi jednotlivé nakladatele kolektivní správce autorských práv Dilia. V kalkulaci, při níž se počítá se zvýhodněním odborné literatury, se uplatňuje průměrná cena za knihu 263 korun. Výše náhrady se odvíjí od statistických dat využívání Národní digitální knihovny od listopadu 2020 do konce ledna 2021.

Náhrada 80 milionů korun přitom zahrnuje bolestné také za období od března loňského roku do 31. ledna letošního roku, kdy nakladatelé nic nedostali. V té době lidé využili zdarma přes 756 tisíc digitálních knih a publikací. V devíti z deseti případů šlo o monografie.

Podle majitele Grada Publishing Romana Svitáka se někdy e-knihy prodávají už za poloviční cenu oproti papírovému ekvivalentu, ale v průměru je cena na 85 procentech.

„Elektronické knihy jsou výrobně stejně náročné jako tištěné. Především u odborné literatury díky složitosti grafiky je kniha dokonce nákladnější,“ říká. U klasických knih je nejvýraznější nákladovou položkou tisk, který tvoří v průměru 12 procent. Ještě dražší je prý někdy náročné grafické zpracování u e-knih.

Reklama

Doporučované