Hlavní obsah

Kanada zavádí povinné očkování pro cestující a státní úředníky

Foto: Profimedia.cz

Malba na zdi v Edmontonu.

Reklama

Kanadská vláda začne požadovat po cestujících a všech federálních úřednících očkování proti covidu-19. Přestože je momentálně Kanada jednou z nejproočkovanějších zemí světa, kvůli variantě delta se připravuje na další vlnu.

Článek

Povinnost vakcinace se bude vztahovat kromě federálních úředníků rovněž na všechny cestující v komerčních letech, ve vlacích spojujících kanadské provincie a na výletních lodích. Podle agentur to v pátek oznámili vládní činitelé.

Kanadský premiér Justin Trudeau přitom v uplynulých měsících tvrdil, že si nemyslí, že by byla povinnost očkování potřeba. Změnu postoje nicméně vláda na páteční tiskové konferenci odůvodnila s odkazem na „měnící se vývoj postoje vlády“, píše americká CNN.

„Je to nejlepší způsob, jak ukončit pandemii a umožnit bezpečné otevření ekonomiky,“ řekl ministr pro mezivládní vztahy Dominic LeBlanc, podle nějž začne požadavek pro státní úředníky platit začátkem podzimu. Osoby, které se nemohou nechat naočkovat ze zdravotních důvodů, se budou muset nechat testovat, dodal. Vláda rovněž naléhá na všechny státem vlastněné firmy, například na kanadskou poštu, aby zavedly stejné požadavky.

Kanadská vláda je největší zaměstnavatel v celé zemi, připomněl LeBlanc s tím, že se jedná o asi 300 000 lidí. Ministr se nezmínil o tom, zda a jaké postihy by čekaly federální zaměstnance, kteří by očkovací příkaz neuposlechli. Prohlásil jen, že očekává, že se jím všichni zařídí.

Ministr dopravy Omar Alghabra pak oznámil, že očkování budou muset podstoupit nejen někteří cestující, ale také zaměstnanci v letecké, železniční a lodní dopravě, kterou reguluje kanadská vláda.

V Kanadě postupovala očkovací kampaň ze začátku roku oproti jiným vyspělým státům poměrně pomalu, nyní je však jednou z nejvíce proočkovaných zemí na světě. Alespoň jednu dávku dostalo 71 procent všech tamních obyvatel, téměř 62 procent lidí má již očkování hotové. V zemi však začíná pomalu stoupat denní počet nových případů a kanadští vládní experti již začínají hovořit o čtvrté vlně pandemie spojované s nakažlivější variantou koronaviru zvanou delta. Počty případů se za poslední dva týdny zdvojnásobily, a podobně i počet hospitalizovaných. Ten za poslední týden stoupl o více než 10 procent, píše CNN.

Požadavky na očkování budou podle agentury Reuters zřejmě ožehavým tématem nadcházejících voleb, které premiér Justin Trudeau svolá pravděpodobně na konec září. Valná většina podporovatelů vládnoucích liberálů podle průzkumů podporuje zavedení takzvaných covidových pasů, třetina stoupenců konzervativců je však proti jejich používání.

Povinné očkování pro státní zaměstnance již zavedly některé americké státy, Francie například požaduje imunizaci po svých zdravotnících.

Reklama

Doporučované