Hlavní obsah

Stovky lidí v kostýmech připomněly průvodem bitvu na Bílé hoře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik set lidí v dobových kostýmech dnes prošlo za soumraku Prahou u příležitosti víkendové rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. Průvod, ve kterém bylo i víc než dvacet jezdců na koních, vyšel od Písecké brány.

Článek

Podél cesty jej očekávaly stovky diváků. Většinou byli, stejně jako všichni účastníci historického průvodu, bez roušek. Letos v listopadu od bitvy uplyne 400 let, její rekonstrukce se v sobotu na pražském Vypichu zúčastní stovky vojáků. Kvůli pandemii koronaviru odmítli účast někteří účinkující ze zahraničí.

V průvodu, který se vydal podél Pražského hradu, šli bubeníci, mušketýři nebo pikenýři. Do cíle v nedalekém parku Maxe van der Stoela došel asi za hodinu. Policie v okolí akce omezila dopravu, domlouvala také cyklistům jedoucím kvůli průvodu po chodnících, aby své bicykly vedli.

O nadcházejícím víkendu bude kvůli zachování bezpečnosti diváků areál na pláni na Vypichu před oborou Hvězda podle mluvčího šesté městské části Jiřího Hannicha rozdělen do několika sektorů, které budou mít vlastní vstup a samostatnou tribunu. Pořadatelé akce také doporučují dodržovat rozestupy, dezinfikovat si ruce a případně mít nasazenou roušku. Povinná ale nebude, doplnil mluvčí Prahy 6. O víkendu ještě nebudou povinné roušky na venkovních pražských akcích pro více než 100 lidí, tato povinnost začne platit až od pondělí.

Vstupenky budou k dispozici na místě konání akce. Dospělí zaplatí 150 korun, pro starší děti bude vstupné 50 korun. Pro děti do metru výšky a pro osoby se zdravotním či tělesným postižením je vstup zdarma.

Zájemci mohou zdarma navštívit stanové městečko s vojenským ležením a dobové tržiště s doprovodným programem. Návštěvníci uvidí šermířské ukázky, vojenský výcvik nebo si mohou poslechnout výklad o palných zbraních. Program zpestří vystoupení kejklířů a hudebníků s historickými nástroji.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

Reklama

Související témata:

Doporučované