Hlavní obsah

Střet zájmů? Náměstek ministra řeší investice, ale ve své nemocnici je dál

Foto: ČTK, ČTK

Nový náměstek ministra Vlastimil Vajdák s premiérem a exministrem Adamem Vojtěchem.

Reklama

Nový náměstek ministra si po nástupu na ministerstvo převzal rozdělování investic. Dál si ale Vlastimil Vajdák nechal úvazek ve Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Článek

Jeden z nových náměstků ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za hnutí ANO) si po svém povýšení dál drží vliv na řízení jedné z největších nemocnic v Česku.

Až do svého jmenování vedl Vlastimil Vajdák jako ředitel brněnskou Fakultní nemocnici u svaté Anny. V minulosti přitom bylo běžné, třeba když se stal ministrem Miloslav Ludvík nebo Jan Blatný, že své působení v nemocnicích přerušili a práci po nich převzali jejich zástupci.

Jenže Vajdák si v nemocnici, kterou donedávna vedl, dál drží částečný úvazek.

„V podstatě to byla jeho podmínka při nabídce funkce náměstka ministra,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská, která za Vajdáka na dotazy Seznam Zpráv odpověděla.

Vajdák se přímé reakci vyhnul. Telefon nezvedal a na zaslané dotazy jen uvedl, že na ně odpoví právě mluvčí Lipovská.

Lipovská dále napsala, že Vajdák chce na ministerstvu působit jen dočasně. A to do konce října, kdy se poté hodlá vrátit do brněnské nemocnice zpět.

„Samozřejmě chce být s nemocnicí pořád v kontaktu a mít stále – byť v menší míře – vliv na její vedení a směřování,“ doplnila Lipovská.

Jenže Vajdák si po nástupu na ministerstvo vzal na starosti rozdělování investic. Což se nelíbí některým úředníkům z resortu ministra Arenbergera a také ředitelům českých nemocnic.

Při neformálních rozhovorech s reportérem Seznam Zpráv říkají, že rozdělování veřejných peněz nemusí být pod vedením Vajdáka spravedlivé. A že neadekvátní část může skončit v nemocnici, kam se chce dnešní náměstek zase letos na podzim vrátit.

„Nemyslím si, že náměstek může rozhodnout, ale ovlivnit rozdělování jistě může,“ uvedl poslanec Jiří Běhounek (ČSSD), který řadu let jako hejtman vedl Vysočinu.

„Určitě to vzbuzuje otázky a možné pochybnosti o střetu zájmů a vhodné to není,“ napsal lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Podle něho je vzhledem k frekvenci výměn ministrů však také logické, že si Vajdák chce udržet své místo pro možný návrat.

Jenže exministři zdravotnictví Ludvík a Blatný pro Seznam Zprávy popsali, že oni svoji práci, když byli na ministerstvu, předali.

Miloslav Ludvík je letitý ředitel Fakultní nemocnice v Motole. „Já jsem žádný úvazek neměl a v nemocnici jsem měl svého zástupce,“ řekl Ludvík, který byl ministrem ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky.

A stejně se zachoval také Blatný, jenž byl z pozice ministra zdravotnictví odvolán zkraje dubna.

„Vzal jsem si neplacené volno a stále ho mám. Od nástupu do funkce ministra jsem nepobíral od Fakultní nemocnice Brno žádné peníze a funkci primáře i náměstka jsem na dobu nepřítomnosti zcela předal svým zástupcům,“ uvedl pro Seznam Zprávy Blatný.

A ani současný ministr Arenberger a jeho náměstek Martin Havrda žádný úvazek ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, odkud přišli, v současné době nemají.

„Z hlediska pracovněprávních vztahů se jedná u jmenovaných o překážku v práci z důvodu obecného zájmu spočívajícího ve výkonu veřejné funkce,“ uvedla mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

Vajdáka – jak popisují zdroje z ministerstva – doporučil ministru Arenbergerovi přímo premiér Andrej Babiš. Fakultní nemocnice u svaté Anny byla v době, kdy ji Vajdák vedl, jedním z průkopníků v podávání léku ivermektin. Ten tady začali lékaři mezi prvními podávat jako experimentální léčbu pacientů s covidem-19. A nakoupila proto 10 tisíc balení.

Petr Arenberger se k případu svého náměstka nevyjádřil. Na zaslané otázky od středy nereagoval.

Reklama

Doporučované