Hlavní obsah

Strůjce Zemanova úspěchu. Nenápadný Slovák pomohl už podruhé prezidentovi na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Roman Lipták. Strůjce Zemanova vítězství.

 

Reklama

Stratég Zemanovy kampaně Roman Lipták slavil vítězství ve volbě prezidenta už třikrát. Na Slovensku s Rudolfem Schusterem a dvakrát v Česku s Milošem Zemanem.

Článek

Roman Lipták, bývalý programový ředitel Slovenské televize, radí Miloši Zemanovi od roku 2012.

Stál už u velkého návratu z Vysočiny a dnes patří k Zemanovým nejbližším spolupracovníkům. Nedávno se stal šéfem analytického útvaru Kanceláře prezidenta republiky.

Lipták má pověst muže, jenž dokáže skvěle odhadnout nálady společnosti i změny, které se v ní odehrávají. Podle toho pak volí témata, jež má Zeman zdůrazňovat. Před letošními volbami - zřejmě zcela správně - vsadil na protiimigrační nálady.

„Je mnohem těžší obhájit vítězství,“ řekl Roman Lipták Seznamu.

Lipták je mezi odborníky z oboru velmi uznáván, cení si na něm například toho, jak umí pracovat s daty.

„Kancelář prezidenta republiky odebírá naše analýzy Český volič, na prezentace výsledků začal chodit pan Lipták jako analytik. Je to vynikající sociolog,“ uvedl sociolog Jan Herzmann.

Někdejší manažer pro strategické projekty v televizi Markíza se do Zemanova týmu přihlásil sám.

Zajímal ho prý fenomén přímé volby a obdivoval příběh Miloše Zemana. V rozhovoru pro slovenský deník mimo jiné vzpomněl, jak ho ovlivnil Zemanův článek Prognostika a přestavba.

Více se o Romanu Liptákovi dozvíte ve videoprofilu v úvodu tohoto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované