Hlavní obsah

Studená sprcha pro český průmysl. Mimořádná konjunktura končí

Foto: Shutterstock/Jenson

Ilustrační foto.

Reklama

Rychlý návrat nebo dokonce překonání předloňského roku se nekoná. Čísla z průmyslu říkají, že Česko bude rádo, když se výroba dostane na úroveň roku 2019. Podobný problém hlásí i Německo. Jednou z příčin je nedostatek dílů.

Článek

Prudký průmyslový růst nejen překoná výpadek koronavirové krize, ještě zvýší výkon továren proti předkrizovému období. Takovou naději probudily zprávy z výroby během prvních měsíců roku 2021. Čísla z května ji rázem pohřbila. Napříště se bude za úspěch považovat, když průmyslová produkce co nejdříve dosáhne hladiny, na jaké byla před krizí.

Český průmysl zpomalil v květnu proti předchozímu měsíci o 3,6 procenta, hlásí Český statistický úřad (ČSÚ). Stejně studenou sprchu zažili v Německu, když ke skeptickým komentářům stačil meziměsíční pokles o 0,3 procenta.

Stále více je patrné, že se průmysl dostal na hranice svých stávajících možností
Petr Dufek, ČSOB

„Obnova německého průmyslu po krizi se zastavuje,“ shrnul týdeník Der Spiegel. „Stále více je patrné, že se průmysl dostal na hranice svých stávajících možností,“ potvrdil jiným slovy za Česko Petr Dufek z ČSOB.

Průmyslníci ohlašovali vystřízlivění už v předchozích měsících s tím, že především pro výrobu automobilů nejsou k dispozici potřebné díly, v první řadě polovodiče. Proto německé továrny vyrobily o 17 procent automobilů méně než v dubnu, čeští kolegové produkci snížili o 11 procent.

„Problémů s dodavatelskými řetězci se zřejmě ještě nějakou dobu nezbavíme, takže k zotavení německé ekonomiky nebude průmysl v nadcházejících měsících přispívat,“ uvedl analytik Ralph Solveen pro internetový deník Automobilwoche.

Květen ukázal, že také Česko bude následky pandemie překonávat ještě dlouho. Průmyslníkům se sice podařilo hluboký výpadek z loňského jara vyrovnat, bohužel to platí jen do určité míry. V dubnu to ještě vypadalo dobře, když tržby velkých továren přesáhly bilanci z dubna 2019 o 5,3 procenta.

Také ceny během dvou let vyrostly o pět až šest procent, reálně se tedy výroba vrátila na předloňskou úroveň a optimisté mohli očekávat, že se výrobci v dalších měsících odrazí k nové konjunktuře. V květnu však byla produkce průmyslu po očištění od inflace o 6–7 procent nižší. Požadavkem dne proto zůstává, vrátit se do stavu, jaký byl před dvěma lety.

O tom, že průmysl má před sebou těžké měsíce, svědčí i okolnost, že proti roku 2019 reálně poklesla hodnota zakázek a k předloňské úrovni má daleko i počet zaměstnanců v podnicích. Opatrnost ve firmách dokumentují i údaje o tom, že v průmyslu reálně nerostou hrubé mzdy. Tím se pracující v soukromém sektoru liší od části státních zaměstnanců. Úředníkům sice zvýšení platů v posledních dvou letech také pouze vyrovnalo cenový růst, zdravotníci a učitelé si ovšem proti roku 2019 reálně polepšili o pět procent.

Reklama

Doporučované