Hlavní obsah

Studenti Univerzity Pardubice odjeli do polární oblasti, stráví tam 20 dní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Malá skupina studentů Univerzity Pardubice absolvuje etnografický výzkum, dvacet dní budou v polární oblasti Švédska, bez internetu, telefonního signálu i kontaktu s jinými lidmi.

Článek

„Studenti se budou učit, izolováni od vnějšího světa, sebepoznávání a budou se věnovat studiu společenské proměnlivosti vztahů ve skupině, jíž budou součástí,“ řekl vedoucí Katedry sociální a kulturní antropologie Adam Horálek.

Horálek osm studentů do odlehlé oblasti vede. Míst, kde je možné se v přeplněné Evropě zcela odpoutat od civilizace, není mnoho. I proto se osmičlenná skupina vydala do polární oblasti národních parků Sarek, Padjelanta a Stora Sjaefallets, které představují největší divočinu Evropy a současně její nejstarší chráněné území.

Izolace bude pro výzkum extrémní nejen mírou, ale i délkou. Během téměř tří týdnů se ve skupině podle expertů projeví mnoho sociálních proměn. Studenti se ale také naučí základům přežití v divočině, zjistí víc o životním prostředí, soužití člověka s přírodou, o Švédsku a jeho původních obyvatelích, Sámech.

Každý student si během cesty povede terénní deník, část z nich bude dokumentovat cestu také fotograficky a pomocí videa. Právě kvůli tomu s sebou skupina kromě základního vybavení a potravin veze i dvě solární nabíječky.

Terénní výzkum mají studenti bakalářského programu Sociální a kulturní antropologie povinný, v navazujícím magisterském studiu je pak povinně volitelný. V minulosti vysokoškoláci navštívili Tchaj-wan, Altaj nebo ruskou Karelii. Byli také v Moldavsku, na Ukrajině, v Rumunsku či na Slovensku a organizovali expedice například do Střední Asie.

Reklama

Související témata:

Doporučované