Hlavní obsah

Sucho poškodilo jihočeským zemědělcům ozimy, budou je zaorávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Při jarních pracích se extrémně prášilo.

Reklama

Sucho posledních týdnů poškodilo některým jihočeským zemědělcům ozimy a budou je muset zaorávat. Problémy mohou nastat i s růstem máku. Pokud více nezaprší, lze u obilovin čekat nižší výnosy.

Článek

Někteří zemědělci budují nové závlahové systémy. Uvedla to ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná a zemědělci.

Denní výkyvy teplot v kraji jsou přes 20 stupňů. Kombinace sucha a silných mrazíků posledních dní mají špatný vliv na vegetaci. „Z některých lokalit nám dokonce hlásí poškození ozimů, kdy budou nuceni zaorávat. Vypadá to, že budou mít problém i se vzcházením máku. Jestli v nejbližší době nezaprší, obiloviny se budou zbavovat takzvaných odnoží, to znamená, že porosty by mohly být řidší a dávat nižší výnosy,“ řekla Šťastná.

Některé podniky, které dříve napájely zvířata ze studní, musí do stájí vozit vodu v cisternách. Příkladem je Zemědělská společnost Slapy na Táborsku.

Firma Rhea holding, která v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku obhospodařuje 21 000 hektarů, chce v Dešné na Jindřichohradecku obnovit závlahový systém z vodní nádrže. Ta vznikla ještě za komunismu, ale k závlaze ji teď nejde využít. Investice bude kolem 100 milionů korun, skupina s 500 zaměstnanci chce požádat o dotaci. Nádrž, která nyní funguje jako rybník pro sportovní rybáře, patří Povodí Moravy, závlahový systém firmě Zemspol Dešná z holdingu.

„Připravujeme projekt na znovuobnovení tohoto systému, bylo by možné z něj zavlažovat kolem 500 hektarů půdy. Dá to i jistotu při výrobě objemných krmiv pro skot do skupiny, protože sucho může postihnout jak vojtěšku, tak kukuřici, a tyto dvě plodiny reagují na závlahu velmi dobře,“ řekl majitel holdingu Josef Kolář.

Srážkový deficit je podle něj kumulovaný. Holding používá metody, které by měly šetřit půdní vláhu. Pěstuje hybridní odrůdy, které jsou proti suchu odolnější. V osevním postupu má osm plodin, dává hodně organické hmoty, která váže kromě živin i půdní vodu. Skupina také sází stromy. Kvůli mrazům zaměstnanci nyní pravidelně zakuřují meruňkový sad. „Při jarních pracích se extrémně prášilo,“ dodal Kolář.

Kromě sucha škodí i mrazíky.

Sucho zemědělcům i pomohlo. Mohli dobře zasít jařiny a přihnojit, stroje se nebořily, protože půda nebyla zmáčená. Krmivem se chovatelé dobytka po zkušenostech z minulých let, kdy ho bylo málo, předzásobili.

„Teď už potřebují vyklízet stodoly pro první seč travin, která zřejmě nebude příliš vydatná. Zaznamenáváme doprodeje přebytků senáže nebo sena, ale většinou je o objemné krmivo nouze,“ řekla Šťastná. Loni podle ní sucho nejvíc dopadlo na řepku: byla méně olejnatá a měla menší semena.

Reklama

Doporučované