Hlavní obsah

Světový šampionát v Rusku se dostává do VARu. Inspiruje se fotbal při zkoumání videa v tenisu?

Foto: Jakub Burian, Profimedia.cz

Častý obrázek na MS v Rusku. Sudí ukazuje, že jde situaci konzultovat s videorozhodčím.

Reklama

Před začátkem světového šampionátu se ve spojení se zavedením videorozhodčího při fotbalových utkáních mluvilo v drtivé většině v pozitivním duchu. Dosavadní průběh turnaje však náladu kolem nové technologie obrátil vzhůru nohama.

Článek

„Gracias, VAR.“ S takovým titulkem vyšlo dnešní číslo španělského sportovního deníku Mundo Deportivo. A zcela zaslouženě. Španělé ovládli skupinu B před Portugalskem jen díky změněnému verdiktu videorozhodčího v nastaveném čase. Iaspasův gól, který byl hlavním rozhodčím Irmatovem nejprve nesprávně neuznán pro ofsajd, znamenal vyrovnání na 2:2 a tím pádem zisk potřebného bodu k triumfu ve skupině. To byla ta pozitivní strana zavedení videa ve fotbale.

Ve stejný čas se však o dva tisíce kilometrů dál na východ odehrával jiný zápas. Na jeho konci remizovalo Portugalsko s Íránem 1:1 a skončilo ve skupině druhé právě za Španěly. V tomto utkání byl ale videorozhodčí v akci hned třikrát a tentokrát vzbudily jeho zásahy do zápasu velké rozpaky. Nejprve přisoudil za stavu 1:0 Portugalcům v 53. minutě penaltu, kterou však největší hvězda Jihoevropanů, Cristiano Ronaldo, neproměnila.

Další zásah technologie přišel v 83. minutě, kdy rozhodčí posuzoval Ronaldův zákrok loktem do tváře Pouraliganjiho. Portugalec nakonec vyvázl pouze se žlutou kartou, což vzbudilo v táboru Íránu velkou vlnu nevole. Ta nakonec přišla i na druhé straně, konkrétně v 93. minutě. Sardar Azmoun hlavičkoval po rohovém kopu z těsné blízkosti do ruky Soarese. A videorozhodčí sporný moment posoudil jako penaltový. Proměněný kop a vyrovnání Ansarifarda nakonec na postupu Portugalců nic nezměnily, ale znovu otevřely už tak hodně diskutovanou úlohu videa na světovém šampionátu.

Největším hlasatelem nevole se stal íránský kouč Carlos Queiroz. „Ve fotbale není spravedlnost, ale kdyby ano, musel by Írán zvítězit. Mám na video jasný názor, ale musím vážit slova, protože lidé z FIFA jsou všude kolem. Můžete mě trestat, ale podle mě pan Infantino (šéf FIFA pozn. red.), FIFA a všichni musí souhlasit, že video nepracuje dobře. To je realita, stížností je plno,“ prohlásil na tiskové konferenci. Své si k tématu řekly i fotbalové legendy.

„Byla to fraška. Jak mohl vůbec na konci písknout penaltu?! Vždyť byl od toho kousek a muselo mu být jasné, že v tom nebyl žádný úmysl. Probíhá největší a nejdůležitější turnaj na světě a ono to vypadá, jako když je video v nějaké zkušební verzi. To je neskutečné,“ řekl bývalý anglický kanonýr Alan Shearer. „Jsem velký fanoušek videa, ale výroky na mundialu jsou velmi kontroverzní. Nikdo neví, co se vlastně může zkoumat. Musíme najít nějakou rovnováhu a rozhodně ukotvit pravidla pro používání videa,“ myslí si Didier Drogba.

Ve fotbalových kuloárech nyní probíhá živá diskuze o další budoucnosti a vývoji videa ve fotbale. Jeden z názorů nabádá k tomu, aby se fotbal inspiroval v tenise. Kapitán nebo trenér týmu by dostal například tři šance během celého zápasu, kdy by si mohl vyžádat konzultaci hlavního sudího s videorozhodčím. Pokud by své pokusy vyčerpal, neměl by už šanci.

Stále více se také objevuje možnost, že by musel hlavní rozhodčí svoji konzultaci a následný verdikt vysvětlit pomocí mikrofonu všem divákům na stadionu i u obrazovek, stejně jako například v ragby nebo hokejové NHL. Samozřejmě, jde jen o jedny z řady návrhů, ale většina fotbalových fanoušků momentálně žije v domnění, že jakákoliv varianta bude lepší než současná nejednoznačná podoba.

Reklama

Související témata:

Doporučované