Hlavní obsah

Svoboda jednotlivce za každou cenu – která kritika vlády je namístě?

Tereza Novotná
Spolupracovnice redakce
Foto: Repro: Seznam Zprávy

„Koronavirová“ dezinfekce ve škole.

Reklama

Nemudrujte prosím nad tím, že vám Andrej Babiš vzal vaši výsostnou svobodu jít do kina nebo do hospody. Podstatné bude, co se se svobodou stane, až nákaza pomine.

Článek

O pandemii koronaviru toho bylo napsáno už mnoho a nemalá část občanů viní média z šíření paniky a přiživování hysterie. Rozhodně platí, a to se dozvíte i v oněch médiích, že panika není namístě a je třeba zachovat chladnou hlavu. No, nezlobte se na mě, ale zachování chladné hlavy rozhodně neznamená jet ze zahraničí co nejrychleji zpátky domů (ať žije dodržování dopravních předpisů!), jen abych to stihnul ještě před půlnocí a vyhnul se povinné karanténě nebo jiným opatřením („musím přece zítra do práce!“), nebo šířit bagatelizace stylu „chřipka je horší onemocnění, nic mi nehrozí, jen se dělá z komára velbloud“. Zde se jedná o čirou nezodpovědnost.

Je šokující, kolik lidí nedokáže brát ohledy na své okolí, protože „jim“ přece nic nehrozí a případné nakažení by zvládli (oni nejspíše ano, ale jejich rodiče či prarodiče možná ne), či vysloveně odmítá dodržovat nařízení a dušuje se tím, že jim přece nikdo nebude upírat jejich osobní svobodu, která je nade vše.

Chápu, že téma svobody je velice komplikované, zejména v zemi, která ve své historii zažila dlouhá léta totalitních režimů. Chápu, že určitá část společnosti má ve chvíli vyhlášeného nouzového stavu obavy, máme-li vládu, jejíž někteří členové a podporovatelé mají prokazatelné vazby na StB. Ale je třeba začít uvažovat zcela střízlivě. Přestože jsou hranice a školy zavřené a stát nás omezuje například rušením hromadných akcí a zavíráním obchodů a restaurací, nejde o nic, k čemu by rezolutně odmítly přistoupit i ostatní členské země Evropské unie. Troufám si tvrdit, že je jen otázkou hodin či dnů, než stejná opatření zavedou i další státy, některé už tak učinily.

Nemudrujte prosím nad tím, že vám Andrej Babiš vzal vaši výsostnou svobodu jít do kina nebo do hospody a že začíná oklešťování svobod jak za totality. Nyní je namístě se co nejvíce chránit a zabránit šíření viru, i kdyby to znamenalo vycházet z domova pouze v roušce či respirátoru, nebo dočasně nevycházet vůbec. Jak napsal na svůj facebookový profil občanský aktivista Tomáš Trantina: „Podstatné bude až to, jestli se bude otálet se zrušením zákazu shromažďování, až objektivní důvody pominou.“ A já dodávám, že dokud stále budeme v riziku masivního šíření koronavirové infekce, je třeba se co nejvíce uskromnit a zbytečně nepřispívat k zhoršení situace.

A u kritiky Andreje Babiše a vlády se doporučuji zamyslet, zdali už trochu nehraničí s čistou prvoplánovostí, nebo naopak je zcela namístě, viz například údajně připravované „zakleknutí“ lékařky Soňy Pekové nebo fakt, že stále chybí roušky nejen pro personál zdravotnických zařízení a testování občanů s podezřením na nákazu neprobíhá tak, jak by mělo, a problémy jsou ve snaze zachovat si za každou cenu tvář celkem neupřímně reflektovány.

Suma sumárum, odpověď na otázku „Když mají všichni studenti volno, jak to, že už dávno není ulice před Strakovkou plná lidí?“ tedy zní: Studenti chrání sebe i své okolí před šířením nákazy, protože když situaci podcení, právní stát a veřejnoprávní média se jim z karantény nebo nemocniční postele budou chránit mnohem hůř, než když budou zdraví a plní síly. Tak na to prosím myslete a chraňte se také, ať už jste student nebo nestudent.

Reklama

Související témata:

Doporučované