Hlavní obsah

Švýcaři za desítky milionů koupili český start-up. Sbírá data o bytech

Foto: Getty Images

Realitní start-upy poskytují developerům automatické přehledy o konkurenci. Ilustrační foto.

Reklama

Realitní start-up Realtify, zaměřený na automatické oceňování nemovitostí, má nového majitele. Stala se jím švýcarská společnost PriceHubble. Hodnota transakce je v desítkách milionů korun.

Článek

Do Česka vstupuje švýcarská firma PriceHubble, která umí dělat automatizované analýzy dění na realitním trhu. Na tuzemský trh se Švýcaři dostali prostřednictvím koupě podobně zaměřeného start-upu Realtify.

„Ve střední a východní Evropě jsme zaznamenali silný potenciál pro náš další růst a rozšíření týmu o společnost Realtify nám umožní urychlit expanzi v tomto regionu,“ uvedl Julien Schillewaert, generální ředitel PriceHubble.

Dostal jsem již dříve nabídky na odkup společnosti, ale od začátku jsem Realtify stavěl podle modelu PriceHubble. Sám jsem je oslovil.
Vladislav Kachetov, zakladatel Realtify

Zakladatel Realtify Vladislav Kachetov ze start-upu neodchází, bude firmu nadále řídit. „Dostal jsem již dříve nabídky na odkup společnosti, ale od začátku jsem Realtify stavěl podle modelu PriceHubble. Sám jsem je oslovil s tím, že se nám podařilo vytvořit úspěšný projekt podobný tomu jejich. Aktuální akvizice tedy není tolik o mém exitu z firmy, jako spíš o vstupu do společnosti, kterou jsem zvenčí velmi obdivoval. Zůstávám součástí PriceHubble a budu pomáhat v jejím rozvoji ve střední a východní Evropě,“ řekl.

Hodnotu transakce žádná ze stran nekomentovala. Podle informací SZ Byznys se však pohybovala v řádu desítek milionů korun.

Realtify umí kromě kombinace dat z katastru, nabídek realitních kanceláří a dalších otevřených zdrojů začlenit do realitních analýz například i data o životním prostředí v dané lokalitě.

PriceHubble se zaměřuje na stejný byznys. Tedy na digitální řešení pro developery, banky a další hráče na bytovém trhu, kteří si potřebují kupříkladu udělat přehled o konkurentech.

Realitní start-upy se často označují také termínem proptech. Je to rychle rostoucí obor, který mění byznys s nemovitostmi, jenž dlouho odolával přívalu technologických změn. Proptechové firmy mají široký záběr. Od inovací pro digitální fungování kancelářských budov až po automatické zpracování dat o cenách nemovitostí.

Reklama

Doporučované