Hlavní obsah

Tajná mise v Praze. Izraelci exhumovali hrob československého mladíka

Foto: Seznam Zprávy

Parašutisté v Praze při ceremoniálu na letišti.

Reklama

Byla to utajovaná mise chystaná roky. Jedinečná v dějinách izraelské armády. Vojáci židovského státu si přiletěli do Prahy pro prvního padlého izraelského výsadkáře. Tím byl československý mladík Martin Davidovič.

Článek

Nový židovský hřbitov v Praze byl v úterý pro veřejnost uzavřen. Specialisté izraelské armády exhumovali hrob československého mladíka Martina Davidoviče. Bylo to naprosto výjimečné. „Exhumace v rámci judaismu je zakázaná. Vůbec se neprovádí. Jediným legálním důvodem pro vyzvednutí ostatků je pohřbení v Izraeli. Od druhé světové války proběhly v Praze jen dvě exhumace židovských ostatků a pan Davidovič je právě ten druhý,“ přiblížil Televizi Seznam Chaim Kočí z organizace Chevra Kadiša ČR a Židovské obce v Praze.

Exhumace židovských ostatků je velice pietní věc, která musí být ukryta zrakům všech okolo. Převoz je nejen technicky náročný, ale musí ho povolit pražský rabín a další náboženské autority.

Specialisté izraelské armády exhumovali hrob československého mladíka Martina Davidoviče.Video: Televize Seznam

„Samotného aktu exhumace se zúčastňují pouze židé a pouze velice úzký okruh lidí. V případě pana Davidoviče probíhala před otevřením hrobu modlitba za jeho duši a následně byly recitovány žalmy a po uzavření do rakve další modlitby,“ popsal Kočí. Akce se připravovala několik let. Už v roce 2015 projevila přání převozu rodina, před dvěma lety se do plánu zapojila izraelská armáda. Všechno ještě zkomplikovala pandemie.

Martin Davidovič se narodil 15. prosince 1927 v malé obci Žděňovo poblíž Mukačeva na Podkarpatské Rusi, která tehdy patřila Československu. „Jeho příběh odráží tragické dějiny 20. století. Měl šest sourozenců. Podle pamětníků rád hrával fotbal nebo volejbal. A už od dětství byl poměrně činný v hnutí Ha-Šomer ha-ca'ir. Což je hnutí, které bychom mohli popsat jako spojení skautingu a sionismu,“ řekla mluvčí izraelské ambasády Petra Mohylová.

Davidovičův poklidný život přervala druhá světová válka. Žděňovo připadlo Maďarsku. Hlavní vlna transportů židů odtamtud přišla až v roce 1944. Davidovič jako sedmnáctiletý skončil v koncentračních táborech Mauthausen a Osvětim. Přežil. Na rozdíl od mnoha členů rodiny. Po válce se vrátil do Československa. V roce 1948, krátce po vzniku Izraele, tu byla založena brigáda dobrovolníků, která měla odjet bránit mladý stát.

Foto: Vojenský ústřední archiv

Výcvik židovské brigády v Československu 1948.

„Vycházelo to z postoje Československa po druhé světové válce, kdy na svém území podporovalo různé židovské organizace, které prováděly přesídlení židů do tehdejšího mandátního území Palestiny. Vznik židovského státu podporovali i prezident Edvard Beneš a ministr zahraničí Jan Masaryk. Paradoxně tento trend podpory vzniku Státu Izrael převzali i komunisté, kteří se dostali k moci po únoru 1948. A to na základě předpokladu Sovětského svazu, že by se Izrael mohl stát jedním z jeho satelitů,“ vysvětlil historik Jan Šach z Vojenského historického ústavu.

Proto československá armáda začala trénovat 1300 mužů a žen židovské brigády, kteří se měli zapojit do bojů proti arabské koalici. Stejně tak se tu naučilo létat 80 pilotů. Jedním z dobrovolníků židovské brigády byl i Martin Davidovič. Podstupoval výsadkářský výcvik, po něm měl vstoupit do izraelské armády. Při nácviku přepadení ho 18. srpna 1948 u České Lípy omylem střelil do hlavy československý voják. Prý netušil, že má nabitou zbraň. Davidovič zemřel v 21 letech. Pohřben byl na Novém židovském hřbitově v Praze.

Foto: Vojenský ústřední archiv

Výcvik židovské brigády v Československu 1948.

V roce 2001 izraelská armáda prohlásila Davidoviče za prvního padlého parašutistu. Pro ostatky Čechoslováka ve středu poslala speciál – Boeing 707 s výsadkáři. „Byla to velice unikátní a historická operace. Občas převážíme ostatky vojáků v rámci Izraele. Ale poprvé jsme převáželi ostatky vojáka pohřbeného mimo Izrael,“ řekl Televizi Seznam Omri Erental, mluvčí izraelského ministerstvo obrany. I on byl v Praze už od neděle.

Čechoslovák Davidovič ve čtvrtek spočinul na jeruzalémské Herzlově hoře, národním hřbitově. Po boku izraelských premiérů, prezidentů i dalších padlých vojáků. Ceremoniálu uložení ostatků do země se zúčastnily špičky armády. „Bylo to velice emocionální. Uzavřeli jsme tím Martinův příběh. Příběh přeživšího holocaustu. Příběh vojáka, který jako parašutista chtěl bojovat ve válce o nezávislost. Neuspěl v tom, aby se do Izraele dostal. Ale udělali jsme to pro něj. Teď leží vedle dalších vojáků, kteří zemřeli při obraně naší vlasti,“ dodal Erental.

Za rodinu dala podnět k převozu ostatků Američanka Iris Friedmanová, snacha Martina Davidoviče. Zúčastnila se s dalšími členy rodiny i pohřbu v Jeruzalémě. „Tolik bych si přála, aby moje matka Blanka a její bratři tu mohli být dnes s námi. Ale Martine, teď jsi doma,“ řekla na závěr ceremoniálu.

Foto: Vojenský ústřední archiv

Výcvik židovské brigády v Československu 1948.

Reklama

Související témata:

Doporučované