Hlavní obsah

Také se stalo: Čunek hejtmanem, zavraždění policisté v USA a obrana FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Přehled krátkých zpráv ze středy

Reklama

Článek

Čunek se stal hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Zlínského kraje se stal Jiří Čunek, volební lídr KDU-ČSL, která krajské volby v kraji vyhrála. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu při dnešní tajné volbě obdržel 31 hlasů. Čunek navázal na stranického kolegu Františka Slavíka, který byl v roce 2000 zvolen prvním hejtmanem Zlínského kraje. Nyní Čunek v čele kraje střídá sociálního demokrata Stanislava Mišáka, který byl hejtmanem dvě volební období a letos už nešel do voleb jako krajský volební lídr ČSSD.

Dva mrtví policisté v Iowě

Životy dvou policistů si v noci na dnešek místního času (ráno SEČ) vyžádaly střelecké útoky v okolí města Des Moines, metropole amerického státu Iowa. Policie podle stanice NBC News uvedla, že oba útoky měly znaky cíleného napadení. „Oba policisté zahynuli. Zdá se, že jde o útoky ze zálohy," uvedla policie v prohlášení. Podle vyšetřovatelů zatím nikdo zadržen nebyl. Tělo prvního policisty našli jeho kolegové krátce po půlnoci v Urbandale, což je předměstí Des Moines. O několik minut později byl v iowské metropoli objeven druhý zastřelený policista.

Zveřejnění Clintonových e-mailů byl běžný postup, tvrdí FBI

Termín, ve kterém americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil jen krátce před letošními prezidentskými volbami dokumenty o sporné milosti udělené někdejší hlavou státu Billem Clintonem, manželem nynější demokratické kandidátky do Bílého domu, je dílem náhody a vychází z předchozí žádosti. FBI to uvedl v prohlášení, kterým reaguje na poslední kritiku za „ovlivňování" prezidentských voleb. Kampaň Hillary Clintonové označila nejnovější krok federální agentury za podivný.

FBI tvrdí, že postupoval podle zákona o svobodném přístupu k informací (FOIA), podle kterého vyřizuje tisíce takových žádostí. „Zpracovávány jsou podle pořadí," uvedl úřad. Dodal, že pokud je o konkrétní případ požádáno nejméně třikrát, zveřejňuje dokumenty i elektronicky. „V rámci standardního postupu FOIA byly zmíněné materiály připraveny ke zveřejnění a automaticky zveřejněny ve veřejné webové čítárně FBI," dodala federální agentura.

Reklama

Doporučované