Hlavní obsah

Takové záplavy Amerika dlouho nezažila, záběry z vrtulníku ukazují rozsah katastrofy v Houstonu

Letecké záběry záplav v HoustonuVideo: US Coast Guard District 8 PADET Houston, Ruptly

 

Reklama

V důsledku hurikánu se statisíce lidí v Texasu ocitly bez elektřiny. Rovněž bylo uzavřeno několik rafinérií a omezena těžby ropy v Mexickém zálivu. Hurikán a záplavy mají pravděpodobně nejméně pět obětí.

Článek

Americký stát Texas o víkendu zasáhl hurikán Harvey, který způsobil nejméně dvě úmrtí. Hurikán již během soboty zeslábl v pouhou tropickou bouři, Texas se ale nadále potýká se záplavami, které Harvey vyvolal. Prezident Spojených států Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy a hodlá oblast v nejbližším možném termínu navštívit.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Desetitisíce obyvatel ohrožených oblastí před ním utekly do bezpečí. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou však zeslábl a postupně se z hurikánu druhé nejvyšší kategorie změnil v tropickou bouři.

Video: Hurikán Harvey zachytily i kamery na Mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Hurikán Harvey zachytily i kamery na Mezinárodní vesmírné stanici ISSVideo: Jakub Říha

Dnes záchranáři na řadě míst Texasu pomáhali lidem ohroženým přívaly vody, které Harvey vyvolal. Do poloviny příštího týdne, kdy bouře podle předpovědi ustane, by na některých místech mohl spadnout až jeden metr srážek. Ze zatopených částí nejlidnatějšího texaského města a jeho okolí bylo dosud zachráněno více než 1000 lidí. Postiženo bylo rovněž letiště v Houstonu, které muselo být uzavřeno.

Národní meteorologická služba (NWS) se podle stanice BBC zmínila o pěti obětech v oblasti Houstonu. Potvrzena byla pouze žena, která utonula v autě zaplaveném náhlým přívalem velké vody. Další obětí je muž z okresu Aransas. Uhořel ve svém domě.

Hurikán Harvey zničil město Rockport. Záběry z místa.

Rockport: první místo zkázy hurikánu Harvey.Video: Ruptly

Reklama

Související témata:

Doporučované