Hlavní obsah

TechMIX: Veletrh CES představil fantastické novinky i naprosté nesmysly

Foto: Acer

Firma Acer ukázala rotoped eKinekt BD 3, na kterém pomocí šlapání roztáčíte dynamo, kterým napájíte svůj počítač.

Reklama

V týdnu před prezidentskou volbou si pojďte odpočinout u zpráv ze světa vědy a techniky. I když – jak si ukážeme v poslední části – ani tyto oblasti nelze od politiky zcela oddělit.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Dlouhá léta jsem měl začátek ledna spojený s výstavou spotřebitelské elektroniky CES, která se koná v Las Vegas. Pro technické novináře to bylo něco mezi svátkem, zájezdem a apokalypsou. Už jen dostat se ráno – spolu se 100 tisíci dalšími návštěvníky – z hotelu na výstaviště byl zážitek. Natož pak najít někde na veletrhu nepřetíženou Wi-Fi, abych odtamtud třeba poslal reportáž.

Jsem tak vlastně rád, že jsem letos mohl CES sledovat jen z bezpečné vzdálenosti a pohodlí domova. Covidová pandemie navíc naučila většinu firem vytvářet kvalitní on-line materiály, takže si myslím, že mám z výstavy takto na dálku paradoxně mnohem více.

Nemohl jsem si samozřejmě na vlastní kůži vyzkoušet nové vychvalované virtuální brýle HTC Vive XR Elite ani si sáhnout na prototyp auta Sony Honda Mobility, který má displeje uvnitř i venku. A nemohl jsem si zkusit, jakou sílu je potřeba vyvinout na ohnutí ohromného a drahého OLED displeje. Ale upřímně, mám pocit, že na dálku jsem se na veletrhu zorientoval lépe než tehdy z místa. Přesto chci předestřít, že následující dojmy jsou zprostředkované.

Jedním z důležitých témat letošního CESu byla elektronika, která sleduje uživatelovo zdraví. Withings U-Scan je „oblázek“, který vložíte do záchodové mísy a on analyzuje vaši moč, takže třeba zjistíte, kolik máte minerálů a vitamínů nebo zda jste dehydrovaní. Pokud nemáte chytrý senzor, to poslední odhadnete i z barvy moči…

Trochu zklamaní prý byli fanoušci chytrých hodinek. Pořád se čeká na nějaké opravdu dobré hodinky pro příznivce Androidu. Zato se dočkali příznivci chytré domácnosti. Po dlouhých letech zmatků a navzájem nekomunikujících standardů se jako alespoň dočasný vítěz rýsuje platforma Matter. Teprve ve chvíli, kdy spolu propojená zařízení začnou komunikovat, lze jejich potenciál naplno využít, aniž by uživatel strávil dva týdny nastavováním.

Na poli displejů – což je taková klasická lahůdka těchto veletrhů – se blýskl Asus notebookem s 3D displejem, který sleduje pozici vašich očí a do každého vám posílá jiný obraz. Výrobce notebooků Lenovo ukázal notebook X1 Fold s ohromným skládacím displejem, v těle dvanáctipalcového notebooku se tak skrývá 16,3palcová obrazovka.

Acer zase ukázal rotoped, na kterém pomocí šlapání roztáčíte dynamo, kterým napájíte svůj počítač.

Nevím, jestli si výrobce uvědomil, že pokračuje v trendu a přivádí na svět technologie z dystopického sci-fi seriálu Black Mirror. Ale i děsivá a bizarní zařízení k podobným výstavám patří.

Třeba přístroj Aroma Shooter, který vám při sledování filmů do nosu „vystřelí“ vůně a pachy dle toho, na co se díváte (děkuji, nechci). Nebo lednička MoodUp, která jde zcela proti trendu úspory energie, protože celá přední strana je pokrytá LEDkami. Jediný důvod, proč si něco takového koupit domů, je, že se budete moci pokaždé zasmát, že jdete otevřít LEDnici.

Nejstupidnějším „vylepšovákem“ je ale asi toto prkýnko se zabudovaným displejem a cenovkou 700 dolarů. Pokud chcete v kuchyni při vaření sledovat video, postačí vám mnohem všestrannější stativ pro mobilní telefon za pár stovek korun. To už raději kupte pejskovi tlačítka FluentPet, pomocí kterých s vámi bude moci komunikovat.

Kamery do každého koutu vašeho života

Zastavit se chci u několika zařízení, která představila firma Amazon. Tu známe v Evropě spíše jako provozovatele on-line obchodů nebo webových služeb AWS. V USA má ale Amazon relativně silnou pozici v oblasti bezpečnostních kamer.

Začalo to před pěti lety, kdy Amazon koupil od Shaquille O’Neala kalifornského výrobce kamer Ring. Postupně Amazon do nabídky zařadil kameru, která hlídá dveře, kameru, kterou lze montovat na zeď, a vnitřní kameru. Kamery jsou napojené na cloud a používají rozpoznání obličeje pro detekci uživatele a jeho rodiny.

Foto: Amazon

Amazon svou nabídku bezpečnostních kamer rozšířil i o domácí dron.

Pomocí aplikace Neighbors lze pak kamery propojit do „hyperlokální sociální sítě“ a vytvořit z nich něco jako sousedskou hlídku. „Ve společnosti Ring chodíme každý den do práce s cílem snížit kriminalitu v sousedství,“ uvedl v roce 2018 Jamie Siminoff, zakladatel společnosti Ring.

„Během posledních let jsme se naučili, že když sousedé, tým společnosti Ring a orgány činné v trestním řízení spolupracují, můžeme vytvořit bezpečnější komunity. Cílem systému Neighbors je usnadnit komunikaci mezi těmito skupinami v reálném čase a zároveň zachovat především soukromí sousedů. Díky tomu, že bezplatná aplikace Neighbors přináší bezpečnost každému sousedovi, mohou mít komunity přehled o kriminalitě a bezpečnostních upozorněních, jakmile k nim dojde,“ říká Siminoff.

V roce 2020 Amazon do nabídky zařadil autonomní domácí dron s kamerou, abyste se mohli na dálku prolétnout po svém bytě a zjistit, zda je vše v pořádku. Naprosté sci-fi, a zároveň zcela logické sloučení dostupných technologií: kvadrokoptér, cloudu a AI. Letos pak přidal i Ring kameru do auta, která zabírá dění před vozidlem i uvnitř něj.

Co by se mohlo pokazit? Třeba to, že k těmto záznamům se může dostat policie, a to někdy bez vědomí uživatele. A také se k nim mohou (mohli) dostat hackeři.

„Důsledky stále těsnějších vztahů mezi technologickými společnostmi a vládními agenturami by nás měly přimět k vážnému posouzení způsobu, jakým používáme své kamery, abychom mohli dlouhodobě chránit své soukromí,“ myslí si Brian Chen, který píše o technologiích pro New York Times.

„Teprve nedávno jsem se přinutil zvážit potenciální problémy, které tento zdánlivě neškodný sledovací přístroj přináší pro ochranu soukromí, a rozhodl jsem se kameru odpojit,“ dodává Chen.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované