Hlavní obsah

Google ukázal nové mobily. Dostaly automatickou sekretářku a potěší kutily

Foto: Google

Nový telefon Google Pixel 8 a Pixel 8 Pro (na obrázku) drží již tradiční vzhled řady Pixel s výrazným výstupkem pro objektivy.

Reklama

Lepší fotoaparáty, nečekané senzory a hlavně velký náklad funkcí využívajících umělou inteligenci. Na první pohled je Pixel 8 k nerozeznání od loňského modelu, ale Google přesto překvapil novinkami, které čekal jen málokdo.

Článek

„Pokud si pamatujete, před sedmi lety jsme poprvé představili naši vizi: v mobilních telefonech bude sídlit umělá inteligence,“ připomněl Rick Osterloh, viceprezident společnosti Google zodpovědný za zařízení a služby.

A podle něj je důležité, že firma Google vyvíjí svůj vlastní hardware, který tuto vizi umožňuje naplňovat. „Je to nejlepší cesta k užitečné, jednoduché, osobní uživatelské zkušenosti.“

Foto: Google

Snímek z přímého přenosu tiskové konference, kde Google ukázal nový hardware řady Pixel.

Jednou z představených novinek je vylepšení zvuku pomocí AI. Nejen na straně vaší coby mluvčího, který používá hardware od firmy Google, ale i na straně toho, s kým voláte. Bude zajímavé vyzkoušet, jak tato funkce zabere v praxi, během prezentace samozřejmě vypadala lákavě.

Na tomto místě je vhodné předeslat, že Google ani tentokrát neplánuje dodávat tyto hardwarové novinky do České republiky. To neznamená, že by zde nebyly k sehnání, ale nepůjde o oficiální prodej.

Telefon, který si sami opravíte

Na první pohled jsou telefony Pixel 8 k nerozeznání od sedmé řady. Podobně, jako jsme to viděli u společnosti Apple, jsou hrany trochu oblejší a telefon by se tak měl lépe držet. Jinak se ale Google drží osvědčených prvků včetně ikonického výstupku na zadní straně pro sadu dvou objektivů (tří u větší varianty).

Foto: Google

Nové telefony řady Pixel.

„V partnerství s webem iFixit nabízíme návody a součástky, takže si budete moci telefon sami opravit doma,“ slibuje Claude Zellweger, šéf návrhu produktů Google.

Foto: Google

Nečekanou novou funkcí je teploměr, kterým budete moci změřit jak teplotu pánve, tak tělesnou teplotu.

Funkcí snů – která zřejmě nebude dostupná v Česku – pro každého introverta je nový hlasový asistent, který za vás bude zvedat hovory. Nemusíte tedy zvedat hovory z neznámých čísel. Google si „popovídá“ s člověkem (nebo automatem) na druhé straně a zjistí, zda si tento hovor zasluhuje vaši pozornost.

Foto: Google

Přepsanou konverzaci můžete sledovat na displeji.

Telefony Google Pixel jsou pověstné svými fotografiemi, notně vylepšenými přímo na zařízení pomocí strojového učení. Google se tentokrát blýskl novými funkcemi pro úpravu audia, což je důležitá součást videoklipů. Potlesk publika si vysloužila nová možnost ztlumit hluk na pozadí nahraných videí, aniž by to výrazně snížilo kvalitu hlasu.

Pixely už dlouho nabízejí možnost snadno vybrat jeden z více záběrů. Nejen rodiny s dětmi určitě ocení novou funkci, která kombinuje možnost vybrat pro každého ze skupiny ten nejlepší výraz.

Foto: Google

Pro každého člověka na fotce můžete nezávisle vybrat z různých možností.

Kromě toho můžete do fotek snadno zasahovat pomocí nových nástrojů, které už jsou spíše fotomontáží než úpravou fotek. Třeba možnost přesouvat části fotek.

Foto: Google

Google Magic Editor přesunul a zvětšil stan i s osobou.

Nejvíce novinek má pro fotografy dražší varianta Pixel 8 Pro. Nejenže nabízí světelnější objektivy a citlivější senzory, ale aplikace také poskytne uživatelům více kontroly nad výsledkem pomocí nových možností nastavení.

Foto: Google

Google Pixel Pro 8 má opět pětinásobný optický zoom, ale tentokrát s lepším senzorem.

Profesionální řada nabízí také novou možnost snímání videa nazvanou Video Boost. Jde v podstatě o již dříve slíbenou funkci podobnou HDR u fotografií.

Foto: Google

Google se chlubí tím, že rozdíl je vidět na první pohled, a srovnává se s konkurenčním telefonem od Apple.

Video není k dispozici hned, ke zpracování totiž dochází na serverech Google. Notifikace vám pak dá vědět, až bude „prosvětlené“ video hotové. Obzvláště u videí zachycených v noci by prý výsledky měly být patrné na první pohled. Natáčení videa v noci je přitom na mobilech pověstně obtížné vzhledem k jejich malým senzorům. Funkce Video Boost dorazí do nových Pixelů až dodatečně, letos v prosinci.

Konečně lepší asistent

„Před sedmi lety jsme představili Asistenta Google,“ připomněla Sissie Hsiao, viceprezidentka Google a manažerka pro produkt Google Asistent a konverzační experiment Bard. A zatímco Bard nedávno ukázal nové funkce, Asistent se dlouho nedočkal pořádné aktualizace.

„Dnes můžu s radostí představit Asistenta s Bardem, který kombinuje to nejlepší z obou. Slyší, vidí, mluví a umí pomoci s rozhodováním v dané situaci,“ uvedla Hsiao. Jde o logickou synergii, která konečně přinesla generativní umělou inteligenci.

Foto: Google

Asistent má přístup k vašim dokumentům, zprávám i lokaci, a může tak nabídnout relevantní informace.

Zatím jde jen o ukázku, ale jde přesně tím směrem, který dává na mobilu smysl. Proč byste měli hledat v e-mailech hledat informace, abyste je pak zkopírovali do kalendáře nebo poslali někomu v SMS. To za vás může snadno udělat digitální asistent.

Nový telefon Pixel 8 Pro má být díky vlastnímu čipu Google Tensor 3 obzvláště přizpůsoben pro generativní umělou inteligenci. Podle Osterloha je schopen až 150krát rychlejšího generování odpovědí. Přímo v zařízení tak získáte možnost generovat odpovědi, sumarizovat nahrávky nebo dokonce vylepšit zoomování a montáže.

Foto: Google

Uživatelé se tak dočkají sci-fi tlačítka „vylepšit“, a mohou tak dodatečně zoomovat v již vyfocených fotkách.

Nové funkce využívající generativních AI modelů budou postupně přibývat v následujících měsících. Telefon si ale můžete pořídit už nyní. Ceny začínají na 699 dolarech za Pixel 8 a 999 dolarech za Pixel 8 Pro. Základní řada je tak o 100 dolarů levnější než nedávno představený iPhone 15, vyšší řada je pak naceněná stejně jako u Applu.

Foto: Google

„Naše nové telefony Pixel 8 budou podporovány až do roku 2030,“ slíbil na pódiu viceprezident Osterloh. „Žádný jiný velký výrobce mobilních telefonů nenabízí takovou úroveň trvanlivosti.“

Google ale nabízí něco, co zatím nikdo z velkých značek nemá. Telefony Pixel 8 mají slíbené aktualizace software po dobu sedmi let. Tedy už teď budou zákazníci vědět, že i v roce 2030 budou mít pro svůj telefon aktuální software.

Hodinky vydrží (o trochu) déle

Nové hodinky přišel na pódium představit James Park, zakladatel firmy FitBit, kterou Google koupil v roce 2019. Stejně jako první generace, i Pixel Watch 2 jsou založené na WearOS a komunikují s aplikací FitBit. „To nejlepší z Googlu a to nejlepší z FitBitu se setkává v těchto hodinkách,“ uvedl Park.

Foto: Google

Nové hodinky Google Pixel Watch 2.

Možná nejdůležitějším vylepšením je delší výdrž baterie. Loni uvedené hodinky totiž měly problém vydržet 15 hodin na jedno nabití, což je u hodinek nepříjemné. Nové hodinky slibují 24 hodin na jedno nabití i při permanentně zapnutém displeji. Samozřejmě bude záležet na tom, jak to bude vypadat v praxi.

Zajímavou funkcí je také využití generativní AI pro tvorbu personalizovaných rad na míru konkrétnímu uživateli. Budete se tak moci ptát, proč se vám lépe běželo nebo zda se něco mění ohledně vašeho spánku.

Foto: Google

Ukázka asistenta FitBit (dostupné až od roku 2023)

Kromě telefonu a hodinek Google představil také nová bezdrátová sluchátka Pixel Buds Pro. Za 199 dolarů slibují aktivní potlačení okolního hluku, bezdrátové nabíjení a delší výdrž až 31 hodin poslechu na jedno nabití (bez aktivního potlačení šumu).

Reklama

Související témata:

Doporučované