Hlavní obsah

Sazby českých operátorů za data v cizině jsou šílené. Takto je můžete obejít

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

„Ty nemáš vypnutý datový roaming?“ (Ilustrační snímek, AI vizualizace)

Reklama

aktualizováno •

Za internetové připojení mimo Evropu si čeští operátoři účtují neuvěřitelné sumy. Za jeden gigabajt můžete zaplatit víc než za nové auto. Ukážeme si však jednoduchý trik, jak na dovolené zůstat on-line a zaplatit tisíckrát méně.

Článek

„Vítejte v zahraničí v Zóně 2. Za odchozí hovor zaplatíte 61 Kč za minutu, za příchozí 36 Kč za minutu. SMS 15 Kč, MMS 12 Kč, MB 302 Kč.“

Když si takovou SMS přečtete po přistání na Bali, snadno ve spěchu přehlédnete to poslední číslo. Více než 300 Kč je totiž cena za 1 megabajt stažených dat. Pokud byste stáhli 1 gigabajt dat, což odpovídá asi čtyřem hodinám běžných videohovorů, dostali byste se na cenu přes čtvrt milionu korun. Operátoři mají různé pojistky a „záklopky“, které většinou zabrání tomu, aby vaše faktura nesmyslně nabobtnala do statisíců korun. To ale neřeší základní problém: jak zprovoznit mobilní internet za rozumné ceny?

Naštěstí řešení existuje – místní SIM nebo eSIM karta. Než se naučíme, jak si je do telefonu nainstalovat, podíváme se, proč se to opravdu hodí. Základní ceny datového roamingu jsou totiž doslova absurdní.

Mimo Evropu je datový roaming drahý

Výše uvedený příklad cen na populárním indonéském ostrově platí u firmy Vodafone v základním tarifu World Roaming. Druhý velký český operátor T-Mobile je na tom podobně. O něco lepší bývá O2, ale i tam by se běžné internetové návyky prodražily.

Zatímco v evropských zemích nabízejí operátoři prakticky stejné podmínky jako u domácího připojení, protože to nařizuje evropská legislativa, jakmile vyrazíte mimo Evropu, ceníky roamingu skutečně zdivočí.

Tady je malá ochutnávka z roamingových cen. Ceny uváděné za 1 MB jsme přepočítali na cenu za 1 GB. Jeden gigabajt má 1024 megabajtů.

Připomeňme, že v zemích EU a Velké Británii pro vás platí stejné podmínky jako doma. Všechny země najdete v ceníku svého operátora: T-Mobile roaming, O2 roaming, Vodafone roaming. Tam zjistíte, do kterého pásma či zóny vaše destinace spadá.

Nejnižší sazby základní za data mimo EU nabízí operátor O2. Je to především tím, že do své druhé zóny (Top svět mimo EU) řadí téměř všechny země mimo Evropskou unii. Nejdražší roaming má sice O2 podobně drahý jako Vodafone a T-Mobile, ale do této kategorie řadí jen několik málo zemí.

Naopak operátoři T-Mobile a Vodafone do „třetí kategorie“ zařadili velkou část světa. V těchto zemích byste kupříkladu za zhlédnutí celovečerního filmu na Netflixu zaplatili přibližně 160 tisíc korun. Rozhodně se tedy předem ujistěte, že máte vypnutá data nebo aktivovaný nějaký výhodnější tarif.

Částečně pomohou balíčky

Operátoři samozřejmě vědí, že takovéto částky za datové připojení jsou nesmyslně vysoké, a tak uživatelům nabízejí datové balíčky.

V závislosti na tarifu tak můžete získat o něco lepší nabídku. Třeba ve zmíněné Indonésii vám T-Mobile nabídne balíček 200 MB za asi 2399 Kč. Což je sice pořád hodně drahé, ale oproti horentním sumám účtovaným ve výchozím roamingovém tarifu je to výrazná sleva. Vodafone v Indonésii nabízí 500 MB za 199 Kč za den.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ukázka roamingové nabídky pro Indonésii. Vlevo nabídka od Vodafone (základní sazba 309 760 Kč za GB), vpravo od T-Mobile (základní sazba 368 640 za GB).

Balíčky si musíte obvykle sami aktivovat, mají omezenou platnost, a pokud je nevyčerpáte, zbytek zakoupených dat propadá. Navíc musíte stále sledovat, kolik dat používáte a kdy vám vyprší limit.

Jak zjistit nastavení svého roamingu?

Po vyčerpaní předplaceného balíčku totiž zase přejdete na drahé účtování po drahých megabajtech.

Řešení drahých dat je místní SIM a eSIM

Naštěstí můžete tyto ceníkové úlety českých operátorů úplně obejít. Nejlepší způsob, jak se vysoké ceně za internet v zahraničí vyhnout, je využití speciálních datových služeb z místní nabídky.

Dříve to znamenalo koupit po příletu do nové destinace místní SIM kartu a používat ji po dobu pobytu. Dobré datové balíčky – někdy dokonce neomezené – tak lze často pořídit za ceny v řádu stokorun.

Foto: Telkomsel

Nabídka jednoho z indonéských operátorů přímo pro turisty. Za asi 220 Kč dostanete 25 GB dat. Koupě SIM karty je podmíněná fotografií pasu a výrobním číslem mobilního telefonu.

Obvykle budete hledat předplacené karty určené přímo pro turisty. Pokud ale zůstáváte v cizině déle, může se vám vyplatit i nějaký klasický tarif určený pro místní trh. Jen si dejte pozor, abyste se omylem neupsali k nějakým pravidelným platbám.

Nevýhodou tohoto řešení je nutnost zorientovat se v místní nabídce, která nemusí být pro cizince úplně přehledná. Nabídky bývají časově omezené nebo podmíněné různými požadavky. U některých telefonů budete také muset fyzicky vyměnit SIM karty pokaždé, když budete chtít zjistit, zda vám někdo nevolal na vaše české číslo.

Proto jsou stále populárnější eSIM služby, které řadu těchto nevýhod řeší. Elektronická SIM karta není vázaná na fyzický objekt, a můžete si ji tedy nainstalovat a zprovoznit odkudkoli. Například na webu Airalo můžete objednat jednorázovou eSIM kartu pro prakticky libovolnou zemi na světě.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Na stránkách Airalo.com najdete výběr z lokálních eSIM karet pro prakticky každou zemi světa.

Na této eSIM kartě si pak můžete předplatit datové připojení za ceny tisíckrát nižší, než nabízejí české roamingové tarify. Takto například vypadá nabídka pro zmíněnou Indonésii.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Můžete si vybrat od 1 GB za 5,50 dolaru (120 Kč) až po 20 gigabajtů za 40 dolarů (870 Kč).

Cenově vychází elektronická SIM karta výrazně levněji. Pro představu se podívejte na porovnání roamingových datových tarifů českých operátorů s eSIM nabídkou. Pro názornost si to ukážeme na tom, kolik minut videa byste mohli nakoukat za 200 Kč.

Je zjevné, že datová eSIM vychází výrazně levněji. A to nejen v USA, ale platí to prakticky ve všech zemích mimo Evropu. Navíc nemusíte do telefonu nic fyzicky vkládat. Přímo v on-line obchodě můžete eSIM koupit, pomocí aplikace Airalo ji stáhnete do telefonu a poté dle návodu aktivujete.

Co musíte vědět o eSIM kartě?

  • Ne každý telefon technologii eSIM podporuje. Než si elektronickou simku koupíte, ověřte, že si s ní váš telefon poradí.
  • Telefony iPhone vyrobené od roku 2018 (XR, XS, 11 a novější) zvládají práci s eSIM . V telefonech Android si ověřte, že máte v nastavení internetu a připojení dostupnou správu SIM karet a aktivní možnost přidání „stažené SIM karty“.
  • Stažená eSIM karta nemusí mít vlastní telefonní číslo. U datových karet je obvyklé, že přes ně nemůžete telefonovat.
  • Můžete zároveň používat více SIM a eSIM karet zároveň a vybrat si, která se má použít na telefonování a která na data.

Kromě firmy Airalo nabízí podobné služby regionálních a lokálních eSIM karet také Nomad. Velké srovnání různých eSIM nabídek najdete na eSIMdb.com. Pro opravdu náruživé dataře se hodí Holafly, protože účtuje za neomezené datové připojení na určitou dobu.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Za týden neomezených dat v Indonésii zaplatíte přes eSIM Holafly jen 27 dolarů (asi 590 Kč).

Nutno dodat, že aktivace eSIM není pro začátečníka úplně intuitivní. Postupujte proto opravdu pečlivě, krok po kroku dle návodu dané aplikace. Po instalaci si ověřte v nastavení telefonu, že jste skutečně vypnuli datový roaming pro svou SIM kartu a k připojení na mobilní internet budete používat pouze novou eSIM.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Pečlivě projděte všechna nastavení, abyste se ujistili, že u eSIM je nastavené datové připojení, eSIM je výchozí varianta pro mobilní data a máte u ní aktivní datový roaming. Naopak u vaší původní SIM byste si měli data raději vypnout.

Svou původní SIM můžete v telefonu nechat a využít ji třeba na hovory nebo SMS. To se hodí zvláště v případech, kdy máte přes telefon nastavená nějaká dvoufázová ověření.

Nová eSIM tak bude sloužit pouze na data, a pouze po dobu, kdy jste v zahraničí. Pokud budete opatrní, tak váš český operátor na vašem internetovém brouzdání nevydělá ani korunu.

Jak ušetřit mobilní data nejen v cizině

Předem si stáhněte off-line mapy pro oblast, po které se chcete pohybovat. Tuto funkci nabízejí Google Mapy i Mapy.cz. Pro řadu měst si můžete stáhnout také průvodce, například od Tripadvisor.com. Nejenže ušetříte peníze za datové připojení, ale také se vyhnete nepříjemnému překvapení, pokud nebude internet v odlehlé oblasti k dispozici.

Zakažte svým aplikacím automatické stahování velkého množství dat. Týká se to například novin, které každý den stahují články k přečtení. U videoslužeb si můžete některé filmy a seriály stáhnout předem a pak je sledovat z úložiště telefonu.

Doporučujeme také aktivovat „úsporný datový režim“, pokud jej váš telefon nabízí. Zabráníte tomu, že by si třeba stahoval aktualizace nebo zprávy na pozadí. Na iPhone se možnost jmenuje „režim malého objemu dat“ (low data mode), na telefonech s Androidem hledejte „úspora dat“ (Data Saver).

Vypněte si automatické aktualizace u svého operačního systému i u nainstalovaných aplikací v Play Store nebo v App Store.

Vypněte automatické stahování e-mailů, namísto toho si můžete obsah schránky načíst pouze na vyžádání.

Zakažte automatický upload obrázků, pokud jej máte nastavený. Případně nastavte upload tak, aby probíhal pouze při připojení na Wi-Fi síť.

Aktualizace: Doplnili jsme další ukázky a odkazy.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Doporučované