Hlavní obsah

Pozor na daň z nepozornosti. Řada lidí dělá chybu při platbě kartou v cizině

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Platba kartou v cizině je rychlá a bezpečná, ale…

Reklama

Při platbě kartou na vás v cizině vyskočí otázky ohledně konverze, nenechte se zaskočit. Pozor si dejte také na typické začátečnické omyly při platbách. Do zahraničí odjíždějte připraveni a s dostatečnou rezervou.

Článek

Dovolená je často drahá sama o sobě. Proč ještě k tomu utrácet za zbytečné poplatky? U příležitosti zahájení dovolenkové sezony připomínáme několik základních tipů. Pokud v cizině platíte jen občas, určitě se vyplatí si je osvěžit.

Pozor na vlezlé konverze měn

Platba platební kartou v cizině je pohodlná, rychlá a bezpečná. Pokud si ale nedáte pozor, mohli byste omylem zaplatit o pár procent více, než musíte.

Řekněme, že máte svůj účet v korunách, ale platíte kartou v cizině. Je jasné, že někde musí dojít k převodu z lokální měny (eur, dolarů…) na české koruny. A na tomto převodu by rádi vydělali i provozovatelé bankomatů a terminálů. Proto přišli se službou DCC (Dynamic Currency Conversion).

Zpravidla je výhodnější odmítnout konverzi a platit v místní měně.
doporučení Ministerstva financí, 2019

Na první pohled jde o skvělou službu. Když platíte v cizině debetní nebo kreditní kartou, objeví se na terminálu otázka: chcete platit v korunách, nebo v lokální měně?

Terminál nebo bankomat vám dokonce obvykle hned ukáže, kolik byste v českých korunách zaplatili. Řada lidí vidí „svou“ měnu a zvolí ji v domnění, že se tak vyhne poplatkům. Jenže obvykle právě tímto krokem zvolí dražší variantu.

Obecná rada Ministerstva financí tedy zní: „Pokud se na platebním terminálu či v bankomatu zobrazí nabídka služby DCC, je zpravidla výhodnější odmítnout a pokračovat bez směny, tj. platit v místní měně.“

Jiní byli v hodnocení DCC ještě ostřejší: „Služba DCC sice ukáže přesnou částku platby v CZK, ale až po přepočtení platby značně nevýhodným kurzem. To samé platí pro platbu u obchodníka, vždy je výhodnější zvolit platbu v místní měně,“ zdůraznila Pavla Kuklová z ČSOB.

S tím souhlasí i Martin Dolejš ze společnosti Mastercard: „Směna je však v případě DCC provedena zpravidla méně výhodným kurzem, než jaký nabízí český vydavatel platební karty. Proto je výhodnější vždy zvolit platbu či výběr v měně daného státu.“

Podle mluvčího Komerční banky má nicméně služba DCC i v určitých specifických situacích své výhody: „Primárně je její využití vhodné ve chvíli, kdy klient platí v měně, u které nezná její aktuální kurz vůči české koruně. Typicky tedy v nějaké exotické destinaci.“ Pokud jste si tedy zapomněli zjistit kurz, můžete být za konverzi na místě rádi.

Zablokujte si nevýhodné konverze

Bojíte se, že si to nebudete pamatovat a kliknete na špatné tlačítko? Některé banky umožňují kompletní deaktivaci služby DCC pro danou kartu.

Tuto blokaci nabízí například Česká spořitelna, FIO Banka nebo mBank. Tato blokace tak platí pro platby na prodejně i pro výběr z bankomatů.

Sledujte také prodejce, když do terminálu zadávají částku. Někdy mohou (úmyslně, či omylem) zvolit dynamickou konverzi za vás. Pokud tedy na terminálu svítí částka v českých korunách, víte, že došlo ke konverzi, a požadujte zrušení transakce a její opětovné zahájení.

Bankomaty mají svá úskalí

Ne všichni prodejci berou platební karty. Je tedy dobré mít s sebou i hotovost. Peníze si můžete směnit ještě v Česku, nebo vybrat hotovost z bankomatu až na místě.

Při využívání bankomatů platí výše zmíněné varování o DCC konverzi. Zároveň si ale musíte dát pozor na poplatky za výběr z bankomatu. Informujte se s předstihem u své banky, jaké jsou poplatky za výběr v cizině. Každá síť bankomatů také může mít tyto poplatky jiné, takže se hodí si zjistit, jak se věci mají právě v zemi, do které jedete. „Pokud se chystáte vybrat peníze, zvolte bankomat od bankovního poskytovatele, ne od soukromého,“ radí Petr Plocek z UniCredit Bank. Soukromé bankomaty totiž často cizincům účtují vysoké poplatky.

Někdy také lidé zapomínají na to, že je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou. Při výběru hotovosti z debetní karty jdou peníze rovnou z vašeho účtu. Ale kreditní karta při výběru z bankomatu v podstatě vytvoří úplně nový dluh. Nevztahuje se na něj bezúročné období, a tak je výběr kreditní kartou z bankomatu obvykle nevýhodný. Nemluvě o poplatcích, které u výběru z kreditní karty bývají v bankomatech vyšší.

„V případě, že je poplatek účtován přímo provozovatelem bankomatu, banka toto nijak neovlivní,“ popsala Jana Kobesová z Moneta Money Bank. „Klient poplatek před výběrem na bankomatu vždy musí potvrdit. Doporučujeme tedy pečlivě sledovat údaje uvedené na displeji bankomatu.“

Čeští uživatelé platebních karet mohou být zvyklí na bezkontaktní placení mobilním telefonem nebo hodinkami. Zatímco v některých zemích jde o běžnou záležitost, jinde může být tato technologie podporovaná jen ve velkých obchodech, nebo dokonce skoro vůbec.

„Bývá proto jistější mít s sebou pro všechny případy také klasickou plastovou platební kartu,“ připomíná Roman Macháček, tiskový mluvčí Air Bank.

Nejlepší konverze je žádná konverze

Pokud často platíte za zboží či služby v zahraničí, možná se vám vyplatí založit si účet v cizí měně. Některé banky tuto službu nabízejí v ceně vedeného běžného účtu.

To se může hodit i při platbě letenek nebo hotelu přes rezervační portály. „O této oblasti se mluví méně, ale ve výsledku právě tady nás může nevýhodný kurz směny nejvíce bolet,“ připomíná Jan Figlovský z Raiffeisenbank. „Když rezervuji ubytování pro celou rodinu třeba za 2 tisíce eur, tak když budu mít třeba o 4 % horší kurz, už mě to ubytování bude stát o dva tisíce korun více.“

Nejlepší variantou tedy podle něj je zaplatit kartou, která je napojená na účet vedený v zahraniční měně, ve které se platba uskuteční.

Neplaťte zbytečně za datový roaming

Po Evropě už si s účty za využívání mobilního telefonu nemusíte dělat starosti. Pokud se chystáte vyrazit mimo EU, podívejte se, jaké podmínky vám operátor nabízí. Často se vyplatí nabídku operátora úplně obejít a pořídit si lokální SIM kartu nebo eSIM:

Vyzrajte na podezřelé prodejce

„Při výběru z bankomatu nebo potvrzení platby na terminálu je důležité zakrývat klávesnici tak, aby nikdo jiný nemohl vidět zadávaný kód,“ připomíná obecné principy Michal Teubner, mluvčí Komerční banky. „Klienti by také měli mít kartu vždy pod vizuální kontrolou, tedy neměli by umožnit, aby ji obchodník například odnesl do zázemí.“

Co když ale musíte zadat číslo platební karty? V některých zemích je třeba běžné diktovat číslo karty po telefonu. Řešením může být vytvoření jednorázové karty na jedno použití, které nabízí například služba Revolut.

Můžete této jednorázové kartě zadat limity dle potřeby a mít pak jistotu, že ji obchodník nebude moci zneužít k nějaké další platbě, kterou jste neschválili.

Pro případ ztráty či zneužití karty si do telefonu uložte mezinárodní číslo své banky, na které budete moci ihned zavolat a kartu zablokovat.

Neplaťte pojištění dvakrát

Při cestě do zahraničí si většina lidí sjednává cestovní pojištění. Možná ale nic takového dělat nemusíte. Podívejte se, jestli náhodou nemáte cestovní pojištění sjednané k některé z vašich debetních či kreditních karet.

Banky často nabízejí různé typy pojištění ke kartám v rámci balíčků. Bylo by zbytečné platit za pojištění dvakrát. Některé typy cestovního pojištění dokonce kryjí nejen držitele karty, ale i jeho rodinu.

Před exotickou cestou banku „varujte“

Pokud dorazíte do nějaké destinace a přijedete do hotelu, to poslední, co potřebujete, je nefunkční karta. Jenže z pohledu banky se může transakce jevit jako podezřelá. Zvláště pokud jde o transakci, která nezapadá do vašich obvyklých zvyklostí.

„V případě nezvyklé transakce či přihlášení do bankovnictví z podezřelé zahraniční IP adresy, může banka platbu či přístup do bankovnictví z bezpečnostních důvodů dodatečně ověřovat,“ napsala Jana Kobesová, mluvčí banky Moneta Money Bank.

„Zvlášť u exotických destinací je určitě lepší, když nás klienti o cestě informují předem,“ dodáva Jakub Heřmánek z FIO Banky. „Stačí poslat zprávu přes bankovnictví. Jelikož by tyto platby v zahraničí mohly být považovány za podezřelé a podvodné, vyhnou se tak případnému preventivnímu blokování karty.“

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Doporučované