Hlavní obsah

Podívejte se: Toto je luxusní megajachta pro vědce za miliardu dolarů

Megajachta pro vědce za miliardu dolarů by obeplula Zemi na jednu nádrž.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ke zkoumání dopadů emisí a oteplování na klima potřebují světoví badatelé sledovat mnohdy i těžko přístupná místa u pólů a v oceánech. Pomoci jim k tomu může loď, která je nejen luxusní, vybavená vším nutným, ale i ekologická.

Článek

Známý kalifornský vizionářský návrhář Steve Kozloff představil koncept megajachty s označením G-Quest.

Pokud se návrh jeho plavidla rozhodne někdo koupit a realizovat, dostane v jedné lodi mix luxusu a především špičkového vědeckého pracoviště.

Horní tři paluby lodi by měly sloužit hlavně pro majitele a hosty. Loď o délce skoro 215 metrů přitom zvládne pojmout až 26 hostů a 150 členů posádky.

V samotném čele megajachty se podle návrhu nachází apartmá o výměře 280 metrů čtverečních s panoramatickým výhledem a obrovským soukromým bazénem. Dále se na přídi nacházejí i salon a jídelna, beach club s barem, stíněný lounge s bazénem a pak u můstku druhý bazén, tentokrát i s lázní, a basketbalový kurt.

Co všechno loď nabídne vědcům… kromě luxusu

Zbývajících 80 procent megajachty má však sloužit vědeckým účelům: oceánografická laboratoř, energetický, nebo spíše pohonný výzkum a zdravotní výzkum i s malou nemocnicí. Ta by měla mít vlastní magnetickou rezonanci, RTG, oční a zubaře. To vše doplněné 20 lůžky a operačním sálem.

A samotní vědci pak kromě oceánografické laboratoře mohou mít k dispozici rovněž řadu průzkumných plavidel. Koncept lodi totiž počítá s hangárem o 600 metrech čtverečních pro dvě Sikorsky S-92 VIP helikoptéry nebo eVTOLy, tedy elektrické stroje schopné kolmého startu, a na delší cesty by v menším hangáru měl zbýt prostor i pro dvě letadla Cessna Caravan.

Na podmořský výzkum se do megajachty vejde i drobná průzkumná ponorka U-Boat Worx a samozřejmostí je potápěčské centrum s dekompresní komorou. Pro výlety na pevninu by mělo mít plavidlo i garáž pro dva SUV vozy a karavan Nimbl.

Nový pohon

Průzkum a experimenty by se na G-Quest mohly dělat i v oblasti pohonu. Turbíny megajachty totiž podle návrhu napájí baterie, které se dobíjejí z generátorů na vodík nebo bionaftu. Podle Kozloffa by „na plnou nádrž“ ujela 20 000 námořních mil, tedy 37 000 kilometrů, takže by skoro objela celou Zemi.

Na daleké plavby pak americký designér počítá s tím, že by byla jeho loď vybavená hi-tech navigací a komunikačním vybavením, a proti útokům pirátů by ji zase chránil nejvyšší standard bezpečnostních systémů včetně oken z pancéřových skel.

Veškeré toto vybavení Steve Kozloff vyčísluje na jednu až 1,2 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:
Megajachty
Megajachta G-Quest
Steve Kozloff

Doporučované