Hlavní obsah

Poprvé v historii medicíny zachraňoval život dron. Doručil defibrilátor

Podívejte se, jak dron ve Švédsku doručil defibrilátor ještě před sanitkou. Video: Everdrone, sestřih: Jan Marek

 

Reklama

Uznávaný vědecký časopis nedávno informoval o světově unikátním případu. Švédská záchranná služba do své výbavy zkušebně přidala komerční dron, který pomohl s defibrilací pacienta ještě před příjezdem sanitky.

Článek

Ve Švédsku se loni v prosinci odehrál jedinečný zdravotnický zásah. Lékař, který byl zrovna mimo službu na procházce v ulicích městečka Trollhättan, našel před jedním domem jedenasedmdesátiletého muže ležícího vedle lopaty k odhazování sněhu.

Senior zřejmě dostal u náročné práce infarkt, netlouklo mu totiž srdce. Doktor proto ihned začal s masáží srdce, zatímco další kolemjdoucí zavolal záchranku. Dispečink okamžitě vyslal sanitku se dvěma zdravotními sestrami, ale současně k tomu i dron tamní firmy Everdrone vybavený automatizovaným externím defibrilátorem (AED).

Dron si zásah i natočil

Autonomní stroj letěl sám bez pilota i mimo dohled člověka na vzdálenost 673 metrů. U muže byl za tři minuty a 19 sekund od vyslání. AED bezpečně dopravil pouhých 10 metrů od něj, a to ještě než dorazila záchranná služba. Doručení a vyzvednutí defibrilátoru přihlížejícím sousedem natočila kamera na palubě dronu. Lékař tak okamžitě připojil zařízení k pacientovi a zahájil defibrilaci těsně před příjezdem sanitky.

Původní záznam prvního doručení defibrilátoru dronem k muži se zástavou srdce.Video: nejm.org / Everdrone

Záchranná služba následně k muži připojila i hrudní přístroj LUCAS pro nepřetržité automatické komprese hrudníku, dala mu adrenalin i další pokročilou podporu života, a po dalších třech defibrilacích se podařilo seniora, už cestou do nemocnice, oživit. Případ v půlce května popsal vědecký časopis New England Journal of Medicine.

Podle nové publikace není jisté, zda dřívější dodání AED dronem místo čekání na příjezd záchranné služby ovlivnilo výsledek zásahu. Je pravděpodobné, že důležitá byla rychlá a účinná masáž hrudníku poskytnutá lékařem.

Potenciál do budoucna

Případ však ukazuje na proveditelnost i potenciál toho, že drony používané k doručení defibrilátoru se v budoucnu mohou stát relevantní a důležitou součástí řetězce, který zajišťuje přežití člověka. Zvlášť během pandemie se do autonomních strojů investovalo kvůli transportu zdravotnických materiálů i v dalších zemích.

Britský list Daily Mail doplňuje, že právě ve Spojeném království má srdeční zástavu každoročně okolo 30 tisíc lidí. Průměrný čas příjezdu sanitky k těmto pacientům se ale kvůli nedostatku personálu a přetížení služeb zvýšil přibližně na 70 a víc minut. A to je už čtyřnásobek toho, na co záchranná služba běžně cílí, tedy zásahu na místě do 18 minut.

Tamní vláda také už v roce 2020 oznámila financování vývoje v oblasti dronů a leteckých služeb a jejich využití pro různé obory včetně zdravotnictví, a to ve výši 33 milionů liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované