Hlavní obsah

Z tabletu udělali počítač a naopak. Apple vám chce udělat v životě pořádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Apple

Viceprezident Applu Craig Federighi provedl diváky úvodní prezentací vývojářské konference WWDC 2022.

Reklama

Ještě užitečnější iPhone, produktivnější tablety iPad, ještě nadupanější tenký notebook MacBook Air a auto s tolika displeji, že nevíte, kam se dřív koukat. Společnost Apple ukázala hromadu novinek, které mají společnou vizi.

Článek

Jedno očekávání se opakovalo před letošní vývojářskou konferencí WWDC22 stále dokola: ukáže Apple svoje brýle pro virtuální či rozšířenou realitu, na kterých podle indicií intenzivně pracuje?

Pravdu ale měli skeptici, kteří poukazovali na zpoždění projektu. Rozšířená realita se tak rozšiřuje napříč softwarovým portfoliem Applu spíše nenápadně. Apple zjevně nechce ukázat koncept, který není úplně hotový.

A co tedy Tim Cook a jeho kolegyně a kolegové během téměř dvouhodinové prezentace ukázali? Je velmi těžké vybrat jednu věc, která by vyčnívala. Místo toho byla předtočená prezentace plná větších i menších novinek.

Foto: Apple

V roce 2020 Apple poprvé odvysílal ryze virtuální úvodní prezentaci (keynote) konference WWDC a tento formát si od té doby udržel. Přibylo speciálních 3D efektů a různých vtípků. Ale kouzlo živé prezentace je těžké nahradit.

Některé představené funkce budou dávat smysl běžným uživatelům, jiné jsou zaměřeny na vývojáře. A z několika oznámení lze odhadnout, kam se chce Apple – nejcennější technologická firma světa – orientovat v příštích letech. Zde je můj výběr deseti novinek.

Konečně možnost opravy

Dle očekávání ukázal Apple novou verzi mobilního operačního systému iOS 16, který přijde na podzim letošního roku na zařízení iPhone 8 a novější včetně levného iPhone SE z roku 2020. Z novinek bude na první pohled zřejmě nejvíce patrný nový přístup k zamykací obrazovce, kterou si nyní budou moci uživatelé mnohem detailněji přizpůsobit.

Foto: Apple

Všimněte si detailu: čas je na zamykací obrazovce schovaný za objektem na fotce. Toto budou moci uživatelé nastavit i u svých vlastních fotek.

Aby vaši krásnou vyladěnou fotku nic nezakrývalo, přesunou se notifikace na spodní třetinu zamykací obrazovky a budete mezi nimi moci rolovat „prostorově“. Jsou to opravdu hlavně kosmetické změny, ale bez těch se nová verze operačního systému pro mobily vlastně asi ani dělat nedá.

Uživatelé ale nejspíše mnohem více ocení novou možnost výchozího textovacího programu iMessage. Budou totiž moci (podobně jako v některých konkurenčních chatovacích programech) dodatečně upravit právě odeslanou zprávu, případně ji zcela smazat. To určitě pomůže vyjasnit spoustu potenciálních nedorozumění.

A zřejmě to povede k další ostrakizaci „zelených bublin“, které reprezentují odesílatele nejablečných zařízení. Těm totiž chodí obyčejné SMS/MMS zprávy, a tak u nich nová funkce s největší pravděpodobností nebude fungovat tak jako u uživatelů iPhonů.

iPhone jako řidičák i klíč

Apple už loni ukázal, že by do aplikace Wallet rád dostal nejen platební karty, ale také osobní a cestovní doklady. V této vizi pokračuje a ve spolupráci s vybranými americkými státy, univerzitami nebo hotely se virtuální peněženka některých uživatelů pořádně rozrostla.

Foto: Apple

Do iPhonu můžete nahrát platební karty, klíče, řidičák nebo studentský průkaz. Mnohé z toho je zatím dostupné jen v USA.

Zajímavá je možnost „sdílení“ klíče, který bude možné poslat e-mailem nebo přes zprávu v chatu. Příjemce si pak váš klíč bude moci přidat do své peněženky a používat jej, dokud k tomu má vaše svolení. Dokonce se mluví o tom, že by mohl být systém otevřený i pro uživatele jiných mobilních platforem.

Apple zdůrazňuje, že klade důraz na soukromí a šifrování, aby nemohlo dojít ke zneužití vašeho telefonu ke krádeži identity. Naopak nabídne funkci, jež vaši identitu bude chránit: pokud nějaký provozovatel služeb bude chtít ověřit, že jste dospělí (v USA od 21 let), nebudete muset ověřovat datum narození, telefon dospělost potvrdí, aniž by tento citlivý údaj sdílel dále.

iPhone kasíruje i platí za vás

V USA pak do aplikace Peněženka (Wallet) přibude i funkce „zaplatit později“. Při placení budete mít možnost rozdělit téměř jakoukoli platbu na čtyři splátky. Z pohledu příjemce se nic nemění a nemusí kvůli tomu nic zavádět. Apple funkci nabízí ve spolupráci s Mastercard.

Foto: Apple

Bezúročné rozdělení platby do čtyř splátek s odstupem dvou týdnů.

Miliony obchodníků budou moci v USA také začít přijímat platby přímo mobilem, bez nutnosti jakéhokoli terminálu. Může se to zdát jako malá a spíše kosmetická změna, její následky ale mohou být velké. Ani ne tak pro zákazníky, ale hlavně pro celou řadu firem, které se doposud zprostředkováním plateb zabývaly. Budou teď mít před sebou oříšek, jak konkurovat tak všudypřítomnému zařízení.

Tenký a nadupaný

Největší představenou novinkou – měřeno na centimetry – je vylepšený notebook MacBook Air. Oblíbený notebook (podle Applu jde o nejprodávanější notebook na světě vůbec) se dočkal designových úprav, které jej proměnily v takový větší tablet.

Foto: Apple

Tloušťka 11,2 mm, udávaná výdrž baterie až 18 hodin a naprosto tichý provoz díky pasivnímu chlazení bez nutnosti větráčku.

Air dostane jako první nově představený procesor M2. Jde o nástupce slavného procesoru M1, který vyvíjí přímo Apple a podle jeho návrhu jej pak vyrábí tchajwanská firma TSMC. Právě vlastní procesor, jenž má integrovanou paměť i grafickou kartu, je důležitým klíčem k vysoké rychlosti a zároveň nízké spotřebě. Nový M2 v tomto ohledu ještě překonává svého předchůdce, i když jde „jen“ o rozdíl v řádu desítek procent. I tak má prakticky ve všech ohledech náskok před konkurencí.

Foto: Apple

V porovnání s konkurenčními procesory pro PC slibuje Apple výrazně vyšší výkon při mnohem nižší spotřebě.

Cena začíná na 1 200 dolarech, což je po přepočtu asi 28 tisíc Kč, ale v Česku lze očekávat cenu asi o pětinu vyšší, alespoň v minulosti tomu tak vždy bylo. V prodeji bude od července 2022.

Čím dál lepší mapy

Společnost Apple není zrovna známá svými mapami. Nebo jinak: aplikace Apple Maps je už minimálně deset let pověstná celou řadou nedostatků, které z nich činily víceméně přehlíženou alternativu k dominantním Google Maps.

Jenže Apple na svých mapách od té doby hodně zapracoval, a přestože ještě zdaleka nemají takový celosvětový záběr jako navigace od Googlu, rozhodně už vypadají dobře a jejich používání už není za trest.

Foto: Apple

Ukázka 3D navigace Apple Maps.

Nově do mapy přibude několik amerických měst, rozšířené funkce pro několik nových zemí (Česko mezi nimi není) nebo flexibilnější možnost plánování cesty městskou hromadnou dopravou. Vývojáři pak budou moci nové funkce zahrnout do svých iOS aplikací.

Auto plné displejů

O možnosti, že by se firma Apple rozhodla pustit do výroby osobních aut, se spekuluje už více než rok. Své vlastní auto sice firma neukázala, ale předvedla, jak si takové „jablečné auto“ může vyrobit jakákoli automobilka, která využije jejich software. V přehledu 14 spolupracujících firem jsou třeba značky Ford, Audi, Nissan nebo Honda.

Aplikace Apple Car by se v takovém autě napojila na všechny dostupné displeje. Třeba i na ten pod volantem nebo mezi řidičem a spolujezdcem.

Foto: Apple

Jak využít takto široký displej? A jak bude vypadat, když nebude venku zrovna tak příhodná tma?

Žádné takové auto zatím koupit nemůžete, jde jen o koncept. Ale lze z něj vyčíst, že Apple myslí do budoucna a chce ukázat svůj zájem o tuto oblast. Aplikace samozřejmě bude fungovat i s menším počtem displejů…

Sdílené fotogalerie, předplatné a tak vůbec

Pokud jste s rodinou na nějaké akci, je docela možné, že dohromady pořídíte stovky fotek a videí. Každý ale vidíte jen ty své, a zorganizovat nějaké rozumné „doposílání“ fotek je často otravný úkol, kterého se nikdo nechce dvakrát zhostit. A tak se ho zhostil Apple, jenž zavádí možnost automatického sdílení fotografií v rámci rodiny.

Funkci zřejmě okoukal u Google Photos, kde si můžete nastavit automatické sdílení některých fotek s partnerem. Apple jde trochu dále a sdílení můžete nastavit až pro šest lidí.

Foto: Apple

Funkce iCloud Shared Photo Library.

Sdílet můžete všechny své fotky, fotky od určitého data, v určité oblasti nebo fotky, na kterých jsou konkrétní lidé. Fotky se do sdílené galerie posílají okamžitě při uploadu. Dokážu si představit, že s tím může být za určitých okolností mrzení (od trapasů až po průšvihy), ale to už k těmto futuristickým novinkám patří…

Kromě toho Apple ukázal i nové možnosti sdílení předplatného v rámci rodinných skupin nebo lepší ovládání dětských účtů.

Foto: Apple

Nastavení možností a omezení pro dětský účet.

Hezkou novinkou, pokud se vám doma válí velké množství iPadů, je rychlé zprovoznění dětského účtu s omezenými právy na dálku, jen pomocí iPhonu.

Pomoc obětem domácího násilí

Co když ale s rodinou najednou nic sdílet nechcete? Mobilní telefony umožňují různé formy šmírování, a to zejména ze strany rodiny, partnera nebo dalších lidí, kterým osoba v minulosti plně důvěřovala.

Foto: Apple

Manažerka pro soukromí Katie Skinnerová prezentuje novou funkci Safety Check, která byla vyvinuta ve spolupráci s americkými neziskovými organizacemi zaměřenými na pomoc obětem domácího násilí.

„Mnoho lidí sdílí své heslo se svými partnery. Ve vztahu, kde dochází ke zneužívání, to ale může vést k ohrožení bezpečnosti a obětem to znesnadňuje vyhledání pomoci,“ upozornila manažerka pro soukromí Katie Skinnerová. Nově proto Apple do nastavení přidá celou novou sekci, kde může uživatel rychle provést „nouzový reset“. Okamžitě pak dojde k vypovězení přístupu ze všech zařízení kromě toho, které právě držíte. Zakáže se také sdílení polohy nebo vzdálené čtení zpráv z jiného zařízení.

Nejen oběti domácího násilí ocení možnost udělat si rychlý bezpečností audit: kteří lidé a které aplikace mají přístup k mým informacím? Možná jste dali povolení kdysi dávno a už si to ani nepamatujete. Zdánlivá maličkost může mít vážné následky v případě, že se vaše údaje rozhodne někdo zneužít proti vám.

Multitasking na iPadu

Zatímco již zmíněný MacBook Air dostal téměř rozměry tabletů, tabletový operační systém iPadOS se zase výrazně přibližuje desktopovému počítači. Nově lze na tabletu pracovat za pomoci nových „scén“ až se čtyřmi aplikacemi zároveň. Pokud navíc připojíte k tabletu externí monitor, můžete mít aplikací naráz otevřeno osm.

Foto: Apple

Tablet iPad (dole) připojený k externímu monitoru (nahoře).

Stírá se tak do značné míry rozdíl mezi systémem pro notebooky a systémem pro tablety. Což je zřejmé i z toho, že scény (tzv. Stage Manager) v podobě skupin programů vlevo vypadají velmi podobně na tabletu i na počítači.

Foto: Apple

Přepínání mezi skupinami otevřených programů (Stage Manager) trochu připomíná přepínání mezi skupinami programů nebo mezi obrazovkami ve Windows 11.

Propojování jablečných produktů

Přestože jde o různé operační systémy, Apple se je nadále snaží propojit do jednoho „nepřetržitého zážitku“. Příkladem je možnost zkopírovat text na telefonu a vložit jej do dokumentu na počítači. Nebo – a to je letošní novinka – připojení telefonu iPhone jako webkamery k notebooku.

Foto: Apple

MacBook s připevněným iPhonem.

Telefon s notebookem komunikuje bezdrátově, ale bude potřeba dokoupit (zatím neprodávané) držáky. Pak ale budete moci využít lepší kamery telefonu. Je to zvláštní přiznání toho, že vlastně kamery na noteboocích nejsou moc dobré. Ale musím uznat, že využití širokoúhlé kamery iPhonu k vytvoření „pohledu shora“ je opravdu pěkný nápad.

Foto: Apple

Vlevo záběr na obličej, vpravo „počítačově odzkreslený“ záběr na ruce shora. Oba jsou ze stejné kamery iPhonu.

Tento trend propojování různých zařízení bude jistě pokračovat. Výkon i rychlost připojení už jsou dostatečné na to, aby komunikace mezi přístroji probíhala rychle a plynule. Do tohoto „jablečného vesmíru“ se zapojí nejen iPhone, iPad, MacBook nebo hodinky Apple Watch. Apple sem chce přizvat pomocí nového protokolu Matter i zařízení třetích stran.

Je vidět, že Apple hledá způsob, jak lidem nabídnout co nejvíce důvodů, proč přestoupit do jejich „vesmíru“. Jakmile v něm totiž budete a všechno bude vzájemně propojené, už se vám z něj nikdy nebude chtít odejít. Přidáte se k davu lidí, kteří nadšeně vyhlíží, jaké nové tapety si budou moci dát na zamykací obrazovku telefonu. A mezitím se iPhone nenápadně stane vaší peněženkou, bankou, klíčem od auta a správcem soukromých údajů.

Ačkoli Apple neukázal brýle rozšířené reality, v jistém slova smyslu už je svým uživatelům dávno nabízí.

Reklama

Související témata:

Doporučované