Hlavní obsah

Teplo od Francouzů. Křetínský prodává Pražskou teplárenskou koncernu Veolia

Foto: Seznam Zprávy

Pražská teplárenská dodává teplo mimo jiné čtvrt milionu pražských domácností.

Reklama

Podle informací Seznam Zpráv byla kupní smlouva již podepsána a během pondělí má být kontrakt oficiálně zveřejněn.

Článek

Pražská teplárenská, jeden z největších dodavatelů tepla v zemi, který v hlavním městě vytápí zhruba čtvrt milionu domácností, ale také kanceláře, školy, průmyslové podniky a zdravotnická zařízení, mění majitele. Firmu, jež byla několik let významnou součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) miliardáře Daniela Křetínského, teď kupuje francouzský nadnárodní koncern Veolia.

Redakce Seznam Zprávy tuto informaci získala od vícero vysoce postavených zdrojů z oblasti energetiky a komunálních služeb. V pondělí ráno ji pak oficiálně potvrdil mluvčí EPH Daniel Častvaj.

„V kontextu naší dlouholeté spolupráce s Veolií, dohody o partnerství při budování nízkoemisních zdrojů výroby tepla pro její potřeby a v neposlední řadě kvalitě Veolie jako provozovatele teplárenských soustav jsme nakonec s divestici souhlasili,“ sdělil ve zprávě pro média Daniel Křetínský.

O transakci bude ještě informován antimonopolní úřad a obchod musí projít jeho schválením.

Cena, za kterou Křetínský prodává, nebyla zveřejněna. Když v roce 2017 přebíral 24 procent Pražské teplárenské od Prahy v rámci směny podílů v této firmě a v Pražských službách, byl zhruba čtvrtinový podíl oceněn na 3,1 miliardy korun.

Známější díky vodě

Veolia, která je v Praze známější jako provozovatel vodovodní a kanalizační sítě, už v roce 2016 od Pražské plynárenské část majetku odkoupila. Šlo o dceřinou firmu Pražská plynárenská LPZ, skrze niž francouzský koncern převzal lokální soustavy zásobování teplem na levém břehu Vltavy, kromě Letné a Holešovic. V Praze takto získal dva centrální zdroje – Veleslavín a Julisku – s navazující distribuční tepelnou sítí. A k tomu 55 tisíc vytápěných domácností.

Pražskou plynárenskou dosud Daniel Křetínský ovládal skrze firmu EP Infrastructure. V ní má jeho EPH podíl 69 procent. Zbylých 31 drží v Lucembursku registrovaná firma CEI Investments. V ní má nyní podíl pět zahraničních společností. Mimo jiné i čínská Beijing Hanguang Investment Corporation. Vyčíst to lze ze slovenského Registru partnerů veřejného sektoru, v němž lze dohledávat konečné vlastníky firem.

Kdo je kdo

EPH Daniela Křetínského

Energetický a průmyslový holding vlastní a provozuje energetická zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Spojeném království, Irsku, Francii, Maďarsku, Polsku a Švýcarsku. Jeho firmy obstarávají celý řetězec výroby energie: od těžby hnědého uhlí přes výrobu elektřiny a tepla až po distribuci elektřiny a tepla.

EPH zaměstnává okolo 25 tisíc lidí, akcionářský podíl 94 % má Daniel Křetínský, zbytek manažeři skupiny.

Veolia

Celý konglomerát firem Veolia zaměstnává na pěti kontinentech 179 tisíc lidí. Hlavní obory jsou výroba dodávky pitné vody a energetika. V Česku skupina Veolia Energie působí v pěti krajích a v Praze prostřednictvím osmi firem.

Kromě Pražské teplárenské drží Křetínský nadále podíly v dalších firmách z teplárenské branže. Jde o Plzeňskou teplárenskou, severočeský podnik United Energy, východočeské Elektrárny Opatovice a o maďarského výrobce tepla a elektřiny Budapesti Erömü.

I Veolia má v Česku vedle vodárenské i energetickou divizi se zaměřením na dodávky tepla. Dálkově teplo už nyní dodává do více než 325 tisíc domácností v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Karlovarském kraji. A také v Praze, kde se již zmíněná a před čtyřmi lety odkoupená dceřiná firma Pražská plynárenská LPZ přejmenovala na Veolia Energie Praha.

Reklama

Doporučované