Hlavní obsah

Teroristický útok na Novém Zélandu. Muž pobodal šest lidí ve jménu IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová čin označila za „teroristický útok“.

Reklama

Do novozélandského supermarketu v pátek vešel dlouhodobě sledovaný Srílančan a pobodal nejméně šest lidí. Premiérka jednání „násilného extremisty“ označila za „teroristický útok“. Muže policie do minuty po útoku zastřelila.

Článek

V pátek odpoledne okolí supermarketu LynnMall v novozélandském New Lynn prořízla salva výstřelů. Dramatické video kolující na sociálních sítích zobrazuje muže ležícího na zemi v kaluži krve. Jen sekundy předtím byl muž srílanského původu sám důvodem k panice – pobodal šest lidí. Nejméně tři z nich jsou v kritickém stavu.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová čin odsoudila jako „teroristický útok“. Údajný terorista byl srílanský státní příslušník, který přijel na Nový Zéland v roce 2011. Od roku 2016 ho úřady evidovaly jako osobu ohrožující národní bezpečnostní zájmy, která se řídí ideologií Islámského státu. Dle slov Ardernové nešlo o organizovaný zločin, muž měl být „osamělým vlkem“.

„To, co se dnes stalo, je opovrženíhodné. Bylo to nenávistné, bylo to špatné. Konal jednotlivec, ne víra, ani kultura, ani etnikum, ale individuální osoba, která byla sevřena ideologií, která zde není podporována nikým ani žádnou komunitou,“ řekla premiérka. Policejní komisař Andrew Coster dodal, že nic nedává policii důvod se domnívat, že by lidem hrozilo další nebezpečí. „S tou osobou jsme pracovali. Na základě rozsáhlého sledování víme, že jednal sám,“ řekl Coster.

Muž byl pro bezpečnostní složky známá firma. Byl pod dlouhodobým dohledem policie a nejinak tomu bylo i při jeho páteční cestě do supermarketu. „Už v době útoku ho sledovala policie. Měli jsme z něj obavy, proto mu byla poskytována taková úroveň dohledu,“ řekla Ardernová.

„Podrobné důvody, proč k muži bezpečností orgány takto přistupovaly, jsou předmětem soudních příkazů. Podle mého názoru je ve veřejném zájmu dozvědět se co nejvíce, v tomto případě žádám o radu, co můžeme udělat, abychom sdílení informací usnadnili a urychlili,“ dodala premiérka.

„Ze všech možností, které máme, je neustálé monitorování a sledování, tedy mimo uvěznění, jedním z nejúčinnějších nástrojů, které máme. Proto bylo nařízeno i vůči tomuto muži,“ řekla a dodala, že útočník už dříve několik soudně řešených problémů měl. „Pokud by ve vězení měl být, tak by tam byl. Zákony nám neumožnily zavřít ho. Z toho důvodu byl neustále sledován.“

V nemocnicích v okolí Aucklandu skončilo zřejmě šest lidí. Tři z nich jsou v kritickém stavu. Na místě zasahuje nejméně 10 policejních aut a záchranné služby. Podle Costera měl muž vyrazit z domu v Glen Edenu do supermarketu New Lynn jako každý jiný den předtím.

„Naše týmy ho bedlivě sledovaly, hodnotily jeho činy a chování. Vešel do obchodu, stejně jako předtím. V obchodě vzal nůž. Sledovací týmy byly tak blízko, jak jen mohly být. Když začal rozruch, dva policejní taktičtí operátoři se přemístili až k němu a obklíčili ho. Když se k nim přiblížil nožem, byl zastřelen.“

„Realita je taková, že když někoho sledujete 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, není možné být vždy hned vedle něj, ale zaměstnanci zasáhli tak rychle, jak jen mohli, a zabránili dalšímu zranění, šlo o děsivou situaci,“ řekl Coster a zdůraznil, že policie zasáhla do 60 sekund od útoku.

Panika a zmatek

Záběry sdílené na sociálních sítích zobrazují křičící a prchající lidi. Svědek jménem Tim pro novozélandská média vypověděl, že viděl staršího muže ležet na zemi s bodným zraněním na břiše. Další oběť, žena ve středním věku, byla podle jeho slov bodnuta do ramene. „Lidé hystericky prchali, jen křičeli, řvali, báli se. Policie přišla těsně předtím, než jsem se toho chlápka pokusil sám najít,“ řekl.

Svůj večerní nákup v době útoku dělala také Michelle Millerová. Pachatel „pobíhal jako šílenec“, řekla. „Útočil na lidi. Slyšela jsem akorát jekot.“ Ze supermarketu utekla ve chvíli, kdy dovnitř vpadla policie.

Millerová slyšela, jak policie nařizuje muži, aby se vzdal a lehl si na zem. Nic se však nedělo, zazněly akorát výstřely. „Je to hrozné. Je mi líto zaměstnanců, je mi líto lidí, kterým zde dnes bylo skutečně ublíženo. Moje modlitby jdou k nim. Policie odvedla úžasnou práci. Nechali toho chlapa, aby se pokusil vzdát, ale neudělal to. Je opravdu smutné, že museli udělat to, co museli.“

Aanya Divekaová byla mezi skupinou lidí, kteří se zabarikádovali uvnitř lékárny LynnMall poté, co se ozvaly výstřely, popsala stanice RNZ. Čekala zrovna na očkování proti covidu-19, když uslyšela křik. Panika se strhla i kolem ní. „Jedna žena se to snažila rozdýchat, jiné přepadla panika. Na dveřích nebyl žádný zámek, takže proti nim stáli dva silní muži, aby je zablokovali. Nakonec nás personál lékárny vyprovodil zadním východem z obchoďáku,“ popsala.

Po pátečním útoku v supermarketu na Novém Zélandu opět vzrostly obavy z nenávisti vůči muslimské komunitě. „Pokud by k něčemu takovému docházelo, bylo by to naprosto špatné. Zdejší komunita není nic jiného než užitečná a podpůrná, bylo by špatné směřovat jakoukoli frustraci na kohokoli mimo tohoto jednotlivce. Kdo je vinen, kdo je zodpovědný, nikdo jiný,“ uvedla.

Jde o druhý teroristický útok v novodobé historii Nového Zélandu. 15. března 2019 vstoupil těžce vyzbrojený střelec do mešity Al Noor. Svůj útok přenášel živě na Facebooku. V mešitě se v době útoků nacházelo 300 až 500 lidí, kteří přišli na páteční modlitbu. K další střelbě došlo okolo druhé hodiny odpoledne v islámském centru v Linwoodu, kde bylo zabito dalších 10 lidí. Policie potvrdila, že oba útoky spolu souvisely. Jacinda Ardernová tehdy uvedla, že šlo o důkladně plánovaný teroristický čin.

Policejní přestřelky končící smrtí jsou na Novém Zélandu poměrně vzácné – v průměru k nim dochází asi 3,5krát ročně, uvádí databáze z let 2007 až 2017. Tento druh kriminality je na Novém Zélandu ve srovnání s jinými částmi světa neobvyklý, případů však přibývá. Vláda po útoku na mešitu v Christchurchi v roce 2019 přitom podnikla kroky pro omezení používání střelných zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované