Hlavní obsah

Tipy Goldman Sachs na příští rok: Bankéři sází i na českou korunu

Foto: Shutterstock.com

Goldman Sachs věří mimo jiné i české měně.

Reklama

Přední světová investiční banka zveřejnila obchodní tipy na rok 2022. Podle Goldman Sachs bude tématem příštího roku nejen inflace, ale hlavně způsob, jak s ní budou centrální banky bojovat. Koruně pak předpovídají posílení.

Článek

Americká investiční banka Goldman Sachs zveřejnila svůj investiční výhled pro příští rok a klíčovým tématem podle ní bude inflace. Stratégové banky také vidí perspektivu v rozdílném pohledu centrálních bank jednotlivých zemí na monetární politiku.

Americká investiční banka Goldman Sachs v očekávaném výhledu na příští rok, který zveřejnila agentura Bloomberg, doporučuje investorům nakupovat měny zemí, kde centrální bankéři zaujmou jestřábí přístup k inflaci ve snaze zkrotit cenové tlaky. Jestřábí politika je zjednodušeně taková, kdy centrální banka kontinuálním zvyšováním úrokových sazeb zasahuje do vývoje ekonomiky a snaží se tlumit její přehřívání.

Míra inflace v USA podle banky v příštím roce nadále poroste. Ve Spojených státech spotřebitelské ceny v říjnu vystoupaly na 6,2 procenta, a dostaly se tak nejvýše za téměř 31 let.

Podle americké centrální banky (Fed) je současná vysoká inflace přechodná. To si ale stratégové z Goldman Sachs nemyslí, a i z tohoto důvodu upravili svoji prognózu, podle které bude muset Fed začít zvedat úrokové sazby dříve, a to nejpozději do července příštího roku.

Stratégové banky se ale domnívají, že celkově již ekonomika Spojených států prošla určitým oživením po koronavirové pandemii, které letos očekávali, a dodávají: „Ekonomika USA je na dobré cestě završit oživení v příštím roce, protože většina zbývajících účinků pandemie odezní.“

Sázka na kanadský dolar i českou korunu

Jedním z obchodních tipů banky je sázka na kanadský dolar vůči australskému dolaru. „V období rostoucích cen komodit upřednostňujeme kanadskou měnu, která pozitivně koreluje s cenou ropy, před australským dolarem, kde by se mohlo projevit riziko poklesu ekonomiky v Číně,“ tvrdí experti banky.

Ti se zároveň domnívají, že australská centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby pomalejším tempem než ta kanadská, z čehož by mohl profitovat právě kanadský dolar.

Další měny, které stratégové Goldman Sachs řadí mezi favority pro příští rok, jsou švédská koruna, polský zlotý, ale i česká koruna. „Všechny zmíněné měny si podle nás povedou dobře a svým výkonem by měly překonat euro,“ uvádí stratégové banky.

Banka mimo jiné doporučila do konce roku 2023 ukončit nákupy mědi a severomořské ropy Brent. Tyto trhy jsou podle nich cyklicky napjaté a forwardové kontrakty se již nepřibližují na úroveň, která je nutná pro podnícení vyšší aktivity.

Co se týče akcií, banka doporučuje zaměřit se na mexické a ruské akcie v amerických dolarech. Vyplatí se podle nich vsadit ale také na akcie egyptské. „Mexické a ruské akciové trhy nabízí atraktivní valuace a také relativně izolované makro pozadí,“ uvedli stratégové. Egypt má zase podle nich relativně vysokou orientaci na cenu ropy ve srovnání s jeho regionálními protějšky.

Kvůli horší výkonnosti dluhopisů stratégové banky již dříve doporučili přesun peněz do akcií. V závěru analýzy také odhadovali cenový cíl pro akciový index S&P 500, který podle nich během příštího roku dosáhne na úroveň 4 900 bodů, což je o necelých pět procent výše, než je aktuální úroveň.

Reklama

Doporučované